Tivolski Shaq v slovenskem dresu

Košarka 18. Nov. 202113:20 > 13:439 komentarjev
Delite:
Blaž Habot (Nutrispoint Ilirija)

Edini novinec na reprezentančnem seznamu selektorja Aleksandra Sekulića na pragu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023 je Blaž Habot, 20-letni Mariborčan, ki ga je po popolni telesni preobrazbi Cedevita Olimpija na kaljenje poslala v šišensko Nutrispoint Ilirijo.

Ko sta pred enim od poletnih dopoldanskih treningov trener Nutrispoint Ilirije Saša Dončić in njegov pomočnik Stipe Modrić na terasi priljubljenega lokala v dvorani Tivoli ob jutranji kavi pripravljala delovno taktiko, je mimo prikorakal in vljudno pozdravil visok in močan mladenič. “Bodoči reprezentant,” je zbranim ob okoliških mizah pripomnil Dončić.

In imel je prav. To je (bil) namreč Blaž Habot. “Noro vesel sem bil, ko sem bil obveščen o tem, da sem izbran med štirinajsterico za novembrski del kvalifikacij. Čast! O tem sanja vsak košarkar,” je več tednov pozneje, kmalu po tem, ko je ta teden selektor Aleksander Sekulić naznanil, na koga računa na tekmah proti Hrvaški in Švedski, dejal Habot.

Ob starih reprezentančnih znancih, med katerimi je tudi sedmerica z olimpijskih iger v Tokiu, je prav 206 centimetrov visoki Mariborčan edini novinec. Nase je opozoril v prvem delu sezone, ko je kot posojen košarkar Cedevite Olimpije v dresu Nutrispoint Ilirije v povprečju dosegal 11,3 točke in 4,9 skoka, predvsem pa je navduševal z izjemno igralsko energijo in močjo.

Shaq iz Tivolija

Kdor bolj podrobno spremlja slovensko košarkarsko sceno, je ob letošnjih predstavah Blaža Habota še toliko bolj presenečen. Še nedolgo nazaj je namreč veljal za močno preobilnega mladeniča. Danes prizna, da je pred letom in pol tehtnica, na katero je stopil, pokazala 172 kilogramov.  V tem trenutku ima 45 kg manj. “Ko sem s Hopsi stopil na prvoligaško sceno, sem si zabičal, da se bom spremenil. Povsem sem spremenil prehrano in preoblikoval telo,” pravi in vsem tistim, ki imajo odvečne kilograme svetuje: “Hrana in treningi.”

Zaradi prekomerne teže je imel kar nekaj težav tudi s koleni in mišicami. Danes deluje kot prerojen. “Lažji sem, hitrejši sem, bolj skočen … Na kratko – lažje igram,” pravi mladenič, ki se je sicer znebil kilogramov, a je ohranil prirojeno telesno moč. Le to s pridom izkorišča. Razvil je svojski slog igre, ki ob elementih klasične centrske tehnike vključuje tudi veliko gibanja, visokih skokov, silovitih zabijanj, razkazovanja moči …

Prav zaradi številnih atraktivnih akcij je hitro prejel tudi nov vzdevek – Shaq. “Ha, ha … Seveda mi je bilo všeč, ko sem ga prvič slišal. Pojma nimam, kdo je to sprožil,” pravi in dodaja, da je sloviti Shaquille O’Neal tudi v resnici eden od njegovih vzornikov. “Shaq je zame najboljši center vseh časov,” pravi center, ki je kariero začel v domačem Mariboru, po propadu kluba Messer nato štiri leta preživel v Miklavžu, po eno pa v Slovenskih Konjicah in Hopsih.

Blaž Habot

Plah pogled čez mejo

Z Ilirijo je bil v pogovorih že pred več kot letom. “Saša Dončić je videl nekaj v meni,” pravi. A ni odšel takoj prišel v Ljubljano. Igral je na Polzeli. Ko mu je agent Benjamin Stević nato iskal novo okolje, se je oglasila Cedevita Olimpija. Sledila je selitev v Ilirijo. “Odlično se počutim. Dobro delamo. Upamo na podobno nadaljevanje. Cilj? Polfinale? Zakaj pa ne. Radi bi pokazali, da lahko tudi mlada ekipa poseže visoko. V Iliriji je res veliko nadarjenosti,” prvi mladi center.

“V podzavesti imam sicer tudi to, da me stalno spremljajo odgovorni pri Cedeviti Olimpiji. A ko igram, to znam odmisliti in se osredotočiti na tekmo. Tudi pretirano daleč v prihodnost ne gledam. Jasno, nekoč bi se rad prebil tudi v tujino, a čez noč ne gre,” je pogovor zaključil Habot, ki bo še pred ponedeljkovim reprezentančnim zborom z Nutrispoint Ilirijo odigral prvenstveno tekmo proti Heliosu, in sicer v nedeljo ob 20.00 s prenosom na Sportklubu (SK2).

Saša Dončić

Saša Dončić o Blažu Habotu: “Čeprav je bilo jasno, da ima preveč kilogramov, sem v njem že predlani videl nekaj. Nekaj več. Nekaj tistega, kar se ne da naučiti. S telesnim preoblikovanjem je potrdil tudi, da ima pravi značaj ter neizmerno voljo. Ima delovne navade ter občutek za košarko. Narava mu je dala moč in skočnost. Zdaj ga je treba prepričati o tem, da ima moč in potencial. Potrebna bo tudi kilometrina. Ko bo povsem osvojil centrske tehnike, ga čaka še zelo svetla prihodnost.”

Komentari

Vaš komentar