Obradović vpije, Sekulić ne, a cilj je isti

Košarka 3. Avg 202216:37 > 16:38 1 komentar
Gregor Glas
Gregor Glas. Foto: Fiba

Gregor Glas je prvi košarkar, rojen v novem tisočletju, ki je zaigral za moško člansko košarkarsko reprezentanco. Čeprav je bilo to pred štirimi leti in kot 21-letni mladenič še vedno velja za ime prihodnosti, pa spada med tiste ''nabornike'', ki še nimajo zagotovljenega mesta v dvanajsterici za EuroBasket 2022.

Dokazovanje mu ni tuje. Tudi na klubski ravni, pri beograjskem Partizanu, se pod taktirko Željka Obradovića krčevito bori za vsako igralno minuto. Tudi pri koprski Primorski slika ni bila prav dosti drugačna. Zato bo 197 centimetrov visoki branilec pod posebnim drobnogledom tudi v četrtek, ko se bo slovenska košarkarska reprezentanca v prvi pripravljalni tekmi v celjski dvorani Zlatorog pomerila z Nizozemsko (20.10, prenos na SK2). “Izkoristiti priložnost, ki se ponudi, predvsem pa se dokazovati s pravo energijo,” svoje misli v drugem tednu reprezentančnih priprav povzema Gregor Glas, s katerim smo klepetali v Laškem. Dan pred prvo tekmo.

Gregor Glas
Foto: MaPa

Vaš Partizan se krepi. Se bojite za svoj igralski status?

Partizan je napredoval v Evroligo. Krepitev igralskega kadra na vseh igralskih položajih je logična. Menim, da je to dobro za vse nas. Tudi zame, saj bo izziv boja za igralne minute zdaj še precej večji. Po reprezentančni akciji se bom z veseljem vrnil v Beograd in se trudil po najboljših močeh. Kot vedno.

Obstaja možnost, da vas klub posodi v kakšno drugo okolje?

Ne. O tem nismo govorili. Rekli so mi, da bom ostal v Partizanu.

Evroligaški izziv, torej …

Nova stopnička v karieri. To bo vznemirljivo. Veselim se, da bom stopil tudi na to raven.

Kako pa ste se soočili z nihanjem igralnih minut?

Osredotočen sem na svoje delo na treningih. Želim napredovati. S statistiko se ne obremenjujem. Jasno, če pa dobim priložnost, jo skušam maksimalno izkoristiti.

Sezono ste zaključili v vročem finalu lige ABA. Serijo proti Crveni zvezdi so zaznamovali številni navijaški incidenti, praznjenje dvorane … Kako na takšne scene gleda košarkar?

V prvi vrsti obžalujem, da nismo postali prvaki. Malo nam je zmanjkalo. Ostalo dogajanje? Pestro, zanimivo. Za vse nas nekaj novega. Ko se dogajajo te stvari, smo košarkarji v povsem drugem, tekmovalnem filmu. Zanima nas, kako odigrati naslednji napad, kako poskrbeti za obrambo. Z navijači se načeloma ne obremenjujemo. Naš fokus je na igrišču. Ponavljam, žal mi je poraza. Veselim se nove priložnosti.

Znova pod taktirko trenerja Željka Obradovića. Ste njegove povišane tone in včasih kar živčne izpade že ponotranjili in si ustvarili dovolj trdo kožo?

To je njegov način. Vajen sem ga. Že na prvem treningu sem to sprejel kot nekaj pozitivnega. Zakaj vpije? Ker mi kot igralcu želi pomagati. Jaz po drugi strani želim napredovati. Hitreje, ko igralec to dojame, lažje mu je. Tudi v prihodnje mu bom z veseljem prisluhnil in poskušal iz tega sodelovanja potegniti kar največ.

Sledil je prehod v reprezentanco, kjer vas je pričakal Aleksander Sekulić. S popolnoma drugačnim, bolj umirjenim slogom.

Pristop je drugačen. Cilj je isti. Vedno. Košarkarji moramo vedno potegniti največ. Ne glede na to, kdo je trener, kakšna je ekipa, kakšen je trening. Osredotočen sem na rast.

Tudi v reprezentanci vas, podobno kot v klubu, čaka dokazovanje in, če smo povsem konkretni, boj za mesto v dvanajsterici.  

Prav gotovo. Nič mi ni in mi ne bo podarjeno. Tudi v Beogradu mi ni. Vse si moram izboriti. Poskušal si bom izboriti mesto v ekipi. Če mi bo uspelo, bo dobro. Če mi ne bo, mi pač ne bo.

Kaj bo, vsaj po vašem mnenju, odločilnega pomena?

Energija, želja in osredotočenost na majhne stvari, ki na koncu prinašajo rezultat. Vsak igralec ima svojo vlogo. Odigrati jo mora na najboljši možen način.

Dokazovali se boste tudi na pripravljalnih tekmah. Prva, proti Nizozemski, bo na sporedu že v četrtek …

Tekme so dobrodošle. Pomagajo pri uigravanju. Verjamem, da bomo tudi mi, torej mlajši, dobili malce več priložnosti. Poskušali se bomo dokazati. Obenem pa se bomo potrudili, da bo tekma čim bolj zanimiva. Tokrat se ne bomo prav veliko obremenjevali z nasprotnikom. Osredotočali se bomo na našo igro.

S čim lahko prepričati selektorja?

Z energijo na igrišču, obrambo in metom za tri točke.

Na kakšen način ste se zlili s soigralci?

Nisem novinec v reprezentanci. Fante poznam. Tudi način dela in dodeljene vloge.

Pa se čuti v zraku – nekaj več. Čutite, da gre za priprave evropskih prvakov?

Da. To čutimo vsi. Ko pridejo še Mike Tobey, Vlatko Čančar, Luka Dončić in, upajmo, Goran Dragić, bo to še bolj izrazito. Oni s seboj nosijo zmagovito energijo. Z nestrpnostjo pričakujemo njihov prihod.

Preverite razpored tekem slovenske reprezentance. Slovensko košarkarsko reprezentanco torej ta teden v Celju čakata prvi pripravljalni tekmi, in sicer v četrtek proti Nizozemski (20.15) in v soboto proti Črni gori (20.15). Obe si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na SK. Če niste naročnik Telemachovih storitev, vam je na voljo predplačniški paket EON, ki je dostopen v omrežju kateregakoli operaterja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje