Kerr po grozljivem streljanju v solzah: Kdaj bomo ukrepali!?

Košarka 25. Maj 20228:29
Delite:
Steve Kerr, foto: izrezek zaslona/Youtube

Združene države Amerike so znova zavite v črno. V Teksasu je 18-letnik ubil najmanj 19 učencev in dve odrasli osebi, a kljub temu so le dobrih 600 kilometrov stran odigrali tekmo lige NBA med Dallas Mavericks in Golden State Warriors. Strateg Bojevnikov je bil pred tekmo besen kot ris in s solzami v očeh dejal, da je košarka nepomembna.

“Danes se ne bom pogovarjal o košarki. Z našo ekipo se v zadnjih urah ni zgodilo nič, košarkarska vprašanja so nepomembna,” je na novinarski konferenci pred četrto tekmo med Dallasom in Golden Statom dejal Steve Kerr.

V strelskem pohodu, ki ga je v teksaški osnovni šoli izvedel najstnik, je bilo ubitih najmanj 19 osnovnošolcev in dva odrasla. To je najbolj smrtonosni strelski pohod v kateri od šol v ZDA v zadnjem desetletju. Osumljenec, ki naj bi izvedel pohod, je 18-letnik. Po doslej znanih informacijah ga je ubila policija na kraju streljanja. Več o grozljivem streljanju si preberite na tej povezavi.

“Odkar smo končali z lažjim treningom pred tekmo, je bilo le 600 kilometrov od tukaj ubitih 14 otrok in učitelj. V zadnjih desetih dneh smo imeli ubite starejše temnopolte občane v trgovini v Buffalu. V južni Kaliforniji so bili ubiti azijski obiskovalci cerkve. Zdaj so bili umorjeni še otroci v šoli. Kdaj bomo ukrepali?!” Je s solzami v očeh in tresočim glasom že pred četrto tekmo zakričal strateg Bojevnikov.

Kljub veliki tragediji liga NBA ni preložila dvoboja konferenčnega finala zahoda. Marsikje po svetu bi bilo najverjetneje drugače. “The show must go on,” je znana izrabljena ameriška fraza, ki pomeni, da se mora predstava nadaljevati. Za vsako ceno. Kerr je besnel, da je sit minut molka, ki naj bi bile dovolj, da se kar pozabi na grozovito dejanje.

“Utrujen sem. Tako zelo sem utrujen, da vedno znova prihajam pred mikrofon in delim sožalje z uničenim družinami. Utrujen sem minut molka. Dovolj!”

Govor Steva Kerra:

Senatorji ne upoštevajo volje ljudstva

V nadaljevanju sej se je obregnil ob 50 senatorjev, ki se upirajo potrditvi novega zakona, po katerem bi bil vsak kupec detajlno preverjen. “Že dve leti o tem ne glasujejo. Obstaja razlog, da ohranjajo moč. Pozivam vse senatorje, ki za streljanje ne storijo ničesar, ali boste res postavljali lasten pohlep po moči pred življenja naših otrok, starejših in obiskovalcev cerkva? Vsaj tako izgleda.”

“Želim si, da prav vsi pomislite, kako bi se počutili, če bi se to danes zgodilo vašemu otroku, vnuku, mami, očetu, sestri, bratu … Ste vedeli, da 90 odstotkov Američanov, ne glede na politično orientiranost, podpira preverjanje? 50 senatorjev v Washingtonu nas drži za talce, čeprav si narod želi te spremembe, in to le zato, ker hočejo ohraniti moč. Pomilovanja vredno!”

Z uradnim sporočilom za javnost se je oglasila tudi lige NBA: “Celota NBA družina je pretresena po grozljivem streljanju v mestu Uvalde, Teksas. Naše misli in sožalje je z družinami in prijatelji vseh žrtev ter celotno osnovno šolo Robb ter skupnostjo Uvalde.”

Na družbenih omrežjih so se oglasili tudi številni zvezdniki, vključno z LeBronom Jamesom.

LeBron James: “Mora se nekaj spremeniti. MORA SE! Molim za vse otroke v nebesih.”

Chris Paul: “Tragično. Z družino pošiljam molitve vsem družinam.”

Jayson Tatum: “Zlomilo mi je srce, ko sem prebral novico. Noben starš ne bi smel tako izgubiti otroka.”

Komentari

Vaš komentar