Goran Dragić? Ne bodimo pohlepni

Košarka 2. Jul 202213:30 0 komentarjev
Edo Murić (levo) in Goran Dragić (desno): še zadnjič skupaj? Foto: Aleš Fevžer

Veličastna četrtkova zmaga slovenske košarkarske reprezentance proti Hrvaški v Stožicah bi nedvomno izgubila del svoje teže, če evropski prvaki v 6. krogu kvalifikacij za SP 2023 ne bi v nedeljo strli še švedskega oreha (17.00, prenos na SK). Nujnost druge zmage poudarja tudi Edo Murić, ki se je ob tem na prav poseben način razgovoril tudi o Goranu Dragiću.

V četrtek je prav on s prvim košem, za nameček s trojko, odprl strelsko rapsodijo proti Hrvaški, ki se je nato v izjemnem navijaškem ambientu končala z visoko zmago (97:69). A čeprav je tudi njega prevzelo navdušenje, je še pred odhodom v garderobo poudarjal, da je treba hrvaško poglavje zapreti in se osredotočiti na Švedsko (nedelja ob 17.00, prenos na SK). Ta ima zanesljivo šibkejšo ekipo od Slovenije in tudi Hrvaške, zato je, še pred analizo tekmeca, opozarjal predvsem na pristop. ”Nikakor si ne smemo privoščiti podcenjevanja ali spanja na lovoriki iz Stožic,” je dejal Edo Murić, ki je v soboto zgodaj dopoldne s soigralci odpotoval v Stockholm.

“Čeprav nas zmaga nad Hrvaško ne sme uspavati, pa jo moramo razumeti kot potrditev naše usmeritve. S te tekme lahko povlečemo veliko zaključkov in dobrih vtisov. Uživali smo. Lahko smo ponosni in tudi optimisti. Res je, v nedeljo ne bo naših zlatih navijačev. Imeli pa bomo navdih in nespremenjeno zasedbo,” pripoveduje dolgoletni reprezentant, ki je priznal, da ga je hitro strt hrvaški oreh presenetil. Pred tekmo se je celo bal, da bi reprezentanca zaradi celotnega vrveža zaigrala v krču, kar bi tekmec lahko hitro kaznoval.

Toda slika je bila povsem drugačna. Tako eksplozivne Slovenije morda še nikoli nismo videli. Nov dokaz, da je mogoče prav vse, ko sta v ekipi Goran Dragić in Luka Dončić, ki bosta tudi na Švedskem močna aduta. “Ko igrata Gogi in Luka, prevzameta breme. Ostali čutimo manj pritiska. Lažje igramo. Vemo, da jima moramo pomagati v obrambi in skoku ter jima slediti. Res je lepo igrati z njima. Predvsem pa moraš biti stalno pripravljen. Ko imata žogo, hitro najdeta soigralca,” pripoveduje Murić, ki bo tudi v nedeljo z veseljem predal kapetanski trak Dragiću.

Foto: Aleš Fevžer

Za razliko od zadnjih javnih nastopov, tudi po tekmi v Trstu, ko je govoril o prepričevanju Dragića, naj vztraja do septembrskega EuroBasketa, je bil tokrat bolj zadržan. “Dal bi vse, da bi ostal z nami. A vem, da ga poleti čakajo tudi druge stvari. Tudi osebne. Jasno, upam, da bom še kdaj zaigral z nami. Ne bi pa rad pritiskal nanj. Ne, bodimo mu hvaležni. Hvaležni za vse, kar je dal soigralcem in državi. Ne bodimo preveč pohlepni. On je ikona reprezentance,” je žogo umiril nekdanji in bržčas bodoči kapetan.

Tokratna akcija je tudi v njegovem košarkarskem razmišljanju osvetlila Dragićev status. “Če je z nami ali ne … On je naš brat. Kapetan. Sloveniji je dal srce in dušo. Ni besed, ki bi opisale, kaj vse je dal slovenski reprezentanci. Ostaja idol vseh nas. Kdor bo kadarkoli prišel v reprezentanco in bo vprašal, kako se je treba obnašati in kaj delati, mu bomo lahko rekli, naj si pogledal Gorana Dragića,” se je najkoristnejšemu košarkarju evropskega prvenstva 2017 in tokratnemu povratniku poklonil Edo Murić.

VIDEO: vrhunci tekme Slovenija – Hrvaška (97:69)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!