“Nenavadno, da je košarkar takšnega nivoja tako spregledan”

Košarka 23. Jun 20229:38 > 12:58 3 komentarji
Žiga Samar. Foto: Aleš Fevžer

Le še nekaj ur nas loči od nabora lige NBA, ki bo v noči na petek po slovenskem času, ko bo na klic trepetal tudi slovenski košarkar, Žiga Samar. Organizator igre Fuenlabrade je v prepričevanje športnih direktorjev in oglednikov vložil ogromno truda in energije.

Žiga Samar, 21-letni in 197 centimetrov visoki branilec, je po koncu sezone v španski ligi ACB odšel čez lužo in tam več tednov opravljal kopico individualnih treningov za različne franšize, da bi tako razkazal ves svoj talent ter katerega od klubov tudi prepričal v izbor.

Če morda še pred nekaj meseci ni veljal za kandidata, da bi ga komisar Adam Silver v noči na petek razglasil za enega od izbranih košarkarjev, se je to v zadnjem obdobju, tudi po zaslugi njegove angažiranosti v ZDA, nekoliko spremenilo.

Vsekakor pa se Samarju, ne glede na razplet nabora 2022, za prihodnost ni bati. V Evropi za njegove usluge vlada veliko zanimanja, skoraj zagotovo bo v naslednji sezoni tako storil stopničko višje od Fuenlabrade, kjer se je letos boril za obstanek.

O njem je nenazadnje v intervjuju za Sportklub spregovoril tudi novopečeni trener Gran Canarie, rednega člana EuroCupa in končnice španskega prvenstva, Jaka Laković. Sicer pa naj bi ga spremljala tudi dva španska evroligaša Valencia in Baskonia. Samar ima v pogodbi odkupno klavzulo v višini 200 tisoč evrov.

O dvigu Samarjevih delnic je še prejšnji teden poročal tudi priznani novinar ESPN in strokovnjak za nabor Jonathan Givony. “Slovenski organizator igre je v zadnjem obdobju po zaslugi dobrih testiranj pridobil na vrednosti,” je zapisal in dodal, da bi lahko bil izbran v drugem krogu.

Žiga Samar je februarja debitiral v slovenski izbrani vrsti. Foto: FIBA

Izjemoma 58 namesto 60 izborov

Nabor lige NBA poteka v dveh krogih. V vsakem krogu ima vsaka franšiza na voljo po en izbor, če ga seveda v menjavi ni poslala v drugo moštvo, teh primerov je vsako leto kar precej.

Ker je klubov v najmočnejši ligi natanko 30, to torej pomeni, da je vsako leto izbranih 60 košarkarjev. Letos izjemoma 58, saj sta Milwaukee Bucks (54. izbor) in Miami Heat (55. izbor) ostala brez izbora v drugem krogu, zaradi kršenja pravil o nagovarjanju prostih igralcev pred dovoljenim datumom.

Brez izbora ali drugi krog?

Pregled številnih ameriških strani, ki napovedujejo vseh 58 izborov, sicer oba Slovenca večinoma ignorirajo. Čeprav so omenjene strani pogosto znane po tem, da so manj naklonjene Evropejcem, se je glede na zapise vendarle pričakovalo, da bo Samar večkrat omenjen.

Portali Rookie Wire, NBA Draft Room, CBS Sports, Sporting News, Yahoo in številni drugi predvidevajo, da Samar ne bo izbran.

Prav Givony, ki v talent Slovenca verjame že od februarja, ko je prvič “čivknil” o njegovih kvalitetah, je za ESPN objavil najnovejšo projekcijo in zapisal, da bo Samar izbran kot 58. po vrsti, torej zadnji v drugem krogu, s strani Indiana Pacers.

Draft Express, ki ga je ustanovil prav Givony, je glede Samarja še 20. junija zapisal: “Zlahka se opazi, zakaj je slovenski mojster pick and rolla na prvem mestu po številu asistenc na 40 minut igre med vsemi sto najboljšimi talenti na naboru, v povprečju je namreč na 40 minut zbral kar devet asistenc v 30 nastopih za Fuenlabrado v španski ligi ACB. Lahko bi bil izbran v drugem krogu.”

Med najboljšimi organizatorji igre

Portal Global Scouting piše, da je Samar eden najboljših organizatorjev igre na celotnem naboru in bi “moral biti želja številnih klubov v drugem krogu.” Da je član Fuenlabrade eden najboljših “playmakerjev” sicer pišejo številni strokovnjaki.

Medtem ko SB Nation v Ralphiereportu Samarja uvršča na 55. mesto, kjer bodo izbirali Golden State Warriors.

Največjo pohvalo pa je Žigi namenil nekdanji podpredsednik košarkarskih operacij za Memphis Grizzlies in zdaj kolumnist za The Athletic, John Hollinger. Uvrstil ga je na visoko 38. mesto, kjer bodo izbirali San Antonio Spurs.

Ob tem je v razlagi zapisal: “Samar je svoje ime ohranil na seznamu in upajmo, da so moštva naredila domačo nalogo. Mogoče je, da so njegovi odstotki meta letos napihnjeni (47,1 odstotka za tri v tej sezoni, po slabšem metu v prejšnjih), ali ni dovolj dober atlet za ligo NBA, ali mu bodo težave povzročale osebne napake, a ne glede na vse, je malce nenavadno, da je košarkar s takšnim nivojem organizacije igre, tako spregledan. V najslabšem primeru je ena najboljših ‘stash’ možnosti na tem naboru.”

‘Stash’ je izraz, ki se uporablja za igralce, ki jih moštva izberejo in nato pustijo še kakšno leto ali dve, da se kalijo v drugih ligah, preden jih pripeljejo čez lužo.

Žiga Samar. Foto: Guliverimage.

Sprva je bil na nabor prijavljen tudi član Cedevite Olimpije Luka Ščuka, ki pa je tik pred zdajci svoje ime umaknil s seznama košarkarjev.

Če bo Samar izbran ali ne pa bo torej jasno v noči na petek. Nabor se začne ob 2. uri po slovenskem času.

Enajst Slovencev v ligi NBA

V ligi NBA je sicer do zdaj zaigralo enajst slovenskih košarkarjev. Najvišje je bil na naboru izbran Luka Dončić, ki so ga leta 2018 Dallas Mavericks izbrali kot 3. po vrsti.

Ostali Slovenci v NBA razvrščeni po izboru na naboru: Boštjan Nachbar (15., 2002), Rasho Nesterović (17., 1998), Primož Brezec (27., 2000), Saša Vujačić (27., 2004), Beno Udrih (28., 2004), Marko Milič (33., 1997), Goran Dragić (45., 2008), Vlatko Čančar (47., 2017), Uroš Slokar (58., 2005), Zoran Dragić (neizbran).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje