Hrvati prečrtali Dončićevo tarčo

Košarka 3. Avg 20229:51 0 komentarjev
Ante Žižić ne bo videl EuroBasket. Foto: Fiba

Oba novopečena košarkarja Cedevite Olimpije sta "preživela" krčenje seznama hrvaške reprezentance, ki ga je ob začetku priprav na EuroBasket 2022 opravil selektor Damir Mulaomerović. To pa ne velja za Anteja Žižića.

“Šibka točka Luke Dončića je njegova obramba.” Na videz nedolžna izjava, ki jo je junija v kontekstu priprav na slovensko-hrvaški obračun v Stožicah podal donedavni center Maccabija in po novem član Anadolu Efesa Ante Žižić.

“S tem se ne obremenjujem,” je odvrnil Dončić. Pa ni bilo povsem tako. Na spektakularni ljubljanski tekmi je bil prav Žižić njegova osrednja tarča. Slovenski zvezdnik je izkoristil vsako priložnost, da mu je na parketu pokazal premoč, vse skupaj pa je začinil s strupenimi pogledi in gestikulacijami. V slogu Michaela Jordana, ki je, kot je rad poudaril, takšne zbadljivke sprejel zelo osebno.

“Izjave? To je sicer dodaten motiv,” je po tekmi dejal Luka. Z nasmehom je povedal več kot z besedami. Nato je nadaljeval. “Čeprav me podobne izjave res motivirajo in so dobre zame, pa v prvi vrsti zagon dobim s strani publike in soigralcev. Uživam v tej skupini. Privilegij je, da lahko igram s takšno ekipo.”

Luka Dončić je imel Žižića “na piki”. Foto: Fiba

Dober mesec pozneje je Ante Žižić deležen nove hladne prhe. Namenil mu jo je kar selektor Damir Mulaomerović. Ta je 25-letnega Dalmatinca, ki ima tudi nekaj izkušenj iz lige NBA, črtal s seznama reprezentančnih kandidatov za nastop na EuroBasketu. “On je odličen košarkar in dobra osebnost. Toda po košarkarskem profilu spominja na Ivico Zubca. Prednost je zato dobil Zubac,” je odločitev komentiral hrvaški selektor in dodal, da je v ekipi na tem položaju kot prihodnost reprezentance tudi Karlo Matković. Slednji bo v novi sezoni nosil dres Cedevite Olimpije.

Seznam hrvaških kandidatov za EuroBasket

Roko Rogić, Lovro Gnjidić, Ivan Ramljak, Goran Filipović, Roko Prkačin, Mario Hezonja, Toni Perković, Karlo Matković, Mateo Drežnjak, Krunoslav Simon, Dominik Mavra, Pavle Marčinković, Bojan Bogdanović, Ivica Zubac, Dario Šarić in Jaleen Smith.

Tudi Lovro Gnjidić, ki se prav tako seli v Ljubljano, je bil uvrščen na sezam šestnajstih košarkarjev, od katerih bo na prvenstvo potovala dvanajsterica. Med Mulaomerovićevimi izbranci velja izpostaviti vrnitev dolgo poškodovanega Daria Šarića, v ekipi so tudi Mario Hezonja, Bojan Bogdanović, Krunoslav Simon in omenjeni Ivica Zubac. Priprav pa se bo udeležil še Američan Jaleen Smith, ki sicer ostaja v postopku pridobivanja hrvaškega državljanstva.

Hrvati bodo sicer na EuroBasketu (1.- 18. 9.) nastopali v milanski skupini C (še Grčija, Ukrajina, Velika Britanija, Estonija in Italija), še pred tem pa jih po izpadu iz boja za SP 2023 čakata tekmi predkvalifikacij za naslednje evropsko prvenstvo (proti Poljski in Švici). V okviru priprav se bo Mulaomerovićeva četa mudila tudi v Celju in se 20. avgusta v pripravljalni tekmi pomerila s Slovenijo.

Tekmo Slovenija-Hrvaška si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na SK. Če niste naročnik Telemachovih storitev, vam je na voljo predplačniški paket EON, ki je dostopen v omrežju kateregakoli operaterja. Preverite razpored tekem slovenske reprezentance.