Evropejca in novinec med elito izzivajo Američane

Foto: FIBA

Olimpijske vozovnice so razdeljene, čas je, da se še medalje. V polfinalu košarkarskega svetovnega prvenstva sta ostali po dve reprezentanci iz Evrope in Severne Amerike. Obe tekmi sta na sporedu v petek, ob 10.45 Srbija - Kanada in ob 14.40 ZDA - Nemčija.

Dogajanje na 19. svetovnem prvenstvu se počasi bliža koncu. V končnem boju za medalje so ostale še štiri reprezentance, od tega so tri že stale na odru za zmagovalce na mundialih, a le ena je osvojila zlato. Američani so s petimi slavji na vrhu večne lestvice. Nemci imajo bron s SP 2002, Srbi srebro s SP 2014.

10.45 Srbija – Kanada

Za prvo medaljo v zgodovini se borijo Kanadčani, ki so že s prebojem v polfinale dosegli zgodovinski uspeh in tako nadaljujejo silovit košarkarski vzpon. Še leta 2019 so na Kitajskem odleteli po uvodnem skupinskem delu, ko sta jim mero vzela Litva in Avstralija.

Takrat z zgolj tremi košarkarji iz lige NBA, ki v svojih klubih niti niso igrali v vidnejših vlogah. Štiri leta pozneje je Kanada na svetovno prvenstvo pripeljala sedem igralcev iz najmočnejše lige na svetu, vključno s članom najboljše peterke minule sezone Shaijem Gilgeous-Alexandrom in je proti Srbom na stavnicah celo favorit. Še kopica vrhunskih kanadskih igralcev lige NBA je ostala doma. Jamal Murray, Bennedict Mathurin, Chris Boucher in še bi lahko naštevali.

Foto: FIBA

Srbija je kot samostojna država osvojila eno medaljo, sicer pa so v zgodovini kot Srbija in Črna gora dvakrat segli po najžlahtnejši kolajni in še petkrat kot del Jugoslavije. Ti podatki seveda od razpada nekdanje skupne države ne štejejo v statistiko srbske reprezentance.

Ključen dvoboj: Shai – Bogdanović

Na eni strani je ključen Gilgeous-Alexander, ki je na zadnjih dveh tekmah presegel 30 točk, na drugi Bogdan Bogdanović, ki na SP 2023 dosega slabih 19 točk na tekmo. Izvrstni strelec Srbije bo najverjetneje deležen podobnega tretmaja kot Luka Dončić. Nanj bo brez dvoma prežal Dillon Brooks, dodatno še Lu Dort.

Bogdan Bogdanović
Foto: FIBA

Največja neznanka

Zaradi Nikole Milutinova in Filipa Petruševa bo zanimivo opazovati tudi pristop Kanade, ki je proti Sloveniji veliko igrala z zelo nizko peterko in brez pravega centra. Predvsem pa bo zanimivo, kako se bodo s to hitro in atletsko postavo kosali Srbi.

Komentar iz obeh taborov:

Svetislav Pesić, selektor Srbije: “Pogledali smo si tekmo Kanade. Gre za fantastično ekipo, ki je sicer nekoliko nižja in igra t.i. small ball košarko. To je njihova NBA igra, bomo videli, kako se bomo organizirali in kdo bo koga pokrival. Najpomembneje pa bo, da ustavimo njihovo tranzicijo. Kanada je morda pokazala najboljšo obrambo na turnirju.”

Jordi Fernández, selektor Kanade: “Srbija ima ene najboljših evropskih trenerjev, trener Pesić je osvojil tudi evroligo, imajo tudi ogromno izkušenj s FIBA košarko. Mi jih še nabiramo, a smo boljši vsakič, ko stopimo na parket. Tudi, ko bomo igrali s Srbijo, bomo še boljši kot proti Sloveniji.”

14.40 ZDA – Nemčija

V drugem polfinalu seveda za favorite veljajo Američani, ki pa jih čaka najtežji test doslej. Po senzacionalnem porazu proti Litvi so v en glas govorili o pravočasni brci v zadnjico, ki naj bi jih pred izločilnimi boji le še dodatno osredotočila. Proti Italijanom so se poigravali od prve minute in jih zmleli praktično do polčasa. Napadajo šesto zlato medaljo, s čimer bi se na vrhu večne lestvice odlepili od nekdanje Jugoslavije.

Podobno kot kanadska, je tudi nemška košarka zadnja leta v precejšnjem vzponu. Na EP 2017 so Nemci končali na 6. mestu, leta 2021 so na olimpijskih igrah izpadli v četrtfinalu, ko so naleteli na razigrano Slovenijo. Lani so na domačem EuroBasketu osvojili bronasto medaljo. Zdaj so se šele drugič v zgodovini prebili do polfinala svetovnega prvenstva.

Dennis Schroder
Foto: FIBA

Ključen dvoboj: Schröder – Brunson

Dva odlična organizatorja igre, ki se srečujeta tudi v ligi NBA, bosta ključna za igro svojih reprezentanc. Morda Dennis Schröder še nekoliko bolj, saj je Nemčija bolj odvisna od njega, kot ZDA od Jalena Brunsona. Slednji ima ob sebi preprosto več adekvatnih pomočnikov, ki lahko prevzamejo breme kreacije. Ne le Tyrese Haliburton, tudi Brandon Ingram, Anthony Edwards, Austin Reaves in še bi lahko naštevali.

Največja neznanka

Zelo podobno prvemu polfinalnemu paru, tudi na drugem evropski predstavnik pod obročem premore prednost v višini. Nemčija ima eno najbolj atletsko nadarjenih in fizično dominantnih zasedb na letošnjem Mundobasketu. Predvsem pod košem ima prednost proti Američanom, ki po vzoru Kanade in lige NBA letos stavijo na nižjo in hitrejšo peterko. Johannes Voigtmann, Mo Wagner, Daniel Theis in Johannes Thiemann so izjemno raznovrstni in odlični v skoku, kar Nemcem ponuja priložnost, saj je izbrani vrsti ZDA prav skok na tem prvenstvu že povzročal težave. Predvsem takrat, ko na položaj centra postavijo Jarena Jacksona.

Foto: FIBA

Komentar iz obeh taborov:

Steve Kerr, selektor ZDA: “Morali bomo igrati na visoki ravni, z veliko agresije, če želimo premagati Nemčijo. Res so odlični, morda so bili do zdaj celo najboljša ekipa prvenstva. So povezani in dobro vodeni.”

Dennis Schröder, kapetan Nemčije: “Proti Italiji smo pokazali odlično obrambo vse od začetka. Pritiskali smo in nadaljevali. Prišla je naslednja skupina fantov in počela enako. To je bila do te točke najboljša obramba na turnirju. To je tisto, kar bo potrebno za zmago na dveh tekmah.”

Finale bo v Manili na sporedu v nedeljo ob 14.40, tekma za bron ob 10.30.