Finska lekcija ni zalegla: ledena prha še v Kopru

Košarka 28. Feb 202220:30 1 komentar
Foto: Fiba

Medtem ko so lahko navijači po sprostitvi ukrepov napolnil koprsko dvorano Bonifika, pa so slovenski koš še drugič v enem tednu napolnili Finci (83:79). "Čaka nas podrobna analiza. Smo si pa pokazali, kako ne smemo igrati," je bil po tekmi odkrit Aleksander Sekulič.

Mike Tobey je ob polčasu jezno raztrgal dres. Edo Murić je brcnil ob reklamno ogrado. Jaka Blažič je mrmrajoče preklinjal. Klemen Prepelič je gledal kot ris. A jeze, ki so jo kazali ob visokem zaostanku po prvem polčasu, slovenski košarkarji nikakor niso znali preliti na parket. Vsaj ne v zadostni meri. Ob nemočnem in brezidejnem selektorju Aleksandru Sekuliču evropski prvaki tudi v drugem polčasu tekme s Finsko niso poskrbeli za preobrat. Tako so proti ekipi, ki v svojih vrstah premore le nekaj posameznikov iz srednjih evropskih klubskih okolij, doživeli še drugi poraz.

“To je šola za nas: kako ne igrati v prvem polčasu in kako igrati v drugem polčasu. Celotno tekmo sem imel občutek, da met nikakor ne steče. Nato je prišla še živčnost, ki je izvirala tudi iz slabe obrambe. Jasno je, da imamo na hrbtu tarčo. Vsi nas želijo premagati. Ne smemo odgovoriti na takšen način. Všeč mi je reakcija po prvem polčasu, za zmago pa nam je ob zbranim Fincem zmanjkala tudi dobršna mera koncentracije,” je po drugem zaporednem porazu dejal Sekulič.

Hladna prha že v prvem polčasu

Da petkova finska lekcija ni bila dovolj poučna, je pokazalo že odprtje tekme. Nadahnjeni gostje so namreč nadaljevali tam, kjer so ostali v Espooju. Že po štirih minutah igre so namreč vodili z desetimi točkami prednosti (14:4). Ob povsem raztreseni domači zasedbi so s poletno igro igraje prihajali do položajev za met – bodisi z razdalje bodisi izpod koša. Na drugi strani je Slovenija delovala kot ekipa, ki bi se prvič zbrala pred dnevi.

Ob popolni napadalni neučinkovitosti sta nekaj več energije v igro vnesla debitant Žiga Samar, ki je nakazal, da velja nanj v prihodnje resno računati, in pa Klemen Prepelič, za katerega je zdravniška služba zeleno luč za igro prižgala vsega nekaj ur pred tekmo. Ob notranjem klicu, da lahko igra, pa je slednji v svojih minutah poskušal sam spremeniti potek tekme, a so imele njegove poteze pridih v puščavi vpijočega.

Foto: Fiba

Nekaj upanja na preobrat je že v prvem polčasu prinesla prva polovica druge četrtine, ki jo je s košem sklenil Zoran Dragić (27:34). A sledilo je popolno sesutje že tako trhlih temeljev. Sasu Salin in soigralci so le s podajo ali dvema gostitelje metali iz obrambnega sistema. Ob osrednjem odboru je bil tako na semaforju rezultat 52:31.

Blizu, a daleč

Jeza ob koncu druge četrtine je bila kratkega daha. Slovenci so ob energični predstavi Prepeliča z delnim rezultatom 12:3 našli smerokaz za preobrat. A po rezultatu 55:43 je znova prevladala stihijska slovenska igra, ki so jo izbranci selektorja Henrika Dettmanna s pridom izkoristili, utišali Bonifiko ter pred vstopom v zadnjo četrtini prišli do 15 točk naskoka (64:49).

Foto: Fiba

Še sedem minut pred koncem so Finci vodili z 18 točkami prednosti, nato pa so sledile najboljše slovenske minute v kvalifikacijah za SP 2023. Razigral se je dotlej nerazpoloženi Jaka Blažič. Potegnil je voz, tako da se je Slovenija po izjemnem preobratu vsega dve minuti in pol pred koncem prišla na vsega štiri točke zaostanka (72:76). Odgovornost je nato prevzel Prepelič, a zgrešil vse tri mete za tri točke, med drugim tudi tik pred iztekom napadalnega časa, ko bi še lahko izsilil podaljšek.

”Finci so bili bolj agresivni in samozavestni. Po takšnem zaostanku se je težko vrniti. Nam je skoraj uspelo. Pod črto, slaba tekma. V vseh elementih. Na takšen način se resnih tekem pač ne da dobiti. Predvsem v prvem polčasu smo se osramotili. V drugem delu smo pokazali boljšo igro, a ob takšnem odstotku meta ne moreš računati na zmago,” razočaranja ni skrival Prepelič, ki bo zdaj reprezentančne rane po dveh zmagah in dveh porazih celil vse do junija in tekem s Hrvaško in Švedsko.

In Finci? Po rezultatu 3:1 se selektorju Dettmannu smeji. “Zgodovinsko! Dvakrat smo premagali evropske prvake.”

Video: Edo Murić po tekmi

Dvorana Bonifika, gledalcev 3000, sodniki: Conde (Španija), Kukelcik (Slovaška), Mačiulis (Litva).
Slovenija: Samar 8 (2:2), Prepelič 20 (9:9), Murić 9 (2:6), Tobey 17 (1:2), Blažič 15 (2:6), Dimec 3 (1:2), Dragić 7 (1:2).
Finska: Little 5, A. Murphy 2 (2:2), Huff 10 (3:4), Salin 13 (1:2), Jantunen 17 (5:6), Valtonen 11 (6:7), Madsen 2, Wilson 7 (1:1), Seppala 13, Palmi 3 (3:3).
Prosti meti: Slovenija 18:29, Finska 21:25.
Met za dve točki: Slovenija 20:41, Finska 13:29.
Met za tri točke: Slovenija 7:34 (Blažič 3, Prepelič 3, Murić), Finska 12:30 (Salin 4, Seppala 3, Jantunen 2, Little, Huff, Valtonen).
Skoki: Slovenija 43 (25 + 18), Finska 42 (31 + 11).
Osebne napake: Slovenija 27, Finska 29.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje