Kaj je narobe s slovensko košarko? “Težave so odnosi”

Košarka 8. Jul 202417:00 8 komentarjev
Luka Doncic
Foto: FIBA

Po neuspeli misiji olimpijske igre 2024 se postavlja vprašanje, kaj v prihodnosti čaka slovensko košarkarsko reprezentanco. Zakaj se znova pogovarjamo o anemičnem pristopu? Kdo bo prevzel odgovornost? Kje je menjava generacije? Za Sportklub je neuspeli poskus preboja v Pariz analiziral Marko Maravič, strokovni komentator in nekdanji reprezentant Slovenije.

Slovenska izbrana vrsta je z visokima porazoma proti Hrvaški in Grčiji načela trdo prigarani ugled, ki si ga je pridobila v zadnjih letih, ko je vrhunec dosegla z evropskim naslovom leta 2017 in ga nato dogradila še z zgodovinsko uvrstitvijo na olimpijske igre pred tremi leti, kjer je zasedla četrto mesto.

Čeprav nihče ne oporeka, da je bila Grčija na papirju močnejši tekmec, se je od Slovencev vendarle pričakovalo močnejši odpor, ob tem pa ima vsako moštvo, ki ima v kadru Luko Dončića, možnost za zmago proti vsakemu nasprotniku. Težava je bila predvsem v obrambi, kjer je Slovenija delovala brez koncepta.

“Kvalifikacije smo odigrali slabo. Že proti Hrvatom nismo bili pravi. Grki so kvalitetnejši, a obramba je bila katastrofalna. Ne le taktično, tudi individualno, ko sem gledal posameznike,” razmišlja Marko Maravič, ki je s Slovenijo leta 2005 nastopil na evropskem prvenstvu. Še posebej ga čudi dogajanju na polfinalnem dvoboju z Grčijo.

“Vsi hvalijo Dončića, medtem ko se kritizira Alekseja Nikolića, ker je pri eni podaji šel preveč v sredino, medtem ko je imel Luka 10 izgubljenih žog. Zakaj vodja ne igra obrambe? Od njega se mora pričakovati največ. Tudi Josh Nebo je slabo začel na Giannisu Antetokounmpu. Hrvati so šli taktično pravilno, umaknili so se mu dva metra in niso dovolili, da jih prebije in ob košu izsili še osebno napako. V tekmo bi morali bolj čvrsto, ne le Čančar in Dončić, vsi.”

Poraja se tudi vprašanje, zakaj se znova pogovarjamo o pomanjkanju prave volje, želje in energije? “Poslušamo, kaj bi moral storiti trener, to razumem, po drugi strani pa, a jaz potrebujem željo, da se borim proti Giannisu? Je to moja, igralčeva odgovornost? Borimo se za olimpijske igre. Jaz se želim boriti proti Giannisu, voljo moram imeti, ne glede na to, kdo je v strokovnem štabu. Tukaj je mogoče globlja težava.”

“Kar me najbolj moti, so pa slabi odnosi. Ko so dali Raša Nesterovića stran, ni nihče razložil, zakaj. Predsednik Matej Erjavec pravi, da ima vrata odprta, a to so zgodbice za lahko noč. To je bila največja napaka. Morda je želel narediti kakšno menjavo, a mu ni bilo dovoljeno. Tudi Gorana Dragića so grdo dali stran, pa je bil tvoj največji vodja. S pomočniki so bili kratki stiki in ni bilo komunikacije. Težave so odnosi.”

Marko Maravič je pogosto tudi v vlogi strokovnega komentatorja Sportkluba. Foto: Sportklub

Pred vrati prisilna menjava generacije

Glede pomanjkanja želje se v zadnjem obdobju prepogosto sprašujemo. Začelo se je že na EP 2022.

“Meni se zdi, da vsako leto iščemo izgovor. Ko smo na evropskem izgubili proti Poljski, smo govorili, ‘zgodila se nam je slaba tekma’. Na svetovnem prvenstvu: ‘To je naš realni domet. Nismo imeli Eda Murića in Čančarja’. Zdaj izgubimo: ‘Murić in Čančar celo leto nista igrala. Luka Dončić je poškodovan’. Vse to smo vedeli že prej. Kot selektor si se za to odločil, z njimi živiš in umreš. Na zvezi se bodo morali odločiti,” meni 45-letni nekdanji košarkar, ki se sicer ni želel neposredno opredeliti, če bi moral selektor Aleksander Sekulić ponuditi odstop.

Foto: Profimedia

Medtem ko Dončić vstopa v svoja najboljša leta, so njegovi ključni pomočniki, če izvzamemo Vlatka Čančarja, že vsi presegli mejo 30 let. Postopno menjavo generacije bo tako težko izvesti. Po neuspehu v Pireju so se tako že razširili namigi, da je za nekatere prišel čas slovesa, a Maraviču takšne pobude, če niso podkrepljene tudi s konkretnimi imeni, niso všeč.

“Če se pogovarjamo, da je treba nekaj igralcev zamenjati, je treba tudi povedati, katere. Ne vem, a mislijo Eda Murića, Žigo Dimca, Zorana Dragića? Ali nimamo ali si ne upamo? Rabimo mlajše, bila sta Aljaž Kunc in Bine Prepelič, a sta odpadla za Vlatka Čančarja in Eda Murića, ki letos nista odigrala sekunde. Tako se je odločil selektor. Če bi pa vzel mlajše in prav tako izgubil, bi pa danes govorili, zakaj ni vzel njiju. Se pa strinjam, da je treba mlajše uvajati. Povem pa iskreno, da teh mlajših ni,” je bil neposreden naš sogovornik.

Edo Murić šteje 32, Zoran Dragić 35 in Klemen Prepelič 31 pomladi. Jaka Blažič, ki je bil zadnja leta nezamenljiv v izbrani vrsti in je tokratno akcijo izpustil zaradi poškodbe, pa je upihnil že 34 svečk. Poleg Čančarja (27 let) sta pod mejo 30 let od vidnejših akterjev še Gregor Hrovat (29) in Aleksej Nikolić (29).

Vse slabša slovenska liga

Če bi imela Slovenija v zaledju večje talente, bi ti splavali na površje in zdaj vršili pritisk na veterane ter jim tudi že odščipnili nekaj minut. Realnost je precej drugačna. Edini, ki mu je v zadnjem obdobju to uspelo, je 23-letni Žiga Samar, a za njim je neuspešna in poškodb polna prva sezona z evroligašem Albo iz Berlina. Ob tem je celo edini Slovenec, ki je trenutno pod pogodbo kluba iz najelitnejšega evropskega klubskega tekmovanja. Zagotovo zaskrbljujoč podatek.

Žiga Samar
Slovenija nujno potrebuje zdravega Žigo Samarja. Foto: Aleš Fevžer

Preostali mlajši košarkarji, ki so v zadnjih letih oblekli dres Slovenije, v večini ne igrajo v najmočnejših evropskih sredinah. Dva, ki precej obetata, pa sta denimo lani “pobegnila” v ZDA in se pridružila univerzitetni ligi NCAA. Gre za Sašo Cianija in Jana Videta. Skupna točka vseh je zgodnji odhod v tujino.

Da reprezentanca potrebuje osvežitev, je po porazu z Grčijo priznal tudi selektor. “Imamo nekaj veteranov in potrebujemo svežo kri s kvaliteto. Igralce, ki bi igrali evroligo in druga zahtevna tekmovanja,” je dejal Sekulić, a slovenska liga trenutno takšnih igralcev ne proizvaja.

“Moramo vedeti, da je slovenska liga slaba. Poslušal sem intervjuje z Matejem Erjavcem, ki trdi, da ni tako slaba. Ne, katastrofalna je in si nehajmo lagati. 14-letni fantje nam uhajajo v Srbijo, Španijo ali v ZDA. Če bi bila tako dobra, ne bi bil naš predstavnik zadnji v ligi ABA. V EuroCupu ne bi imeli 0-17. Tudi drugi klubi pa ne bi životarili. Liga je slaba in vsako leto je slabša,” še meni Maravič, ki se pri tem sklicuje na objektivno merljive rezultate klubov v regionalnih in evropskih tekmovanjih.

Če bo želela slovenska košarka tudi v prihodnjih letih izkoristiti sposobnosti superzvezdnika lige NBA Luke Dončića, bodo morali na Košarkarski zvezi Slovenije zavihati rokave.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje