Kansas po zgodovinskem preobratu do študentskega naslova

Košarka 5. Apr 20226:47 > 8:15 0 komentarjev
Foto: David J. Phillip - AP via Guliverimage

Ekipa Kansas Jayhawks je v finalu študentske košarkarske lige NCAA z izidom 72:69 porazila moštvo North Caroline (Tar Heels) in se tako po štirinajstih sušnih letih okitila z naslovom državnega šolskega prvaka. Infarktna tekma v New Orleansu je ponudila zgodovinski preobrat, Kansas je nadoknadil 16 točk razlike. Srečanje v New Orleans Caesars Dome si je ogledalo 70.000 gledalcev.

To je četrti državni košarkarski naslov za Kansas Jayhawks, skupno pa drugi za dolgoletnega trenerja Billa Selfa. Ta je s svojimi fanti slavil tudi leta 2008, ko so bili “ptiči” nazadnje na tronu.

Kansas je v prvem polčasu zaostajal že za 16 točk, Selfovi varovanci so odšli na polčas z deficitom 15 točk, v drugem polčasu pa to hitro nadoknadili in prišli do tako želenega pokala.

Sodeč po statističnih podatkih, ki jih beleži študentska liga NCAA, je 16 točk najvišji zaostanek, ki ga je zmagovalna ekipa uspela nadoknaditi v zgodovini finalnih srečanj študentskih ekip v ZDA (od leta 1939 dalje).

Doslej je bil največji zaostanek končne zmagovalne ekipe ob polčasu 10 točk, ko je Kentucky leta 1998 porazil Utah. Danes so Jayhawks zaostanek v izenačenje pretopili že po devetih minutah drugega dela.

Moštvi sta v zadnje tri minute vstopili poravnani (65:65), Kansas je v izdihljajih srečanja skočil v prednost treh točk, imel tudi napad, a je Dajuan Harris jr. prestopil avt črto. Zadnji poskus za izenačenje je imel s trojko Caleb Love, a ni zadel niti obroča in veselje na klopi Kansasa se je lahko začelo.

Tako je že petič zapored NCAA študentsko prvenstvo v košarki dobila ekipa, ki je bila pred začetkom končnice prvi nosilec. Naslov za naj igralca je pripadel članu zmagovalne ekipe, branilcu Ochaiju Agbajiju.

Končni rezultat:

Kansas Jayhawks – North Carolina Tar Heels 72:69 (25:40)
Wilson 15, McCormack 15; Bacot 15, Davis 15

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!