K Orlandu kot številka 1 Banchero, Samarju ni uspelo

Košarka 24. Jun 20227:27 > 8:35 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Mladi, 19-letni ameriški košarkar Paulo Banchero, ki ima po očetu tudi italijanski potni list, je postal številka 1 na naboru severnoameriške lige NBA. Izbrali so ga pri ekipi Orlando Magic. Medtem pa Slovenca Žige Samarja, ki se je prijavil na nabor, ni izbrala nobena ekipa; te so v svoje vrste izbrale 58 namesto običajnih 60 košarkarjev.

Paolo Banchero, ki je minulo sezono igral za univerzo Duke v New Yorku, je bil tudi sam presenečen nad tem, da je postal prvi izbor.

“Sploh ne vem, kaj naj rečem. Ne morem verjeti, kaj se je pravkar zgodilo, iskreno,” je presenečen dejal za ESPN.

V zadnjih dneh so namreč košarkarski strokovnjaki pričakovali, da bodo pri Orlandu, kjer so izbirali prvi, izbrali bodisi Jabarija Smitha mlajšega bodisi Cheta Holmgrena.

Holmgrena so na drugem mestu izbrali pri Oklahoma City Thunderju, Smitha pa kot številko 3 na naboru Houston Rockets.

Foto: Guliverimage

Dončić ostaja zadnji Slovenec

Na letošnji izbor mladih košarkarjev v Brooklynu sta se sprva prijavila dva Slovenca, ob Žigi Samarju še Luka Ščuka, a se je slednji sredi junija odločil umakniti prijavo.

Tako je bil v igri le Samar, ki je minulo sezono igral v španski ligi za Funelabrado, vendar mu letos ni uspelo. Do zdaj je bilo na naboru izbranih 12 Slovencev; nazadnje je bil na naboru leta 2018 uspešen danes eden prvih zvezdnikov lige NBA, Luka Dončić, ki blesti v dresu Dallas Mavericks.

23-letni Ljubljančan, ki se te dni pripravlja na reprezentančno akcijo, je dobil novega soigralca. Dallas je imel namreč pravico izbora še v prvem krogu, Teksašani so 26. po vrsti izbrali Wendella Moora Jr. iz univerze Duke, ki igra na položaju krila ali krilnega centra.

Matković v Stožice

Medtem ko je Samar ostal praznih rok, pa je moštvo New Orleans Pelicans v drugem krogu izbralo hrvaškega centra Karla Matkovića. Gre za košarkarja Cedevite Olimpije, ki je bil posojen v OKK Beograd in Mego. Pred naborom so v Ljubljani zagotavljali, da bo, če ne bo izbran v prvem krogu, kariero nadaljeval pri slovenskih prvakih.