Kaj (še) potrebuje zaspana Ljubljana?

Košarka 24. Mar 202210:023 komentarji
Stožice med tekmo Cedevita Olimpije. Foto: Aleš Fevžer

Beneški Umana Reyer je bil v sredo zvečer v Stožicah nova žrtev prerojene Cedevite Olimpije (105:90), ki je pred odločilnim delom sezone strnila svoje vrste, vseeno pa še ni predramila zaspane košarkarske Ljubljane.

Osrednji mecen ljubljanskega kluba Emil Tedeschi zaradi koronavirusa, previdnosti in vseh ukrepov kar debeli dve leti ni obiskal Stožic. Vmes je z mesta podpredsednika napredoval v predsednika Cedevita Olimpije. V sredo zvečer je v družbi dobršnega dela upravnega odbora sedel v prvi vrsti največje slovenske dvorane in vzneseno navijal za četo Jurice Golemca. Ta je vnovič navdušila in pravzaprav že v prvem polčasu razblinila vse dvome o zmagovalcu. Na koncu so Ljubljančani beneško Umano Reyer ugnali z rezultatom 105:90 ter tako podaljšali niz mednarodne neporaženosti, ki zdaj šteje enajst tekem.

A predsednikovo navdušenje je v oči bodlo tudi zaradi dejstva, da je pri tem vidno izstopal. V Stožicah se namreč vnovič ni zbralo več kot 3.000 gledalcev, ozračje pa v dobršnem delu navdušujoče predstave ni bilo kaj prida navijaško naelektreno. Pa čeprav ima ljubljanska košarkarska zgodba ob sproščenih covidnih ukrepih zdaj res vse potrebne elemente za navijaško iskro: zmage na evropskem parketu, všečno, borbeno in atraktivno igro, domače reprezentančno jedro in ob visoki prednosti tudi mladostni prizvok.

Cedevita Olimpija niza zmage v ligi ABA in evropskem pokalu. Foto; Aleš Fevžer

“Ponosen sem na igralski odziv. Všeč mi je energija, všeč mi je obrambna osredotočenost. Napredujemo. Še moramo napredovati. Vsako tekmo želimo igrati še boljše. Lačni smo zmag. Hvala tudi navijačem. Upam pa, da bo na naslednjih tekmah še več gledalcev,” je po tekmi dejal trener Golemac, ki v svoji znani maniri poudarja, da je igralskih zalog še vedno veliko. Mimo dejstva, da pogled na tribune še ne odslikava slike na parketu, prav tako ni mogel.

Drugače bo verjetno že v nedeljo, ko se bodo vitaminski zmaji začasno vrnili v Tivoli. Jadranski gost bo Partizan, ki je z Željkom Obradovićem magnet že sam po sebi, svoje pa bosta prispevala še manjša kapaciteta dvorane in tradicionalna ljubljanska črno-bela navijaška podružnica. Za nameček bo imela tekma tudi praznični predznak. Obe ekipi bosta namreč zaigrali v repliki dresov izpred desetletij. S tem bo Cedevita Olimpija obeležila tudi 75 let delovanja ljubljanske predhodnice združenega kluba.

A bolj kot ukvarjanje z zgodovino in vprašanjem navijačev se Golemac ubada z igro. Ta je bila v sredo resnično navdušujoča. V prvi vrsti zaradi dominantnega skoka in ciljno čvrste obrambe, že v prvi četrtini pa je Jaka Blažič nakazal tudi na ljubljanski strelski večer. Ob vnovič preseženi stotici (šestič v sezoni) je kar sedem domačih košarkarjev preseglo dvomestno število točk, z dvajsetimi pa je tokrat izstopal Zach Auguste, ki je bil pod košem nezgrešljiv (9:9 za 2 točki).

Emil Tedeschi in Alen Omić. Foto: Aleš Fevžer

“Izjemno. Pokazali smo, koliko smo vredni. Igramo osredotočeno. V ekipo se je vrnil tudi raznovrstni Melvin Ejim,” je po tekmi dejal 208 centimetrov ameriški center, ki se je dotaknil tudi velikega zasuka po sila neprepričljivem odprtju sezone. “Pogovorili smo se. Nalili smo si čistega vina. Jasno nam je bilo, da nas čaka slaba sezona, če ne bomo samo poskrbeli za spremembe,” je dejal umirjeni Auguste.

Precej bolj čustveno deluje Alen Omić. “Reyer Venezia je dobra ekipa, zato me kar malce preseneča, da smo tako hitro strli odpor. Ni nam dovolj, da smo si že izborili napredovanje v končnico. Zdaj želimo čim boljše izhodišče. Zato je ta zmaga prišla kot naročena. V prihodnjih dveh tekmah bomo skušali premagati še Valencio in Promitheas. No, še pred tem nas čaka nedeljska tekma s Partizanom. Tudi Tivoli želimo zapustiti z zmago,” je dejal bosanski center s slovenskim potnim listom, ki je skupaj z Dragićem in Ferrellom pripomogel k preporodu Cedevite Olimpije.

Komentari

Vaš komentar