Filipovski, ti pohoten prašič

Košarka 24. Maj. 202214:30 > 14:581 komentar
Delite:
Foto: Eibner-Pressefoto/Roland Sippel via Guliver

Zgodba, ki meji na prizor iz kakšne humoristične serije, je v letošnji sezoni doletela slovenskega trenerja na delu v Nemčiji Saša Filipovskega. Navijači so mu pripravili transparent, ki ga je sprva zadel kot udarec s kladivom po glavi, dokler mu domačini niso razložili, da gre vendarle za veliko čast.

“Filipovski, ti pohoten prašič,” se je spomladi izpisalo na velikem transparentu, ki so ga pripravili navijači Würzburga. A zavrtimo najprej čas nekaj mesecev nazaj, da predstavimo celoten kontekst nenavadnega prizora.

Sredi decembra je Sašo Filipovski sprejel izziv v Nemčiji, kjer si ga je za rešitelja zaželel športni direktor S. Oliver Würzburga Krešimir Lončar. Klub je bil v prostem padu, grozil mu je boj za obstanek. Filipovski je potreboval nekaj časa, da je košarkarjem povrnil samozavest, popravil kulturo in v marcu ter aprilu nanizal sedem zaporednih zmag, oziroma kar devet na desetih tekmah! Obstanek je bil zagotovljen.

Würzburg je mesto podobno velikosti Maribora, kjer lokalno prebivalstvo stoji za klubom. Navijači so se želeli Filipovskemu zahvaliti za doprinos in mu v ta namen pripravili zgoraj omenjeni transparent.

Foto: Sašo Filipovski

“Du geile Sau”

Predstavljajte si šok, ko sta z ženo, ki ga je po podpisu nove pogodbe za dodatne tri sezone prišla podpreti v Nemčijo, ugledala zapis. Zgodbo je Filipovski z ekipo Sportkluba delil ob vračanju z zaključnega turnirja Evrolige v Beogradu, kjer je deloval v vlogi strokovnega komentatorja. Ob smehu so solze tekle v potokih.

“To je v Nemčiji velika čast”, je eden od domačinov razložil Filipovskemu. Gre za dobronamerno besedno zvezo “du geile Sau”, ki so jo navijači malce nespretno prevedli s pomočjo prevajalnika.

Foto: Google

“Geil” je nekakšne vrste pohvala v smislu “noro dober”. Medtem ko “Sau” pomeni prašič, ki je v Nemčiji simbol sreče in se ga ob praznikih v obliki kipcev in podobno podarja za srečo.

Sašo je povsem odprto delil še fotografijo in dovolil, da zgodbo delimo z vami. “Naj se ljudje smejijo,” je pripomnil v sproščenem tonu. Po koncu sezone v Nemčiji se je sicer že zakopal v delo in že kadruje za prihodnjo sezono.

Komentari

Vaš komentar