Kaj mega posel pomeni za prihodnost Dallas Mavericks?

Košarka 28. Dec 202310:01 0 komentarjev
Mark Cuban prvič po 23 letih ob parketu kot manjšinski lastnik. Foto: Profimedia

Po uradni potrditvi prodaje večinskega deleža Dallas Mavericks podjetju Sands Corp. je zdaj po novem manjšinski lastnik Mark Cuban z javnostjo delil več podrobnosti glede odločitve za prodajo. Kaj je povedal?

V sredo je vseh preostalih 29 lastnikov NBA klubov potrdilo prodajo večinskega deleža franšize Dallas Mavericks. Po poročanju Dallas Morning News je Mark Cuban ohranil 27 odstotkov franšize, ki je bila v poslu ocenjena na približno štiri milijarde dolarjev. S podjetjem Sands Corp. upravljata družini Adelson in Dumont, ki sta pridobili 69-odstotni delež. Glede na ocenjeno vrednost kluba je torej Cuban s prodajo zaslužil približno 2,7 milijarde dolarjev.

Ko je Dallas v noči na četrtek gostil Cleveland, se je 65-letni milijarder do svojega sedeža ob parketu prvič po 23 letih sprehodil kot manjšinski lastnik, a to še ne pomeni, da je izgubil nadzor nad svojim moštvom.

“Nič se ni spremenilo, z izjemo mojega bančnega računa,” je nekaj ur pred tekmo dejal Cuban, potem ko je zaključil z metanjem trojk. Prav to, da lahko gre kadarkoli na parket dvorane American Airlines Center, je že pred časom izpostavil kot največjo prednost lastništva.

Kot je pojasnil Cuban, bi lahko za večinski delež iztržil celo več, a je v sodelovanju z družinama Adelson in Dumont videl veliko priložnost. “Mislim, da gre za dobro partnerstvo. To je ta ekipa potrebovala, tako na parketu kot ob njem. Še vedno bom skrbel za košarkarske operacije, a s partnerji kot so Patrick Dumont, Sivan Dumont in Miriam Adelson ter njihovo sposobnostjo razvoja dvorane ter vsega, kar sodi poleg, bomo v precej boljšem položaju za konkuriranje. To je vse.”

Mark Cuban Luka Dončić
Foto: Profimedia

Cuban je skozi prodajo ves čas zatrjeval, da ohranja kontrolo nad košarkarskimi operacijami, a v poslu tega pravnega jezika ni vključenega, čemur je pritrdil tudi sam. Pogodbeno tako nadzora nad moštvom več nima, glavno besedo ima po novem novi prvi mož franšize Patrick Dumont, ki pa naj bi po besedah Marka ostal v ozadju.

“V bistvu je rekel naj naredimo, karkoli je potrebno, da bomo zmagovali. Finančno smo zdaj v veliko boljšem položaju, kot smo bili še včeraj,” je glede Patricka in njegovih ambicij dejal Cuban, medtem ko je novi večinski lastnik dodal: “Veselimo se sodelovanja z Markom Cubanom kot upravitelji te franšize, da bi pripeljali nov NBA naslov mestu Dallas.”

V ozadju posla donosno igralništvo

Čeprav se je pri poslu obojni sklicujejo predvsem na tekmovalne ambicije, gre pri poslu seveda v največji meri za denar. Ni skrivnost, da v Teksasu že daljše obdobje lobirajo za spremembo zakonodaje, ki bi legalizirala igralništvo. Na čelu te bitke je Miriam Adelson, ki je skozi donacije v ta namen zgolj v letu 2023 namenila več milijonov dolarjev.

Cuban bi z novimi večinskimi lastniki zgradil novo dvorano, ki bi vključevala tudi letovišče z igralnico in hoteli. “Mislim, da bi bila to prava poteza za Teksas. si predstavljate gradnjo Venetiana v Dallasu? To bi bilo noro. To bi spremenilo vse,” je dejal Cuban.

Zemljišče že rezervirano

Podjetje Las Vegas Sands je preko povezanih družb že julija, domnevno za slabih 23 milijonov dolarjev, kupilo 44 hektarjev veliko zemljišče v Irvingu, predmestju Dallasa. Tam bi utegnila v prihodnjih letih zrasti nova dvorana, v katero bi se iz sedanjega domovanja, torej American Airlines Centra, preselilo moštvo Dallas Mavericks.

American Airlines Center. Foto: Profimedia

Pri iskanju kupca je imel sicer Cuban nekaj pogojev. Prvi je bil, da ohrani nadzor nad košarkarskimi operacijami, predvsem pa je želel povečati prihodke in s tem tudi dvigniti vrednost franšize.

“Oni niso iz ljudje iz košarke. Jaz nisem iz sveta nepremičnin. Zato sem to naredil. Lahko bi zaslužil še več denarja, če bi delež prodal nekomu drugemu. Gre za super partnerstvo. Odlični so predvsem v stvareh, v katerih jaz nisem dober. Ko sem kupil klub, sem se spoznal na tehnologijo, internet in prenose, to je bila moja prednost. Danes te prednosti ni več, pomembno je, kako znaš graditi in razvijati posel. V tem sta Patrick in Miriam najboljša na svetu,” je sklenil Cuban.

Kaj prodaja pomeni za Luko Dončića?

Najverjetneje se za slovenskega virtuoza Luko Dončića še dolgo ne bo spremenilo prav nič. Pogodba za uporabo dvorane American Airlines Center se izteče šele leta 2031, ko bo Luka zaključeval svojo 13. sezono v ligi NBA. Ker Cuban za zdaj ohranja nadzor nad košarkarskim delom kluba, medtem ko bodo novi lastniki prevzeli poslovnega, na parketu vidnih sprememb ni pričakovati.

Cuban je sicer govoril o velikih tekmovalnih ambicijah, a franšize lige NBA so še vedno omejene z zapletenimi pravili in t.i. salary capom, zato nobeno moštvo nima skoraj neomejenih proračunov, kot smo jim priča v nogometu. Pri gradnji ekipe bodo tako morali biti še naprej predvsem iznajdljivi. Dončić ima sicer s klubom pogodbo sklenjeno do leta 2026, z enostransko možnostjo podaljšanja za dodatno leto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!