Golemac v iskanju košarkarjev, ki so se pripravljeni stepsti

Eurocup 1. Dec 202210:21
Foto: KK Cedevita Olimpija/Tine Ružič

Košarkarji Cedevita Olimpije si v evropskem pokalu kopljejo ves večjo jamo. Tudi v 6. krogu letošnje sezone niso uspeli prebiti ledu v stolpcu zmag, potem ko jim je mero vzel še litovski Lietkabelis (104:98). Pomagala nista niti rekonvalescenta Karlo Matković in Zoran Dragić.

Načrti zmajev so se v Litvi podrli že do polčasa. Lietkabelis je Ljubljančanom nasul nepredstavljivih 60 točk, vrata do prve zmage v sezoni so se tako hitro zaprla. “Katastrofalen vstop v tekmo, katastrofalen prvi polčas. Zelo mehko in neorganizirano, predvsem v obrambi. Razmišljali smo le o napadu, ki je deloval, a v obrambi, ko do polčasa prejmeš 60 točk, je to pokazatelj, da na parketu nisi pustil vsega, kar bi moral,” je bil po šestem porazu v EuroCupu razočaran glavni trener Jurica Golemac.

Najvišja razlika je sredi tretje četrtine znašala 20 točk (73:53). Šele nato so se slovenski prvaki prebudili, a bilo je prepozno. Dobro minuto pred koncem so se približali na štiri točke zaostanka, a so domači dobro izvajali proste mete in zdržali nalet gostov.

(Pre)dolgo iskanje peterke, ki se je borila

“Drugi polčas smo našli šest ali sedem igralcev, ki so se ‘tepli’ in želeli igrati močneje, a nam je zmanjkalo časa,” je dodal Golemac. Med njimi sta bila tudi povratnika po poškodbah Karlo Matković in Zoran Dragić, ki pa sta prvi letošnji nastop v EuroCupu tako obeležila s porazom.

Zoran Dragić je vpisal prvi nastop to sezono, zbral je 11 točk. Foto: KK Cedevita Olimpija/Tine Ružič

Po šestih krogih je bilanca Cedevita Olimpije 0-6. Z dna lestvice v hrbet zrejo Brescii in Cluju, ki sta vpisala dve zmagi več. Vsaj dva tekmeca pa bodo morali zmaji v preostalih 12 krogih prehiteti, če se želijo uvrstiti v končnico. Zgolj zaradi sistema tekmovanja, ki naprej pelje kar osem od desetih klubov v posamezni skupini, letošnja sezona v evropskem pokalu še ni povsem izgubljena, temveč imajo Ljubljančani kljub katastrofalnemu začetku usodo še povsem v svojih rokah.

Zgodba močno spominja na lansko. Cedevita Olimpija je imela po desetih krogih na dnu lestvice tri zmage in sedem porazov, a nato do konca skupinskega dela ostala neporažena ter skoraj spisala pravljico, če je ne bi v četrtfinalu po infarktni končnici zaustavil Bursaspor. Letos bodo morali zmaji ponoviti zgodbo, če bodo želeli znova doživeti polno dvorano. Prebujeno zahtevno ljubljansko občinstvo, ki je na začetku letošnje sezone v dvorano Stožice prišlo v precej večjem številu, kot na začetku lanske, so namreč znova ohladili in izgubili.

Kaj sledi? V EuroCupu bodo naslednji dve tekmi igrali doma. V Stožice v torek prihaja Ulm (3-3), teden pozneje še Brescia (2-4). Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da štejeta le dve zmagi. Predvsem pa Golemac ne bi smel imeti takšnih težav pri iskanju posameznikov, ki so pripravljeni na parketu pustiti vse in se, kot se je izrazil, za zmago tudi “stepsti.”

Komentari

Vaš komentar