Kdo je ljubljanski gost, ki je prečrtal velikega Teodosića?

Košarka 17. Avg 202218:00 > 18:17
Delite:
Svetislav Pešić. Foto: FIBA

Košarkarski spektakel med Slovenijo in Srbijo bo imel nocoj prav posebnega gosta. Selektor Srbije Svetislav Pešić je evropska košarkarska ikona, v teh dneh pa morda celo "državni sovražnik številka ena". Kdo je 72-letni strokovnjak, ki je z odločitvijo, da iz srbske reprezentance izloči Miloša Teodosića, na noge dvignil košarkarsko javnost v deželi evropskih podprvakov?

Že skozi aktivno košarkarsko kariero je v Pirotu rojeni Svetislav Pešić pisal evropsko zgodovino. S sarajevsko Bosno je leta 1978 postal prvak Jugoslavije, v naslednji sezoni pa mu je s soigralci uspel še večji podvig. Z zmago nad italijanskim Varesejem je Bosna osvojila naslov evropskega prvaka. To je bila izjemna ekipa, ki sta jo na parketu vodila legendarna Žarko Varajić in Mirza Delibašić.

Mirza Delibašić je letos v Sarajevu dobil tudi svoj kip. Foto: Guliverimages

Legendarni selektor, ki je Jugoslavijo odpeljal na vrh sveta

Po končani aktivni karieri je Pešić postal trener Bosne, s katero je 1983 osvojil naslov jugoslovanskega prvaka. Nato je prevzel delo v mlajših reprezentancah Jugoslavije in z generacijo Tonija Kukoća, Vladeja Divca ter Dina Rađe leta 1987 osvojil naslov mladinskih svetovnih prvakov.

Ta dosežek mu je odprl vrata nemške reprezentance. Tudi na tej stopnički kariere je Pešić spisal izjemno zgodbo in leta 1993 na domačem prvenstvu osvojil naslov evropskih prvakov. Sledila je epizoda na klopi berlinske Albe s katero je serijsko osvajal domače naslove, nato pa je prišlo obdobje, ki ga je za vedno zapisalo v košarkarsko zgodovino.

Leta 2001 je z reprezentanco Jugoslavije v Turčiji osvojil evropski naslov, leto kasneje pa je v ZDA spisal najlepše poglavje srbske košarke. V Indianapolisu so Dejan Bodiroga, Pedja Stojaković, Vlade Divac, Marko Jarić in soigralci v četrtfinalu šokirali domačo izbrano vrsto, nato pa “šli do konca”, v polfinalu je padla Nova Zelandija, v finalu pa še Argentina in Jugoslavija je stopila na svetovni prestol. To je še danes zadnje reprezentančno zlato za srbsko košarko.

“Dolgo sem bil v Nemčiji, zato so mi domači strokovnjaki rekli, da sem nemški trener. Moje imenovanje za selektorja je izzvalo precej šal. Največ so jih podelili tisti, ki se spoznajo na absolutno vse, samo še operirati se morajo naučiti,” je izjava Svetislava Pešića ob njegovem prihodu na klop Jugoslavije. Podobno kot njegovi uspehi, je tudi ta mini provokacija odšla v zgodovino.

Svetislav Pešić je leta 2002 postal jugoslovanska košarkarska legenda. Foto: Guliverimages

Lahko še zadnjič navduši košarkarsko Evropo?

Sledilo je še uspešno obdobje na klopi Barcelone, s katero je v sezoni 2002/2003 osvojil Evroligo. Na klop katalonskega velikana se je vrnil leta 2018, vmes pa deloval v različnih vidnejših evropskih klubih, dvakrat tudi pri Crveni zvezdi, s katero pa zanimivo nikoli ni osvojil državnega naslova.

Lani je Pešić znova prevzel vajeti srbske reprezentance. Cilji javnosti so jasni – Srbija mora na sam vrh, tako na letošnjem Eurobasketu kot tudi na svetovnem prvenstvu, ki ga prihodnje leto gosti vzhodna Azija. A obeti niso najboljši, Pešićevi varovanci so v prvem delu kvalifikacij za svetovno prvenstvo v skupini z Belgijo, Latvijo in Slovaško na šestih tekmah trikrat izgubili, še dodatno pa je domačo javnost razburila nedavna odločitev izkušenega strokovnjaka, da iz reprezentančnega seznama odstrani dolgoletnega kapetana Miloša Teodosića.

Svetislav Pešić je presenetljivo prečrtal Miloša Teodosića. Foto: FIBA

A Pešić ostaja zvest svojim načelom: “Navajen sem kritik. Nenehno sem jih poslušal že pred dvajsetimi leti. To smo mi, s tem se ne obremenjujem, ker ne živim tukaj. Moja naloga je, da sestavim najboljšo reprezentanco v tem trenutku. Sem pa prepričan, da Srbija ni v krogu glavnih favoritov za zlato. Če pa ga osvojimo, bo to v javnosti sprejeto kot nekaj samoumevnega. V nasprotnem primeru sledilo žaljivke in kritike. Tako pač je, s tem se res ne obremenjujem.”

[Telemachov spektakel. Sreda, 17. avgusta, 20.15: Slovenija – Srbija] Tekmo si lahko ogledate na Sportklubu in pri Telemachu. Če niste naročnik Telemachovih storitev, vam je na voljo predplačniški paket EON, ki je dostopen v omrežju kateregakoli operaterja.

Komentari

Vaš komentar