Zdovčeve muke v temačnem zelenem gozdu

Evroliga 8. Nov 202110:01 2 komentarja
Jure Zdovc na klopi Žalgirisa še ni uveljavil svojih pravil.

Nedeljski poraz proti Rytasu v litovskem prvenstvu je še poglobil krizo Žalgirisa in trenerja Jureta Zdovca spravil na rob obupa. "Mnogi igralci ne vedo, kako se igra za Žalgiris," pravi nekdanji slovenski selektor na klopi slovitega moštva iz Kaunasa.

#related-news_1

Po osmih krogih evrolige je Žalgiris edina ekipa brez zmage. Ta teden košarkarji iz Kaunasa svojih evropskih ran niso uspeli celiti v državnem prvenstvu.  Moštvo trenerja Jureta Zdovca, ki je krmilo prevzel pred enim mesecem, je namreč klonilo v derbiju proti Rytasu (84:75).

Slovenski strateg na klopi nekdanjega evropskega prvaka je na novinarski konferenci deloval skrušeno, skorajda obupano. “Ni me strah prevzeti odgovornosti. Ekipa ni bila ustrezno pripravljena na derbi. To ni sprejemljivo. Ravnati bom moral drugače. Že drugi polčas je bil drugačen. Tukaj ni prav veliko prostora za filozofiranje,” je dejal.

Foto: Guliverimage

A čeprav je poskušal krivdo prevzeti nase, ni mogel mimo kritike na račun igralske zasedbe, ki jo je v dobršni meri podedoval in zagotovo ni sestavljena po njegovem okusu. “Težko govorim o motivaciji. Ne morem v glave igralcev . Vedno je sicer preprosto iskati izgovore. A na koncu je vseeno, kdo igra, koliko je poškodb … Žalgiris mora zmagovati. Mora se boriti. To je podoba tega kluba. Del igralcev se ne zaveda, kje so,” je dejal.

Navijači, ki so zaščitni znak kluba, so po tekmi zaustavili košarkarje in jim podali podporo. “Potrebujemo pritisk. Navijači nam izrekajo podporo.  Razumeti moramo, kje smo in za koga igramo,” pravi Zdovc, ki v zelenem gozdu, kakor se imenuje Žalgiris, doživlja vse večje muke. Že kaj kmalu pa ga čaka nova težka naloga. V petek se bo namreč v devetem krogu Žalgiris v evroligi udaril z madridskim Realom.

“Vemo, da je vsak nasprotnik v evroligi za nas zelo zahteven. Imamo, kar imamo. Moramo delati. To je naša edina naloga. Nismo na ustrezni ravni. Tudi samozavest  igralcev  je pomanjkljiva. Včasih zmaga pride, ko je ne pričakuješ,” pravi Zdovc, ki bo poslušal v kratkem ekipo okrepiti še z enim igralcev, po vsej verjetnosti centrom. “Sredi sezone ni preprosto poiskati prostega igralca, ki bi bil tudi finančno dostopen,” pravi Zdovc.

Že pred dnevi je v Kaunas pripeljal slovenskega reprezentanta Zorana Dragića. Ob porazu proti Rytasu je v 19 minutah dosegel sedem točk. “Pokazal je nekaj, a potrebuje še nekaj časa,” je bil o rojaku redkobeseden Zdovc, ki je nezadovoljen predvsem z igro svojih varovancev v obrambi. Motijo ga slabo branjenje v 1:1 položajih, preskromna medsebojna pomoč in počasno gibanje. Tudi na račun napada nima pretirano velikih pohval. “Smo zelo ozko usmerjeni. Imamo malo orožij,” je dejal na čustveni novinarski konferenci, med katero je obraz večkrat skril med dlani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje