Harlem Globetrotters – zanje ni nič nemogoče!

Košarka ostalo 5. Apr 201812:46 > 12:52
Graham Denholm/Getty Images

Košarkarska akrobatska skupina Harlem Globetrotters se bo 11. aprila 2018 v okviru svetovne turneje ustavila tudi v ljubljanski Hali Tivoli.

HARLEM GLOBETROTTERS so ameriške košarkarske ikone in pravi sinonim za družinsko zabavo in odlične košarkarske spretnosti. Njihove edinstvene vragolije so znane praktično vsakemu ljubitelju košarke, saj z njimi navdušujejo že celih 92 let.

Sprva so nastopali kot tekmovalna košarkarska ekipa, ki je osupnila svet, ko so leta 1948 in 1949 premagali slovite Lakerse in s tem pokazali, da tudi oni znajo igrati na zavidljivi profesionalni ravni. Njihovi dosežki so pospešili povezovanje NBA in naznanjali novo obdobje v športu. Kljub temu so se Harlem Globetrotters konec 40. letih prejšnjega stoletja začeli oddaljevati od tekmovalne košarke in v svoje predstave vključevati akrobatske prvine in komične vložke, ki so jim kmalu prinesli svetovno slavo.

S svojim atraktivnim pristopom, odprtostjo, optimizmom in osupljivimi triki s košarkarsko žogo so pomembno pripomogli k večji prepoznavnosti košarke, znani pa so tudi po svoji dobrodelni dejavnosti.

Odkar delujejo, so se predstavili že v 123 državah na vseh šestih kontinentih sveta in odigrali več kot 26.000 predstav, na katerih so navduševali vse od papežev in predsednikov do kraljev in kraljic. Vsako leto v živo odigrajo okrog 300 tekem.

Tudi v Ljubljani se bodo pomerili z ekipo Washington Generals, ki že 43. leto ostajajo njihovi večni poraženci. Skozi igro bodo navdušili gledalce, ki bodo imeli, kot je običajno za predstave Harlem Globetrotters, kot prostovoljci možnost sodelovati na parketu.

Trenutno je v rokah priljubljenih košarkarskih popotnikov kar 17 svetovnih rekordov. Enega od njih je leta 2013 postavil Thunder Law, ki ga bomo v živo videli tudi v Ljubljani. V dvorani moštva Phoenix Suns je koš namreč dosegel z razdalje kar 33,5 metra. Njegov pa je tudi svetovni rekord v metu nazaj. Medtem ko je bil s hrbtom obrnjen proti košu je namreč tega zadel z razdalje 25 metrov.

Čeprav imajo Harlem Globetrotters ime po newyorškem Harlemu, izhajajo iz Chicaga. Takšno ime so si nadeli, ker gre za ekipo pretežno temnopoltih igralcev, Harlem pa velja za središče afroameriške kulture. Skupina je v Harlemu prvič nastopila šele leta 1968. Med častnimi člani Harlem Globetrotters najdemo Henryja Kissingerja, Whoopi Goldberg, Nelsona Mandelo in celo papeža Janeza Pavla II. O tem, da gre za res priljubljeno košarkarsko ekipo priča tudi zvezda, ki jo imajo na pločniku slavnih v Los Angelesu. Globetrotters so prvo košarkarsko moštvo, ki je poslalo žogo vse do vesolja – leta 2009 je ta na vesoljski ladji Atlantis odpotovala proti teleskopu Hubble.