Spoznajte borce, ki za Slovenijo lovijo olimpijske igre

Košarka 25. Jun 202117:00 > 28. Jun 2021 8:11 0 komentarjev
Mike Tobey in Luka Dončić.

Slovenska košarkarska reprezentanca je v Kaunasu, kjer se bo do 4. julija borila za uvrstitev na olimpijske igre v Tokiu. Poglejmo na koga računa selektor Aleksander Sekulić, kako v letošnji sezoni nastopajo košarkarji, ki za Slovenijo lovijo prvo uvrstitev na OI in kakšna je njihov vloga v reprezentanci.

Zagotovo glavna novica pred pričetkom priprav je bila, da bo imel Aleksander Sekulić v kvalifikacijskem ciklusu na voljo tudi zvezdnika Dallas Mavericks Luko Dončića, s čimer so možnosti Slovenije, da se sploh prvič uvrsti na OI, znatno večje!

Priprave so trajale do 25. junija, v pripravljalnem obdobju pa se je Slovenija dvakrat pomerila s Hrvaško in dobila obe tekmi. V Kaunas je potovalo 14 košarkarjev, od tega jih je lahko Sekulić na končni seznam uvrstil 12. Zadnja dva košarkarja je izločil na tehničnem sestanku v Kaunasu.

Prvotno je bilo na seznamu 20 košarkarjev, a je kapetan Gašper Vidmar zaradi slabe pripravljenosti odpadel, je že prvi dan priprav razkril Sekulić. Nato je mesto naturaliziranega košarkarja Alenu Omiću prevzel Američan Mike Tobey.

Organizatorji igre:

Luka Dončić

22 let, 201 cm, Dallas Mavericks (ZDA)

Povprečje na tekmo (liga NBA):
Točke: 27,7
Skoki: 8,0
Podaje: 8,6
Met iz igre: 47,9%
Met za tri: 35,0%
Prosti meti: 73,0%

O pravkar končani sezoni Luke Dončiča ni potrebno izgubljati besed. V tretji sezoni v ligi NBA je še utrdil svoj status med najboljšimi košarkarji na svetu.

Z Dallas Mavericks je zaključil v prvem krogu končnice, kjer je svoje številke dvignil še na višji nivo in bil še drugo leto zapored izbran v najboljšo peterko sezone. V reprezentanco se je vrnil po skoraj štirih letih, pogrešali smo ga vse od osvojitve evropskega naslova leta 2017.

Luka Dončić bo prvo ime slovenske reprezentance (Foto: Keith Birmingham/The Orange County Register via AP)

Aleksej Nikolić

26 let, 191 cm, Gravelines (FRA)

Povprečje na tekmo (francoska liga):
Točke: 11,4
Skoki: 3,4
Podaje: 4,4
Met iz igre: 39,7%
Met za tri: 37,6%
Prosti meti: 87,5%

Za Nikolićem je še druga zaporedna precej uspešna klubska sezona. Selitev iz Italije v Francijo lahko označimo za dobro, saj se je izkazal v vlogi prvega organizatorja igre Gravelinesa.

Čeprav je bil vseskozi znanj bolj po igri v obrambi, je v Franciji dosegal 11,4 točke na tekmo, kar je njegovo najboljše strelsko povprečje v dosedanji karieri.

Reprezentanci se je pridružil šele v soboto, pred zadnjim tednom priprav. V Litvi bo rezervni organizator igre za Luko Dončićem.

Luka Rupnik

28 let, 186 cm, Cedevita Olimpija (SLO)

Povprečje na tekmo (Liga ABA):
Točke: 6,3
Skoki: 1,4
Podaje: 3,0
Met iz igre: 54,5%
Met za tri: 52,3%
Prosti meti: 66,7%

Sredi sezone se je iz Zaragoze preselil v Ljubljano, kjer je bil drugi organizator igre za Američanom Kendrickom Perryjem. V EuroCupu je na osmih tekmah igral le 12 minut na dvoboj, več minut mu je trener Jurica Golemac namenil v Ligi ABA in prvenstvu.

Veseli njegov preporod meta z razdalje. Trojke je to sezono metal več kot 50 odstotno v Ligi ABA in skoraj 40 odstotno v EuroCupu. Če prištejemo še državno prvenstvo, je zadel 44 trojk iz 96 metov, kar je 45,8 odstotna uspešnost.

V reprezentanci je tretji organizator igre, za Dončićem in Nikolićem.

Luka Rupnik, Edo Murič, Jaka Blažič
Luka Rupnik, Edo Murič in Jaka Blažič po osvojitvi državnega naslova s Cedevito Olimpijo.

Branilci strelci:

Klemen Prepelič

28 let, 191 cm, Valencia (ŠPA)

Povprečje na tekmo (Evroliga):
Točke: 12,1
Skoki: 1,4
Podaje: 2,8
Met iz igre: 45,9%
Met za tri: 41,5%
Prosti meti: 90,1%

Eden članov zlate generacije iz leta 2017 se je pred sezono preselil v Valencio, kjer se je izkazal kot eden najboljših posameznikov španskega prvoligaša in evroligaša.

Tudi v tokratni reprezentančni akciji je eden nosilcev igre. S svojim metom z razdalje, kakor tudi sposobnostjo kreacije napada, sodi med ključne člene v četi selektorja Sekulića.

Z Valencio se je uvrstil v končnico in v četrtfinalu izločil Baskonio, kjer si kruh služi še en slovenski reprezentant Zoran Dragić. Klemen je na treh tekmah prispevel 35 točk ob zmagi v seriji z 2:1. V polfinalu je nato izpadel proti Real Madridu.

Jaka Blažič

31 let, 196 cm, Cedevita Olimpija (SLO)

Povprečje na tekmo (EuroCup):
Točke: 19,1
Skoki: 4,9
Podaje: 2,2
Met iz igre: 48,1%
Met za tri: 46,6%
Prosti meti: 74,4%

Za kapetanom Cedevite Olimpije je vrhunska sezona. V EuroCupu je bil izbran v drugo peterko sezone, sicer pa je bil tudi prvi strelec skupinskega dela. Tudi v ligi ABA je bil prvi strelec moštva.

Skupaj s Prepeličem tvori udarno branilsko navezo. Precej bo igral tudi na položaju nižjega krila, kadar bosta s Prepeličem hkrati na parketu.

Sezono je sklenil z državnim naslovom, potem ko je zablestel na tretji tekmi finala proti Krki in zmaje popeljal do 18. zvezdice.

Jaka Blažič, kapetan Cedevite Olimpije.

Krilni košarkarji:

Vlatko Čančar

24 let, 203 cm, Denver Nuggets (ZDA)

Povprečje na tekmo (liga NBA):
Točke: 2,1
Skoki: 1,2
Podaje: 0,3
Met iz igre: 45,8%
Met za tri: 27,3%
Prosti meti: 76,9%

V svoji drugi sezoni čez lužo je Čančar odigral precej več minut, kot v prvi, skupno 281 na 41 tekmah, v prvi le 45 na 14 tekmah. Še vedno je v Denverju rezervist, ki pogosto ne pride na parket. Tudi v končnici se letos ni naigral.

Njegovo fizično igro in obrambo Slovenci močno potrebujejo predvsem za boj proti močni zasedbi Litve, ki je kvalitetnejša pod obročem.

Ekipi se je pridružil v soboto, šest dni pred odhodom v Kaunas. Je eden ključnih članov reprezentance.

Vlatko Čančar
Vlatko Čančar se je po izpadu Denverja iz končnice lige NBA priključil slovenski izbrani vrsti. (Foto: AP Photo/David Zalubowski)

Zoran Dragić

31 let, 196 cm, Saski Baskonia (ŠPA)

Povprečje na tekmo (Evroliga):
Točke: 8,5
Skoki: 1,6
Podaje: 0,9
Met iz igre: 42,1%
Met za tri: 28,4%
Prosti meti: 78,7%

Ob Šišku in Prepeliču tretji Slovenec, ki je letos igral v Evroligi. Skupaj s Prepeličevo Valencio, sta bila oba španska kluba največja osmoljenca ogorčenega boja za končnico. Valencii je zmanjkala ena in Baskonii dve zmagi za preboj med najboljših osem.

Zoran je v četrtfinalu španske lige, kot že omenjeno, izpadel prav proti Prepeliču. Zoran je bil z 39 točkami na treh tekmah drugi strelec Baskonie.

Njegova energija bo znova izjemno pomembna za uspeh slovenske reprezentance. Skupaj z Blažičem in Prepeličem si bo razdelil glavnino minut na položaju “dvojke” in “trojke”.

Edo Murić

29 let, 202 cm, Cedevita Olimpija (SLO)

Povprečje na tekmo (EuroCup):
Točke: 9,4
Skoki: 4,1
Podaje: 0,9
Met iz igre: 46,7%
Met za tri: 38,4%
Prosti meti: 57,1%

Vedno borbeni Edo Murić bo tudi v reprezentanci podobno pomemben člen, kot je bil minulo sezono za Cedevito Olimpijo. Večino tekem je začel v prvi peterki na položaju krilnega centra.

Veseli, da je dobro zadeval tudi z razdalje, Slovenija bo za prvo uvrstitev na OI potrebovala strelsko razpoložene košarkarje tudi pod obročem. V ligi ABA je zadel dobrih 40 in v EuroCupu slabih 40 odstotkov metov za tri.

Luka Dončić in Edo Murić.

Gregor Hrovat

26 let, 196 cm, Cholet (FRA)

Povprečje na tekmo (francoska liga):
Točke: 13
Skoki: 3,7
Podaje: 3,1
Met iz igre: 49,2%
Met za tri: 36,2%
Prosti meti: 83,2%

Nekdanji član Olimpije v letošnji sezoni nastopa za Cholet Basket. 27 od 30 odigranih tekem v prvenstvu je začel v prvi peterki in je eden nosilcev moštva.

Na tekmo na parketu preživi več kot 30 minut. V izbrani vrsti se bo boril za minute v težki konkurenci Blažiča, Prepeliča in Dragića.

V Kaunasu bo v prvi vrsti rezervist, ki lahko s klopi v igro prinese energijo, borbenost in tudi zna pogledati proti obroču, če bi napad Slovenije potreboval dodatno orožje.

Jakob Čebašek

30 let, 200 cm, Dinamo Bukarešta (ROM)

Povprečje na tekmo (romunska liga):
Točke: 13,1
Skoki: 7,0
Podaje: 2,2
Met iz igre: 47,6%
Met za tri: 39,1%
Prosti meti: 69,7%

Lani član Šentjurja in leto prej državni prvak s Primorsko, je sezono sklenil v Romuniji, kamor se je preselil letos iz Trsta.

Čeprav je v povprečni romunski ligi dobival veliko minut in dosegal lepe statistične številke, bo težko prišel na seznam košarkarjev, ki bodo potovali v Kaunas.

Centri:

Mike Tobey

26 let, 213 cm, Valencia (ŠPA)

Povprečje na tekmo (Evroliga):
Točke: 9,6
Skoki: 5,0
Podaje: 0,8
Met iz igre: 60,6%
Met za tri: 39,6%
Prosti meti: 81,4%

Gre za 26-letnega Američana, naturaliziranega Slovenca, ki v višino meri 213 centimetrov in tehta 116 kilogramov. Velja za nepopustljivega košarkarja, ki dobro igra v obrambi, odlično skače in je močan adut tudi v napadu. Krasi ga namreč tudi mehka roka. Že tretjo sezono igra za Valencio. Je košarkar, ki se iz pick and roll igre dobro odvaja proti obroču in je s tem dobra tarča za podajo pod obroč.

Leta 2016 se je prijavil tudi na nabor lige NBA ter se preizkusil v ekipah Utah Jazz ter Charlotte Hornets in s slednjimi tudi podpisal profesionalno pogodbo, a v ligi NBA ni nikoli zaigral. Košarkarska pot ga je še isto sezono vodila v Španijo, kjer je najprej leto dni igral za Tenerife.

Debitiral je na pripravljalni tekmi s Hrvaško in takoj navdušil.

Žiga Dimec

28 let, 211 cm, Cedevita Olimpija (SLO)

Povprečje na tekmo (EuroCup):
Točke: 2,4
Skoki: 2,6
Podaje: 0,4
Met iz igre: 47,1%
Met za tri: –
Prosti meti: 42,9%

Po nekaj bolj ali manj uspešnih epizodah v tujini, se je že leta 2019 vrnil v Slovenijo in zaigral za Primorsko. Skupaj s trenerjem Jurico Golemac se je pred letošnjo sezono preselil v Ljubljano.

V Stožicah ni bil med vidnejšimi akterji, še najbolj se je pričakovano naigral v državnem prvenstvu, kjer je na 13 tekmah v povprečju vpisal 7,5 točke in 3,9 tkoka na tekmo.

Sloveniji lahko ponudi nekaj fizike pod obročema, a trenutno je na seznamu največ tretji center ekipe.

Reprezentanti, ki so odpadli s seznama:

Žan Mark Šiško

23 let, 190 cm, Bayern München (NEM)

Povprečje na tekmo (Evroliga):
Točke: 4,3
Skoki: 1,4
Podaje: 3,3
Met iz igre: 44,0%
Met za tri: 39,2%
Prosti meti: 80,0%

Eden od treh Slovencev v letošnji sezoni Evrolige in edini, ki se je uvrstil v končnico. V četrtfinalu je z 2:3 v zmagah izpadel proti Olimpii Milanu. V bavarski prestolnici je imel vlogo rezervnega organizatorja igre.

Pozitivno je zagotovo to, da mu je trener Andrea Trinchieri v končnici zaupal večjo vlogo, na štirih od petih tekem je namreč igral vsaj 21 minut. Na parketu je bil tudi v zaključku odločilne pete tekme proti Italijanom.

Žal je zaradi poškodbe odpadel s seznama. Z Bayernom je igral v finalu nemškega prvenstva in se poškodoval na zadnji tekmi sezone.

Gregor Glas

20 let, 197 cm, Dynamic (SRB)

Povprečje na tekmo (srbska liga):
Točke: 18,1
Skoki: 4,2
Podaje: 2,9
Met iz igre: 44,8%
Met za tri: 34,9%
Prosti meti: 85,3%

Najmlajši član na seznamu že drugo leto nastopa v Srbiji, kjer z Dynamicom igra v prvi srbski ligi.

V svoji drugi sezoni s klubom je močno napredoval, na tekmo prispeval 11 točk več kot lani, a se z Dynamicom ni uvrstil v Super ligo, kjer se najboljšim trem priključijo še klubi, ki nastopajo v ligi ABA. Zasedli so četrto mesto.

Sekulić se je odločil, da ne bo del ekipe, ki potuje v Kaunas.

Blaž Mahkovic

31 let, 201 cm, Helios Suns (SLO)

Povprečje na tekmo (slovenska liga):
Točke: 14,8
Skoki: 4,3
Podaje: 3,1
Met iz igre: 47,9%
Met za tri: 41,1%
Prosti meti: 77,9%

Mahkovic je dober strelec, ki zadnje tri sezone igra za Domžale. Ves čas je vodilni košarkar moštva, ki se je letos uvrstilo v polfinale državnega prvenstva in četrtfinale pokala Spar.

V reprezentanci ga je čakal težek boj za preboj v ekipo za kvalifikacijski turnir. Konkurenca na njegovem položaju je namreč zelo velika, tukaj so Blažič, Dragić, Prepelič, Čančar in ostali. Sekulić se je naposled odločil, da ne bo del ekipe, ki potuje v Kaunas.

Alen Omić

29 let, 216 cm, JL Bourg Basket (FRA)

Povprečje na tekmo (francoska liga):
Točke: 10,9
Skoki: 9,1 (prvi v ligi)
Podaje: 1,9
Met iz igre: 60,6%
Met za tri: 14,3%
Prosti meti: 60,8%

Položaj centra selektorju Sekuliću povzroča največ preglavic. Po poškodbi naturaliziranega Američana Jordana Morgana, se je na seznamu znova znašel Alen Omič.

216 centimetrov visoki bosanski košarkar s slovenskim potnim listom, je prav v zaključku sezone igral v izvrstni formi. Za Bourg je dosegel tudi rekord kluba in sezone v francoski ligi, ko je na eni tekmi pobral kar 21 skokov.

Po naturalizaciji Američana Mika Tobeyja je Omić odpadel s seznama in se ni pridružil Sloveniji za kvalifikacije za OI v Kaunasu.

Jurij Macura

21 let, 211 cm, FMP Beograd (SRB)

Povprečje na tekmo (liga ABA):
Točke: 5,4
Skoki: 3,1
Podaje: 0,4
Met iz igre: 53,6%
Met za tri: 45,5%
Prosti meti: 42,1%

Macura je drugi najmlajši član na pripravah. Minulo sezono je igral v Srbiji, kjer je zastopal barve beograjskega FMP-ja. Igral je s statusom posojenega košarkarja s strani Baskonije.

Letos se ni naigral, v Ligi ABA je dobil priložnost na le devetih tekmah, v povprečju pa je bil na parketu dobrih 11 minut na srečanje.

Na tokratnih pripravah je bolj nabiral izkušnje, za odhod v Kaunas ga Sekulić ni izbral.

Jan Kosi

24 let, 204 cm, Krka (SLO)

Povprečje na tekmo (Liga ABA):
Točke: 4,4
Skoki: 2,4
Podaje: 0,3
Met iz igre: 53,6%
Met za tri: 33,3%
Prosti meti: 68,2%

V pravkar končani sezoni je s Krko osvojil slovenski pokal Spar, potem ko je Novomeščanom pomagal v polfinalu presenetiti Olimpijo. Na tej tekmi je prispeval 10 točk in štiri skoke, prav Kosi pa je s košem slabo minuto pred koncem začel velik preobrat.

Krki je pomagal do zelo uspešnega zaključka sezone, ko so si poleg pokala Spar uspeli zagotoviti obstanek v Ligi ABA in se uvrstiti še v finale državnega prvenstva.

Na pripravah ga je čakal boj za minute in mesto v ekipi, ki bo potovala v Litvo. Odpadel je kot zadnji.

Krka, pokal Špar
V klubske vitrine Krke je potoval še četrti pokal Špar.

Matic Rebec

26 let, 180 cm, OraSi Ravenna (ITA)

Povprečje na tekmo (italijanska druga liga):
Točke: 11,1
Skoki: 4,2
Podaje: 5,7
Met iz igre: 36,6%
Met za tri: 27,9%
Prosti meti: 62,5%

Sezono je začel v francoski drugi ligi pri Rouenu in se nato preselil v italijansko drugo ligo k Orasi Ravenni. Je prvi organizator igre, pri obeh klubih je igral več kot 30 minut na tekmo.

Težave mu povzroča učinkovitost, tako met iz igre kot s črte prostih metov ni najuspešnejši.

Za boje je izpadel v Kaunasu, tik pred začetkom turnirja.

Miha Lapornik

27 let, 194 cm, Den Bosch Heroes (NIZ)

Povprečje na tekmo (nizozemska liga):
Točke: 16,5
Skoki: 2,5
Podaje: 3,2
Met iz igre: 43,4%
Met za tri: 42,1%
Prosti meti: 76,6%

Miha Lapornik je zadnjo sezono igral na nizozemskem, kjer je za Den Bosch užival vlogo prvega strelca. V vsej sezoni samo ene tekme ni začel v prvi peterki.

Izboril si je vozovnico za Kaunas, tudi tja potoval, a naposled izpadel za kvalifikacijski turnir.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!