Hrvaške karte za “Slovenijo brez Dončića”

Košarka 21. Nov 202113:04 > 13:07 2 komentarja
Žan Mark Šiško in Roko Badžim: prvi ne bo igral za Slovenijo, drugi bo za Hrvaško.

Selektor hrvaške košarkarske reprezentance Veljko Mršić je objavil seznam za začetek kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu. Naši sosedje bodo lov na SP 2023 v prevetreni zasedbi začeli prav proti Sloveniji.

Veljko Mršić je ”preživel” neuspeh na domačem olimpijskem kvalifikacijskem turnirju v Splitu, javni plaz kritik in ostre besede predsednika panožne Stojka Vrankovića ter prvega moža strokovnega sveta Dina Rađe. Zdaj je z mislimi že pri kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu 2023.

Hrvaška bo v prvem dejanju kvalifikacij v četrtek v dvorani Dražena Petrovića gostila slovensko reprezentanco. “Slovenija z Dončićem je nekaj drugega kot brez njega,” nam je Mršić dejal v nedavnem pogovoru. A tudi Hrvaška bo zaradi številnih košarkarjev v ligi NBA in Evroligi nastopila v močno okrnjeni zasedbi. Brez Ivice Zubca, Daria Šarića, Maria Hezonje, Krunoslava Simona, Bojana Bogdanovića … A tudi brez Roka Lenija Ukića, ki je sklenil reprezentančno kariero.

Velika večina tokrat vpoklicanih košarkarjev si namreč kruh služi v domačih klubih. Le peterica od petnajstih vabljenih igralcev namreč igra v tujini. Med njimi je tudi nekdanji član ljubljanske Olimpije Roko Badžim (Szolnok).

Po sosedskem obračunu čaka nato Hrvate še nedeljsko gostovanje na Finskem. Slovenija pa bo v Kopru gostila Švedsko.

Hrvaška reprezentanca

Roko Badžim (Szolnok), Darko Bajo (Split), Josip Batinić (Cedevita Junior), Danko Branković (Cibona), Filip Bundović (Cedevita Junor), Mateo Drežnjak (Cibona), Tomislav Gabrić  (Elan Chalon), Lovro Gnjidić (Cibona), Mate Kalajžić (Gorica), Pavle Marčinković (Zadar), Marin Marić (Ziona), Toni Perković (Split), Roko Prkačin (Cibona), Roko Rogić (Szolnok) in Matej Rudan (Mega).

 

SP 2023: evropske kvalifikacije (prvi del)

Skupina A: Srbija, Latvija, Belgija, Slovaška.

Skupina B: Grčija, Turčija, Velika Britanija, Belorusija.

Skupina C: Slovenija, Hrvaška, Finska, Švedska

Skupina D: Nemčija, Poljska, Izrael, Estonija

Skupina E: Francija, Črna gora, Madžarska, Portugalska

Skupina F: Litva, Češka, BiH, Bolgarija

Skupina G: Španija, Ukrajina, Gruzija, Severna Makedonija

Skupina H: Italija, Rusija, Nizozemska, Islandija

Drugi del:

Skupina I: po najboljše tri reprezentance iz skupin A in B
Skupina J: po najboljše tri reprezentance iz skupin C in D
Skupina K: po najboljše tri reprezentance iz skupin E in F
Skupina L: po najboljše tri reprezentance iz skupin G in H

Kdaj bodo potekale kvalifikacije?

Mednarodna košarkarska zveza predvideva kvalifikacije v šestih kvalifikacijskih oknih, od tega bosta dve vpeti v obdobje priprav na EuroBasket 2022.

Prvo okno: 22. – 30. 11. 2021

Drugo okno: 21. 2. – 1. 3. 2022

Tretje okno: 27. 6. – 5. 7. 2022

Četrto okno: 22. 8. – 30. 8. 2022

Peto okno: 7. – 15. 11. 2022

Šesto okno: 20. – 28. 2. 2022

Za 12 razpoložljivih evropskih mest se poteguje 32 reprezentanc. Sprva so razdeljene v osem štiričlanske skupine. Napredovanje v naslednji krog si bodo zagotovile po najboljše tri reprezentance iz vsake skupine. V drugi fazi kvalifikacij bodo oblikovane štiri šestčlanske skupine. Za nastop na SP 2023 bo treba na koncu zasesti eno od prvih treh mest v posamezni skupini.

Obe tekmi slovenske reprezentance si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali na SK1.