Jordan Morgan v nizkem štartu

Košarka 29. Jul 20229:50 1 komentar
Jordan Morgan. Foto: Aleš Fevžer

Ker bo Mike Tobey po EuroBasketu 2022 z Barcelono zaigral v Evroligi, slovenski selektor Aleksander Sekulić nanj v novembrskem in februarskem delu kvalifikacij za SP 2023 ne bo mogel računati. Kot logična rešitev se ponuja Jordan Morgan.

Čeprav je v mislih slovenskih reprezentantov trenutno predvsem EuroBasket, pa v strokovnem štabu vztrajno ponavljajo pomembnost avgustovskih kvalifikacijskih tekem v boju za nastop na svetovnem prvenstvu 2023. Evropske prvake namreč čakata obračuna z Estonijo (Celje, 25. 8.) in Nemčijo (München, 28. 8.), s katerima bodo odprli drugi skupinski del. To bosta obenem tudi zadnji tekmi, na katerih bo lahko selektor računal na vse razpoložljive košarkarje. V novembrskem in februarskem kvalifikacijskem oknu bo namreč prisiljen igrati brez košarkarjev iz lige NBA in Evrolige. Slovenci se bodo takrat dvakrat pomerili z Izraelom ter po enkrat z Nemčijo in Estonijo.

“Že junija sem trdil, da moramo prav zaradi teh okoliščin poleti opraviti dober posel. Z zmagama proti Hrvaški in Švedski smo ga. Zdaj nas čakata še avgustovska izziva. Nato pa … Ne bomo edina reprezentanca z okrnjeno zasedbo,” razmišlja selektor Aleksander Sekulić. Na papirju bo največji udarec dejstvo, da v zadnjih dveh kvalifikacijskih oknih ne bo zaigral Luka Dončić. A če je bila to povsem ”pričakovana izguba”, pa je zgodba pri naturaliziranem košarkarju nekoliko drugačna. Mike Tobey je bil namreč v minuli sezoni kot član Valencie dosegljiv, v novi, ko bo nosil dres Barcelone, ne bo več.

Mike Tobey bo naturalizirani adut na EP 2022. Foto: Guliverimage

Ker je centrski položaj v slovenski reprezentanci že vrsto let deficitaren, je razumljivo, da o tej problematiki v slovenskem štabu razmišljajo že danes. V danem položaju se zdi najbolj realno, da bo vrzel zapolnil nekdanji član ljubljanske Olimpije Jordan Morgan, ki je slovenske barve branil v kvalifikacijah za EuroBasket, nato pa se je poškodoval pred kvalifikacijskim turnirjem za olimpijski Tokio. In čeprav ima zdaj v selektorjevih načrtih prednost Mike Tobey, stik z Morganom ni bil prekinjen.

“Poklical sem ga maja, ko smo sestavljali reprezentančni seznam. Pojasnil sem mu, da bo tokrat prednost dobil Mike. Ker je za Morganom sezona vračanja po poškodbi, sva skupaj ocenila, da bi ga bilo nesmiselno vabiti na priprave. Vsekakor pa mi je zatrdil, da bo v prihodnje na voljo slovenski reprezentanci, če ga bomo potrebovali,” pojasnjuje Sekulić, zadovoljen, da je Jordan Morgan po odhodu iz Kazana in epizodni vlogi v Benetkah okrepil turški Konyaspor, kar pomeni, da bi moral biti novembra dosegljiv.

Slovenija ima povsem realne možnosti za uvrstitev na SP 2023. Foto: Aleš Fevžer

Vse slovenske tekme kvalifikacij za SP 2023, kot tudi letošnje domače pripravljalne tekme, si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na SK. Če niste naročnik Telemachovih storitev, vam je na voljo predplačniški paket EON, ki je dostopen v omrežju kateregakoli operaterja.

In na koga vse selektor novembra in februarja ne bo mogel računati? Poleg Dončića na njegovem radarju seveda ne bo Gorana Dragića in Vlatka Čančarja, okrepila pa se je tudi evroligaška kolonija. Na najvišjo evropsko klubsko raven se z Valencio vrača Klemen Prepelič. V Evroligi ostaja tudi Žan Mark Šiško (Bayern). Več negotovosti pa je okrog Žige Samarja in Gregorja Glasa. Njuna delodajalca (Alba in Partizan) imata evroligaški status, a se pri obeh kot realen scenarij ponuja sezona kaljenje v drugem klubu.

Razpored Slovenije v kvalifikacijah za SP 2023:

25. avgust 2022: Slovenija – Estonija

28. avgust 2022: Nemčija – Slovenija

10. november 2022: Izrael – Slovenija

13. november 2022: Slovenija – Nemčija

24. februar 2023: Estonija – Slovenija

27. februar 2023: Slovenija – Izrael

Standings provided by SofaScore LiveScore

Na SP 2023 (Japonska, Filipini, Indonezija) bodo potovale najboljše tri reprezentance iz skupine.