Kaj je Kidd storil z napadom Dallasa? Dončić prevzel krivdo

Košarka 30. Okt 202113:28 > 14:29 3 komentarji
Luka Dončić. Foto: Guliverimage

Košarkarji Dallas Mavericks so po petih odigranih tekmah na predzadnjem mestu po povprečnem številu doseženih točk na dvoboj. Grdo so izgubili oba dvoboja proti kluboma, ki merita visoko, precej pod nivojem, ki ga je kazal v prejšnjih sezonah, je tudi Luka Dončić.

Čeprav so trikrat slavili in le dvakrat izgubili, ima Dallas negativno razmerje doseženih in prejetih točk. To trenutno znaša -6,8 točke na dvoboj, s čimer je četa trenerja Jasona Kidda šele na skromnem 25. mestu lige NBA.

Dosedanje tekme Dallas Mavericks:

Atlanta – Dallas 113:87
Toronto – Dallas 95:103
Dallas – Houston 116:106
Dallas – San Antonio 104:99
Denver – Dallas 106:75

Po negativni plati močno izstopata dva podatka. Doseženo število točk na tekmo in izkupiček Dallasa, ko je na parketu tudi Kristaps Porzingis.

Dallas je v prejšnjih dveh sezonah, ki jih je Luka Dončić sklenil v najboljši peterki lige, veljal za napadalno izjemno nadarjeno moštvo. V povprečju so Telički dajali po 117 in 112,4 točke na tekmo, letos je ta številka po petih tekmah, kar je majhen vzorec, česar ne gre prezreti, pri skromnih 97 točkah. Na kar štirih od petih dvobojev Mavericksi v prvem polčasu niso presegli 50 točk. Prav tako so izgubili vseh pet uvodnih četrtin.

Jason Kidd z igro svojih varovancev ni zadovoljen, foto: Guliverimage.

“Slabi začetki so težava, o tem se pogovarjamo. Upam, da se bo to obrnilo, a na tem moramo delati in izpeljati svoj načrt. Danes ga nismo izvajali celotnih 48 minut,” je po porazu z Denverjem dejal Kidd.

Povprečje doseženih točk v prejšnjih sezonah:

2018/19: 108,9
2019/20: 117,0
2020/21: 112,4
2021/22: 97,0

Precej je na številke vplival predvsem zadnji poraz, ko je Denver v noči na soboto po slovenskem času Dallas nadigral za velikih 31 točk. Res je, da je bil to šele drugi poraz Dallasa v letošnji sezoni, a oba so utrpeli proti dvema resnima konkurentoma za naslov. Poleg Denverja je varovance Kidda nadigrala še Atlanta (113:87).

Porzingis se na začetku nove sezone še ni proslavil. Foto: Guliverimage

Vse tri zmage pa so prišle proti mladim moštvom v razvoju: Torontu, Houstonu in San Antoniu. Če štejemo torej zgolj dva obračuna, ko se je Dallas pomeril s kakovostnim nasprotnikom, je njegova bilanca katastrofalnih -57.

Čakanje na Porzingisa

Čeprav je bilo pred sezono veliko govora o zdravem in motiviranem Porzingisu, ga na uvodnih treh tekmah sezone, toliko jih namreč odigral, medtem ko je zadnji dve izpustil zaradi bolečin v hrbtu, nismo videli v izboljšani različici. Še več, njegovo povprečje točk in skokov je trenutno najnižje v dosedanji karieri v ligi NBA.

Kristaps Porzingis v sezoni 2021/22:

Proti Atlanti: 9 točk (met iz igre: 4/13), 5 skokov, 2 blokadi
Proti Torontu: 18 točk (7/20), 10 skokov, 4 blokade
Proti Houstonu: 9 točk (2/10), 3 skoki

Povprečje: 12,7 točke, 6 skokov, 2 blokadi

Dallas je do tekme v Denverjem v času, ki ga je Porzingis preživel na parketu, prejel kar 30 točk več, kot jih je dosegel. Medtem ko je brez njega tekmeca ugnal za 27 točk.

Težava Dallasa je tudi Dwight Powell. Gre za centra, ki ima slab met z razdalje, prav tako ne velja za dobrega skakalca, letos denimo v 23 minutah igre v povprečju pobere le tri odbite žoge. Čeprav igra v prvi peterki, je trenutno šele šesti skakalec moštva.

Od visokih košarkarjev je največ to sezono pokazal Maxi Kleber. Foto: Guliverimage

Precej bolje se s prvo peterko znajde Maxi Kleber, ki lahk z mehko roko odpre prostor pod obročem in s tem tudi napad Dallasa. Ni presenetljivo, da so Mavericksi to sezono nekaj najboljših minut odigrali prav takrat, ko je bil na parketu tudi nemški košarkar.

Dončić prevzel krivdo

Tudi Dončićeva statistika je na začetku sezone precej slabša kot lanska. Trenutno dosega 22,4 točke na tekmo, kar je več kot pet manj od lanskega povprečja, hkrati je precej slabši še njegov odstotek meta iz igre, vključno z metom za tri. Nižje je tudi število asistenc in hkrati višje izgubljenih žog.

“Mislim, da se je s slabim začetkom spopadal že lani. Tukaj smo, da mu pomagamo, da izboljša svojo igro. A to mu ni tuje, vsak se kdaj med sezono ubada s padcem forme. Bolje na začetku, kot sredi sezone ali na koncu, to je pozitiven pogled na te težave,” je trenutno formo Dončića komentiral Kidd.

“Podobno je bilo lani, morda še slabše. Moram biti precej boljši, ta poraz je na meni. Takšen poraz poskušaš čim hitreje pozabiti, a se iz njega tudi nekaj naučiti,” je o slabi formi iskreno spregovoril tudi Dončić.

Imenovanje Kidda je naletelo na zelo mešan odziv, številni so izbiro lastnika Marka Cubana glasno kritizirali. Vsaj začetek njegovega obdobja na klopi Dallasa je vse prej kot bleščeč.

Dallas bo sezono nadaljeval v nedeljo, ko ob 20.30 uri po slovenskem času gosti Sacramento. Nato se bodo zvrstili še obračuni proti Miamiju, San Antoniu, Bostonu in New Orleansu. Po desetih dvobojih bo slika o “novih” Teličkih že nekoliko bolj razločna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje