Kukoč se je ob sprejemu v Hišo slavnih spomnil na Zdovca

Košarka 19. Maj 202116:55 > 17:42 1 komentar
Toni Kukoč
Toni Kukoč (Guliverimage)

Velikan evropske košarke Toni Kukoč, ki bo prihodnje leto le dočakal sprejem v Košarkarsko hišo slavnih, je opisal občutke ob prejemu novice. Zgodilo se je v domačem Splitu, v dvorani, kjer si je ustvaril ime. V pogovoru s hrvaškimi novinarji je veliko čast namenil tudi Juretu Zdovcu, medtem ko se z današnjimi košarkarji, tudi z Luko Dončićem, ni želel primerjati.

Bilo bi bolje, če bi bi bil sprejet že v prvem poskusu, a mi je všeč, da me je novica dosegla v domačem Splitu,” je za hrvaške medije na novinarski konferenci spregovoril Toni Kukoč, ki je bil nekajkrat že v igri za sprejem v Košarkarsko hišo slavnih.

Tako bo postal že peti Hrvat, ki ga bo doletela čast košarkarske nesmrtnosti s sprejemom v Naishmitovo hišo slavnih. Pred njim so bili sprejeti že Krešimir Ćosić, Dražen Petrović, Dino Rađa in trener Mirko Novosel.

Ko se vrnem v to dvorano, se hkrati vrnejo tudi vsi spomini. Spomnim se treningov in koliko časa sem preživel tukaj, vseh ljudi, ki so nam pomagali do številnih uspehov, trenerjev, ki so nas vodili. V športu ničesar ne moreš sam,” se prelepih trenutkov na Gripah, kjer domače tekme igra Split, spominja Kukoč.

Toni Kukoč
Toni Kukoč v dresu hrvaške reprezentance (Guliverimage)

Klub se je v njegovem času imenoval Jugoplastika in je bil v osemdesetih letih ter v začetku devetdesetih strah in trepet Evrope. Zlata generacija, katere član je bil tudi Kukoč, je v letih od 1989 do 1991 trikrat zapored osvojila Evroligo. V vseh sezonah je bil najkoristnejši košarkar zaključnega turnirja 211 centimetrov visoki Hrvat.

Če bi moral izbrati najljubšo lovoriko v karieri, bi izbral prvo evroligaško: “Tista v Münchnu. Bila je popolnoma nepričakovana. Bili smo mladi, nihče v Evropi nas ni spoštoval. Dali so nam zadnje termine za treninge, manjši hotel, pričakovali so, da bomo šli hitro domov. Omenil bi še prvi naslov s Chicagom. A vse mi nekaj pomenijo.”

Največjih lovorik se je skozi kariero nabralo kar 17. Veliko jih je kot mladenič pobral z Jugoplastiko, kar devet, dve z Benetton Trevisom v Italiji, kar trikrat je osvojil tudi prstan za zmago v ligi NBA. Omeniti velja seveda tudi reprezentančne medalje. Dvakrat je bil z Jugoslavijo evropski prvak, enkrat svetovni.

Jordan, pippen, rodman, kukoč, bulls, chicago
Kukoč je ob boku z Michaelom Jordanom, Scottijem Pippenom in Dennisom Rodmanom osvojil tri naslove prvaka lige NBA (Guliverimage).

Da bo kot član generacije 2021 sprejet v Hišo slavnih mu je sporočil Jerry Reinsdorf, lastnik Chicago Bulls vse od leta 1985. “Rekel mi je, da bom sprejet kot član generacije 2021 in da bom o tem tudi uradno obveščen. To se je tudi zgodilo. Vest sem prejel tukaj, na Gripah. Gledal sem tekmo proti Sparsu,” pove Kukoč.

Posebej slikovit je bil, ko je opisoval odzive svojih nekdanjih soigralcev: “Moji so rekli ‘hvala ku*** in Američani, da je izbor zaslužen.

Med najboljše uvrstil Zdovca

V njemu najljubšo peterko Evrope je uvrstil tudi Slovenca: “Jure Zdovc, Dražen Petrović, Dino Rađa, Vlade Divac in … Ne bom dodal sebe, enostavno ne morem pozabiti na Arvydasa Sabonisa. Niti na Žarka Paspalja. Arijan Komazec je lahko dal koš, kadarkoli je želel.”

Izbral je tudi najboljšo peterko lige NBA. Kar trije so seveda iz Chicaga: “Allen Iverson, Michael Jordan, Scottie Pippen, Dennis Rodman in Hakeem Olajuwon.

Za konec je spregovoril še o primerjavah z današnjimi košarkarji. “Nerad sam sebe uvrščam na sezname in lestvice, težko je. Lahko vam povem, da je bila moja generacija v Jugoslaviji nekaj posebnega. Imel sem srečo, da sem igral s temi fanti. Drugi naj govorijo, kdo je prvi, drugi, tretji … Po drugi strani nikoli nisem igral proti Nikoli Jokiću, Giannisu Antetokounmpo, Luki Dončiću. Težko rečem, kdo je bil najboljši, a prav vsi smo v evropski košarki pustili svoj pečat.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje