Kapetan pripravljen na vzlet zmajev v polni dvorani

Eurocup 26. Apr 202219:00 0 komentarjev
Eksplozija čustev kapetana Cedevite Olimpije Jake Blažiča po zmagi proti Valencii. Foto: Aleš Fevžer.

"Ne pomnim, kdaj sem se nazadnje taktično toliko pripravljal na eno tekmo," je Jaka Blažič s kratkim komentarjem zajel izjemno pomembnost obračuna, ki je pred košarkarji Cedevite Olimpije. V sredo ob 20. uri bodo v četrtfinalu EuroCupa v razprodanih Stožicah napadli Bursaspor in tako poskušali storiti naslednji korak proti uvrstitvi v Evroligo.

“Čaka nas spektakel pred polnimi Stožicami. Z ekipo smo si to s predstavami v zadnjih mesecih tudi zaslužili. Čaka nas izjemna ekipa Burse, ki po mojem mnenju poleg nas trenutno igra najboljšo košarko v EuroCupu,” je uvodoma na druženju z mediji povedal kapetan kluba, ki je to sezono storil še korak naprej v velikem projektu od združitve Cedevite in Olimpije.

Ljubljančani so v evropskem pokalu nepremagani od januarja, ko so padli na gostovanju pri JL Bourgu. Zmagoviti niz, ki traja že devet tekem, pa so začeli 2. februarja prav proti naslednjemu nasprotniku – Bursasporju.

Podobno, kot je to storil trener Jurica Golemac, je tudi Jaka Blažič poudaril, da je verjel v možnost presenečenja v Beogradu, kjer so Turki utišali 19 tisoč navijačev Partizana. “Pokazali so zdrav karakter in zmagovalno mentaliteto. S tem so nam poslali opozorilo. Partizan je igral zelo na silo. Čutilo se je, da imajo pritisk za zmago, zato so določeni igralci želeli dati nekaj več in s tem rušili ritem igri.”

V zraku se čuti vznemirjenje

Od zaušnice Beograjčanom se lahko nekaj nauči tudi Olimpija. “Pomembno je, da ima vsa ekipa skupen cilj, to je zmaga. Vsak posameznik se mora podrediti ekipi. Verjamem, da bo publika naš šesti igralec. Prejšnji teden smo izkusili, kako lepo je igrati pred polnimi tribunami. Mislim, da bo v sredo še boljše vzdušje,” je odvrnil Jaka, s 15,7 točke na tekmo prvi strelec Cedevite Olimpije v skupinskem delu in dodal: “Upam, da bomo leteli na krilih navijačev.”

Jaka Blažič se veseli polne dvorane. Foto: Aleš Fevžer

Standarden član slovenske reprezentance, ki je bil v ponedeljek še drugo sezono zapored izbran tudi v idealno peterko lige ABA, je razkril, da se tudi v garderobi čuti nestrpnost pred dvobojem. Zavedanje, da je dvorana že razprodana, mu daje dodatno vznemirjenost in osredotočenost.

“Ne pomnim, kdaj sem se nazadnje taktično toliko pripravljal na eno tekmo. Vse potegne za sabo evforija, ki vlada v Ljubljani. Imamo načrt, ki ga pripravljamo od četrtka naprej,” še pravi Jaka, ki je nato tudi nekoliko podrobneje razložil še načrt, kako se lotiti Burse: “Pomembno je, da gojimo našo hitro igro. Morda je njihova pomanjkljivost, da imajo omejeno rotacijo. Če bomo igrali na naš način, agresivno v obrambi s hitro tranzicijo, bodo prišli v končnico utrujeni. Na to karto moramo igrati.”

Obračun dveh v izjemni formi

Podobno kot zmaji so se tudi Turki skozi sezono ubadali s slabo formo in pomanjkanjem kemije. Prav tako so garderobo v red spravili z nekaj kadrovskimi potezami, ki so rezultatsko krivuljo obrnile strmo navzgor. V Stožicah se bosta udarili ekipi, ki sta ta hip najverjetneje najbolj “vroči” v evropskem pokalu.

“Zelo se je spremenila njihova dinamika v igri. Imajo pet ali šest igralcev, ki bi lahko igrali v bogatejših evropskih klubih. Zelo dobro so vodeni, vsak točno ve, kaj je njegova naloga. V njihovi igri ni naključij. V obrambi so agresivni, v napadu strpni. Kompletna ekipa, ki je ne smeš podcenjevati,” je opozoril Jaka.

V skupinskem delu sta obe moštvi slavili na domačem parketu, a to bo povsem drugačen obračun. Na prvi tekmi je bila Cedevita Olimpija še v povsem drugi zasedbi, na drugi je Bursa v Ljubljani gostovala povsem zdesetkana. Po odhodu Allerik Freemana je vajeti igre prevzel Andrew Andrews, ki je bil proti Partizanu nezaustavljiv in izbran tudi za najkoristnejšega igralca osmine finala. Nanj je posebej opozoril tudi Blažič.

“Voz vleče Andrews, na njemu bo velik fokus. Presenečenje je Bitim, ki bo požel zanimanje velikih evropskih klubov. Needhama poznamo iz jadranske lige, odličen igralec. Pod košem imajo neugodnega Hayesa, ki v obrambi zelo pomaga ekipi. Imajo kvalitetno ekipo. Še s klopi prihaja Holland, ki je igral v Evroligi.”

Blažič se je na obeh tekmah z Bursasporjem dobro odrezal. Skupno je vpisal 36 točk ob odličnem metu iz igre, zadel je namreč 11 od 17 poizkusov, od tega pet od devetih izza črte in 9/10 s črte prostih metov. Pomoč kapetana bodo zmaji potrebovali tudi v sredo, ko bodo Stožice za tekmo Olimpije polne prvič po februarju 2011.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!