Ključna vprašanja pred spektaklom z Dončićem in Dragićem

Košarka 15. Jun 202219:48 0 komentarjev
Slovenska reprezentanca je znova zbrana. Foto: Aleš Fevžer

S prvim treningom glavnine selektorjevih kandidatov se je v Ljubljani začela odmevna poletna reprezentančna akcija, katere vrhunec bo sosedski obračun Slovenije in Hrvaške (30. 6.), na katerem bo za reprezentanco prvič po olimpijskih igrah zaigral Luka Dončić, družbo pa mu bo po skoraj petih letih delal zlati kapetan Goran Dragić.

Priprave na koncert Zucchera so slovenske košarkarje iz osrednje pregnale v ogrevalno dvorano v Stožicah. A ko je predstavnik za stike z javnostmi četico novinarjev odpeljal na ogled prvega dela treninga, je bilo jasno, da je v zraku nekaj več. Več kot 15 predstavnikov medijev je pač številka, ki presega običajne reprezentančne zbore. Tokratni, v pripravah na kvalifikacijski tekmi s Hrvaško v Stožicah (30. 6.) in Švedsko v Stockholmu (3. 7.), bo vendarle nekaj posebnega. Ne le zaradi teže obeh tekem in dejstva, da bodo Stožice pokale po šivih. V izbrano vrsto se namreč vračata Luka Dončić in Goran Dragić. Prvi v svoji tretji reprezentančni akciji, katere cilj je preboj na svetovno prvenstvo 2023. Drugi bo odmrznil reprezentančno upokojitev in še zadnjič zaigral za Slovenijo.

Osrednja zvezdnika slovenske košarke sta sicer manjkala na prvem zboru. Tako kot tudi Žan Mark Šiško, ki se z Bayernom še bori za naslov nemškega prvaka. Gogi bo selektorju Aleksandru Sekuliću na voljo že v četrtek in bo po vsej verjetnosti zaigral tudi na pripravljalni tekmi z Italijo v Trstu (25. 6.). Nekoliko bolj zapleten je položaj z Dončićem, saj se utegne reprezentantom zaradi pravil zavarovalnine priključiti šele 27. 6., torej vsega tri dni pred tekmo s Hrvaško.

“Prijatelji in znanci me cukajo za rokav ter sprašujejo, ali imam še kakšno vstopnico na Stožice,” je ob druženju s sedmo silo dejal selektor Sekulić. “Da, letošnje poletje bo specifično. Lani smo prvič nastopili na olimpijskih igrah. Letos bomo branili naslov evropskega prvaka. A še pred tem nas čakata tekmi s Hrvaško in Švedsko. Tekmi sta izjemnega pomena, predvsem po dveh porazih s Finsko,” je nato hitro zavihal rokave. Mi pa smo poiskali odgovore na nekaj ključnih vprašanj …

Na koga računa selektor?

Na reprezentančnem seznamu je štirinajsterica, in sicer Jaka Blažič, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Luka Dončić, Goran Dragić, Zoran Dragić, Gregor Glas, Gregor Hrovat, Jurij Macura, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Luka Rupnik, Žan Mark Šiško in Mike Tobey.

Kdo manjka?

Če izvzamemo naturalizirane košarkarje, ki so odpadli že zaradi dejstva, da bo tokrat priložnost znova dobil Mike Tobey, bomo v tretjem Fibinem kvalifikacijskem oknu pogrešali predvsem Vlatka Čančarja in Klemna Prepeliča. Slednji se po zlomu roke postopoma vrača v trenažni proces, prvi prav tako še ni povsem nared. Tokrat bo manjkal tudi obetavni Jeseničan Žiga Samar, ki bo v ZDA trenutno sodeluje na treningih, na katerih želi pred naborom prepričati predstavnike klubov lige NBA. Vsi trije naj bi bili na seznamu kandidatov za EuroBasket 2022.

Kdaj se bo reprezentanci pridružil Luka Dončić?

“Po zadnjih informacijah se bo lahko ekipi priključil 27. 6. Trudimo se, da bi lahko prišel že pred tem. To je tudi igralčeva želja,” pojasnjuje reprezentančni direktor Matej Likar in dodaja eno od ključnih informacij: “Luka ima tudi uradno dovoljenje Dallasa, da lahko zaigra v obeh reprezentančnih oknih in na EuroBasketu. Če tega dovoljenja ne bi imel, bi lahko nastopil le na dveh od skupno treh akcij.”

Mike Tobey se je vrnil. Foto: Aleš Fevžer

Kakšen bo status Gorana Dragića?

Danes je prejel zeleno luč za priključitev reprezentanci. Je prosti igralec. Fiba ga bo zavarovala za vsoto, ki je nižja od tržne vrednosti. Razliko bo pokrila Košarkarska zveza Slovenije. Ideja vodstva reprezentance je, da bi zaigral že na prijateljski tekmi z Italijo v Trstu ter nato v kvalifikacijah tako proti Hrvaški in Švedski. S tem naj bi se dokončno končala njegova reprezentančna kariera.

Kje bo možno videti Dončića & Co.?

Vstopnice za tekmo proti Hrvaški v Stožicah so pošlje v manj kot treh urah. Del vstopnic je sicer rezerviran za hrvaške navijače. Če sosedje ne bodo izkoristili kvote, bo preostanek vstopnic znova na voljo v prosti prodaji. Obe tekmi, tako 30. 6. proti Hrvaški, ko tudi 3. 7. proti Švedski, pa si boste lahko ogledali v neposrednem televizijskem prenosu na Sportklubu.

Selektor Aleksander Sekulić. Foto: Aleš Fevžer

Kakšni so prvi vtisi selektorja Aleksandra Sekulića?

“Igralci se med seboj dobro poznajo. A zdaj morajo ‘resetirati’ glave in odmisliti sisteme, ki jih igrajo v klubih. Mi jih bomo usmerjali v tisto, za kar menimo, da je najbolje za reprezentanco. Gradili bomo na lanskoletnih izkušnjah,” odgovarja dvanajsti selektor v zgodovini slovenske košarkarske reprezentance, a prvi, ki je izbrano vrsto popeljal na olimpijske iger. Ob tem tudi na EuroBasket. Za popolno zbirko mu manjka le še svetovno prvenstvo.

Kdo bo kapetan?

Na zadnjih tekmah, tudi na olimpijskih igrah, je kapetanski trak nosil Edo Murić. A ob prihodu na zbor je bil Ljubljančan jasen. “Naš kapetan je Goran Dragić. Kadar bo želel igrati, bo kapetan on. To mu pripada. On je lahko zgled vse. Zdajšnjim in bodočim reprezentantom. Pa tudi vsem ostalim športnikom. Življenje je posvetil športu. Je tudi velik domoljub,” pravi Murić.

Za Eda Murića ni dvoma o tem, kdo je/bo kapetan. Foto: Aleš Fevžer

Kaj čaka reprezentanco?

Po treningih v Ljubljani in Trstu slovensko reprezentanco 25. 6. čaka pripravljalna tekma z Italijo. Že 30. 6. se bo Sekulićeva četa v Stožicah v petem krogu kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2023 (gostitelji bodo Indonezija, Japonska in Filipini) pomerila s Hrvaško, 3. 7. pa nato v Stockholmu še s Švedsko.

Kako na svetovno prvenstvo?

Slovenija trenutno v skupini C  zaseda drugo mesto (2 zmagi, 2 poraza). Napredovanje v naslednji krog kvalifikacij si bodo zagotovile najboljše tri reprezentance iz skupine. V drugi fazi kvalifikacij bodo oblikovane štiri šestčlanske skupine.  Skupina C se bo križala s skupino D. Tam z izkupičkom 3:1 vodi Nemčija, Izrael in Estonija sta polovično uspešna (2:2), Poljska pa je zadnja z eno zmago. Za nastop na SP 2023 bo treba na koncu zasesti eno od prvih treh mest v posamezni skupini.

Foto: Aleš Fevžer

Kakšen je utrip na Hrvaškem?

V luči gostovanja v Stožicah smo košarkarski utrip preverili tudi na Hrvaškem. “Čaka nas težko delo. Verjamem tudi, da bodo imeli domačini glasno podporo s tribun. A predali se zanesljivo ne bomo,” nam je dejal predsednik hrvaške košarkarske zveze Stojko Vranković, izkušeni novinar Tvrtko Puljić pa je pristavil: “Slovenija je evropska velesila. Lani je imela sanjsko reprezentančno poletje. To so krila, na katerih lahko Slovenci letijo tudi to poletje.” Več o tem …

Kdaj bo reprezentanca znova zbrana?

Reprezentančna akcija, ki se je začela z današnjim zborom v prestolnici, še zdaleč ne bo edina to poletje. Že v drugi polovici julija (predvidoma 26. 7.) se bodo namreč začele priprave na EuroBasket 2022 (1. – 18. 9.). Gre za tekmovanje, na katerem bo Slovenija branila zlato iz Carigrada 2017. Sekulićevo, v katero bo zanesljivo tudi Dončić, ne pa tudi Dragić, najprej čaka skupinski del v Kölnu, nato pa zaključni v Berlinu.

Kvalifikacije za SP 2023, Evropa, skupina C:

30. junij: 17.30, Finska – Švedska in  20.15, Slovenija – Hrvaška (SK)

3. julij: 17.00, Švedska – Slovenija (SK) in 20.00, Hrvaška – Finska