Rekordna pogodba, a brez ”Dončićeve” zabave s Severino

Košarka 3. Mar 202212:45 0 komentarjev
doncic jokic
Ples milijonov: Luka Dončić in Nikola Jokić. Foto: Matt Patterson/AP via Guliver

Najbolj znani balkanski košarkarski zastopnik Miško Ražnatović je potrdil, da naj bi njegov klient Nikola Jokić podpisal novo pogodbo z Denverjem, ob tem pa naj bi podrl tudi plačni rekord – 241 milijona ameriških dolarjev.

Ko se lani poleti evforija, za katero so na olimpijskih igrah v Tokiu poskrbeli slovenski košarkarji, še ni povsem polegla, je Luka Dončić v Ljubljani z vodstvom kluba Dallas Mavericks podpisal petletno pogodbo v višini 207 milijonov ameriških dolarjev. Kmalu zatem se je odpravil na dvorec Zemono pri Vipavi, kjer je na razkošni zabavi, na kateri je nastopala Severina, proslavil posel svoje kariere.

Dogodek ni ušel niti Mišku Ražnatoviću, ki ima kot košarkarski menedžer oziroma zastopnik pod svojim okriljem številne košarkarske zvezdnike. Med drugim se lahko pohvalo tudi s tem, da ima vsaj enega košarkarja v vseh evroligaških klubih. Nekaj ”rib” ima tudi v severnoameriškem morju. Tudi Nikolo Jokića. Ta naj bi poleti podpisal novo pogodbo, toda …

“Luka Dončić je organiziral lepo zabavo, kar je tudi zame izziv, saj sem znan po organizaciji zabav in družabnem življenju. A za Nikolo je to le kos papirja, ki ga je treba podpisati, zato bom verjetno ostal praznih rok. Jaz pa rad slavim lepe stvari v življenju,” se je v podcastu Urbonus pošalil Ražnatović in dodal, da sta si z Jokićem ob podpisu zadnje pogodbe izmenjala le spletno pošto. “Verjetno je bil nekje v Somboru. Niti ne vem,” pravi.

Toda Jokić naj bi imel letos kar nekaj razlogov za zabavo. Natančno: 241 milijonov. Toliko naj bi, v ameriških dolarjih, znašala njegova nova pogodba. Podpisal bi jo lahko že poleti, eno leto pred iztekom veljavne pogodbe z Denverjem. Do rekordnega zneska, s katerim bi presegel pogodbo, pod katero se je podpisal Giannis Antetokounmpo (228 milijonov ameriških dolarjev), bo upravičen ob dvigovanju proračunske kapice in izpolnjevanja pogojev za maksimalno pogodbo, kamor spadajo tudi število sezon v ligi ter izbor v najboljšo peterko in individualna priznanja.

Foto: AP Photo/Adam Hunger via Guliver

Jokićeva zgodba o vzponu je še toliki bolj posebna, ker je v ligo NBA vstopil skorajda skozi stranska vrata. Na naboru lige NBA leta 2014 je bil član Mege namreč izbran šele v drugem krog, in sicer kot skupno 41. izbor. Prvi zvezdnik nabora je bil tedaj Andrew Wiggins, takoj za njim Jabari Parker in Joel Embiid. Krepko pred Jokićem pa so bili izbrani tudi Dario Šarić, Jusuf Nurkić in Bogdan Bogdanović.

Toda s solidnim povprečjem (10 točk, 7 skokov in 2,4 asistence) je srbski center že v sezoni novinca opozoril nase. Njegova statistična krivulja se je po krstni sezoni 205/16, ki jo je končal v najboljši peterki novincev, še naprej vzpenjala. Vrhunec je dosegla v minuli sezoni, po kateri je član Denverja postal najkoristnejši košarkar rednega dela.

In če je srbski reprezentant v prvih treh sezonah zaslužil ”le” 1,3 milijona ameriških dolarjev na leto, se je njegovo finančno stanje konkretno popravilo že leta 2018. Takrat je namreč podpisal petletno pogodbo v višini 148 milijona ameriških dolarjev. Za podaljšanje bo, kot vse kaže, poskrbel že poleti. In svoj račun obogatil za dodatnih 241 milijonov.