Košarkarski svet se vrti okoli 3×3 Ljubljane

Košarka ostalo 16. Avg 201813:20 > 13:24
KZS

Vse je pripravljeno za začetek mednarodnega turnirja Cedevita 3x3 Ljubljana Challengerja. Za zmago na košarkarskem spektaklu se bo pomerilo šestnajst ekip, med njimi tudi pet slovenskih.

Še drugo leto zapored je Ljubljano doletela čast, da gosti enega izmed 22 turnirjev FIBA Challenger. Prvi dan 3×3 košarkarskega spektakla bodo na sporedu kvalifikacije in skupinski del tekmovanja. Šest ekip bo razdeljenih v dve skupini po tri. Prvo skupino bodo sestavljale tri ekipe, ki so si vstopnico priigrale na enem izmed ti. satelit turnirjev, drugo pa tri slovenske ekipe. Desetim ekipam, ki so že uvrščene na glavni del turnirja, se bosta pridružili zmagovalni ekipi vsake izmed kvalifikacijskih skupin.

V glavnem delu turnirja bo 12 ekip razporejenih v štiri skupine. Najboljši dve moštvi iz vsake izmed skupin se bosta prebili v četrtfinale.

Prvi nosilci turnirja so košarkarji Pirana (Adin Kavgić, Gašper Ovnik, Anže Srebovt in Simon Finžgar), aktualni slovenski podprvaki in člani slovenske reprezentance. V skupini A bodo njihovi tekmeci še košarkarji Malage ter Kijeva. Skupino B sestavljajo tri neslovenske ekipe – Riga, Split in Benetke. Tretji nosilec turnirja je ekipa Ljubljane (Blaž Črešnar, Jasmin Hercegovac, Dejan Mlakar in Želimir Zagorac), aktualni slovenski državni prvak. Domačini se bodo pomerili z mongolskim Ulan Batorjem (ekipo sestavljajo člani mongolske reprezentance) in kvalifikant iz skupine A, ki jo sestavljajo Vrbas, Sarajevo in Jezero Ada. Tudi skupina D bo imela slovenski pridih. Poleg Amsterdama, članov nizozemske reprezentance, ki so nedavno svetovno prvenstvo zaključili na drugem mestu, in Beograda, bo slovensko čast branila ena izmed ekip Kranj (Aleksander Vojičić, Matic Urbas, Mensud Julević in Tomo Čajič), Maribor (Jure Ritlop, Rok Smaka, Damir Mijić in Robi Stojković) ali Semič (David Mervar, Martin Mežan, Matic Lozar in Žan Petejan). Slednje tri se bodo v kvalifikacijah pomerile za mesto na turnirju.

Turnir bo imel tudi dobrodelno noto. Pred izločilnimi boji se bodo na igrišču v središču Ljubljane predstavile ekipe v košarki na vozičkih, svoje košarkarsko znanje bodo pokazali tudi igralci z motnjami v razvoju.

Ekipi, ki se bosta uvrstili v finale turnirja v Ljubljani, si bosta priigrali nastop na turnirju Masters v madžarskem Debrecenu.

Ambasador in podpornik letošnjega Cedevita 3×3 Ljubljana Challengerja je nekdanji slovenski reprezentant Sani Bečirović.

Razpored tekem:

Petek, 17. avgust:

16.30 – RIGA : BENETKE (B)

17.00 – PIRAN : KIJEV (A)

17.30 – LJUBLJANA : kvalifikant QA (C)

18.00 – AMSTERDAM : kvalifikant QB (D)

18.30 – SPLIT : BENETKE (B)

19.00 – ULAN BATOR : kvalifikant QA (C)

19.30 – BEOGRAD : kvalifikant QB (D)

20.00 – MALAGA : KIJEV (A)

20.30 – RIGA : SPLIT (B)

21.00 – AMSTERDAM : BEOGRAD (D)

21.30 – LJUBLJANA : ULAN BATOR (C)

22.00 – PIRAN : MALAGA (A)

Sobota, 18. avgust:

18.45 – četrtfinale 1 – A1 : C2

19.10 – četrtfinale 2 – D1 : B2

19.35 – četrtfinale 3 -B1 : D2

20.00 – četrtfinale 4 -C1 : A2

20.40 – polfinale 1 – zmag PF1 : zmag PF2

21.05 – polfinale 2 – zmag PF3 : zmag PF4

21.30 – tekmovanje v zabijanju

22.00 – finale