Ko ima hudič mlade: nove težave zmajev

Eurocup 25. Okt 202216:25
Glavni trener Cedevita Olimpije Jurica Golemac, foto: Aleš Fevžer

Košarkarji Cedevite Olimpije so se v zadnjih dveh tednih znašli v prvi manjši krizi to sezono. Po skupno treh zaporednih porazih v ligi ABA in EuroCupu se bodo poskušali na zmagovite tirnice vrniti v sredo zvečer, ko bodo v Stožicah v evropskem pokalu gostili Joventut. Ob že tako ne najboljšem pogledu na zdravstveni karton, je zdaj v kader po covidu posegla še trebušna viroza.

Zmajem na začetku letošnje sezone ne gre vse po načrtih. Čeprav so uspeli zadržati večino okostja iz minule sezone se jim vsaj v uvodnem mesecu ponavlja lanski scenarij, ki je športnega direktorja kluba Sanija Bečirovića prisilil v korekcijo kadra. Tokrat se zdijo težave vendarle nekoliko drugačne in lažje rešljive, predvsem z izboljšanim zdravjem in večjo kohezijo v sami igri.

Po vročem začetku, ko so Ljubljančani najprej zlahka v superpokalu odpravili Helios Domžale in nato v ligi ABA še Borac ter Split, so težji tekmeci vendarle razgalili nekaj razpok v sami igri. Da je nato v moštvo posegel še koronavirus in odplaknil tekmo s Crveno zvezdo, je le še dodatna oteževalna okoliščina. prav tako zaradi poškodb na stranskem tiru ostajajo Lovro Gnjidić, Zoran Dragić in Karlo Matković.

“Mi se še naprej soočamo z zdravstvenimi težavami, ki otežujejo trenažni proces. Kljub temu moramo ostati pozitivni. Vsi skupaj si želimo, da se vsi igralci čim prej vrnejo na parket. Tisti, ki lahko, bodo tudi na sredini tekmi dali vse od sebe, da premagamo vrhunskega tekmeca, kot je Joventut. Vabimo navijače, da nam v teh trenutkih pridejo pomagati, saj resnično potrebujemo njihovo pomoč,” je pred sredino tekmo pozval glavni trener zeleno-oranžnih Jurica Golemac.

Yogi Ferrell. Foto: Aleš Fevžer

V kader posegla še trebušna viroza

Predvsem na položaju organizatorja igre so trenutno Ljubljančani precej omejeni. Klasična enica je le Yogi Ferrell, ki nosi preveliko breme, medtem ko se Gnjidić vse od začetka sezone sooča s težavami in bo izpustil tudi tokratni obračun. Hkrati se Joshua Adams precej bolje znajde na položaju strelca in med zasilnim krpanjem luknje na najpomembnejšem igralnem mestu za zdaj ni zadovoljil. Prave alternative in tudi pomoči Yogiju tako ni.

Za nameček so kar trije člani moštva – Alen Omić, Amar Alibegović in Josh Adams – izpustili ponedeljkov trening zaradi trebušne viroze.

“Pred nami je zahteven obračun z Joventutom, verjetno celo najboljšo ekipo v naši skupini, ki cilja na vrnitev v Evroligo. Moštvo je sestavljeno iz kvalitetnih in izkušenih igralcev, na parketu pa jih vodi Ante Tomić, ki je del Joventuta že vrsto let, tu pa so tudi izkušeni španski igralci, kot sta Guillem Vivas in Pau Ribas, ter odlični tujci,” je o nasprotniku dejal Golemac.

Jurica Golemac ima trenutno veliko težav s sestavo ekipe. Foto: Aleš Fevžer

Zmaji torej po dveh zaporednih porazih za uvod v to sezono evropskega pokala lovijo prvo zmago, kar pa bo glede na vse težave vse prej kot lahka naloga. Joventut je bil lani celo vodilni v svoji skupini, a nato presenetljivo v osmini finala izpadel proti Ulmu, ki ga je takrat vodil še Jaka Laković, zdajšnji trener Gran Canarie.

Cedevita Olimpija in Joventut sta se nazadnje v EuroCupu pomerila v sezoni 2019/20, ko sta si razdelila zmagi. Joventut je na domačem parketu slavil s 101:81, v Stožicah pa je bilo 103:81 za Cedevito Olimpijo, a ta tekma ni imela pravega tekmovalnega naboja, saj so Ljubljančani že ostali brez možnosti za napredovanje.

Komentari

Vaš komentar