Lahko bi dobili po prstih, a so zdaj še močnejši

Košarka 25. Nov 202123:38 2 komentarja
Slovenska košarkarska reprezentanca je z zmago začela kvalifikacije na SP 2023; foto: Fiba

"Mučenje, a krvavo priborjena zmaga," je zmago z rezultatom 76:74 nad Hrvaško v Zagrebu v prvi tekmi kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2023 komentiral kapetan Edo Murić in hvalil nenadejanega moža odločitve Jakoba Čebaška.

“Vsaka prva tekma vsakega tekmovanja je najbolj zahtevna. Mi smo dobili še zelo zahtevnega nasprotnika. Prav zato je ta zmaga v Zagrebu še toliko bolj pomembna. Ne le dve točki. Tudi mentalno je pomembno začeti z zmago,” je v svojem mirnem slogu v enem od predorov dvorane Dražena Petrovića slovenski sedmi sili pripovedoval selektor Aleksander Sekulić, vesel pogleda na semafor. 76:74 je pisalo. Za Slovenijo. Pa bi bilo lahko tudi drugače. Kot je bilo drugače na mnogih drugih tekmah uvodnega večera kvalifikacij.

Trd hrvaški oreh

Slovenski začetek sicer ni bil najbolj obetaven, pa čeprav je selektor Sekulić v bitko poslal košarkarje, ki bi se morali, vsaj v teoriji, med seboj najbolje poznati. Presenetil je namreč s peterko Cedevite Olimpije (Rupnik, Hodžić, Blažič, Rupnik, Dimec), ki pa nikakor ni ujela začetnega ritma. Borbeni in hitri Hrvati so namreč predvsem po zaslugi Mateja Rudana povedli z 8:2 in 11:3.

Z nekaj menjavami je sicer slovenski selektor začasno vzpostavil ravnotežje, tako da so gostje kljub slabemu metu z razdalje še pred koncem uvodne četrtine poravnali izid (16:16). A sledile so nove črne minute z delnim hrvaškim rezultatom 9:0, ki je v 12. minuti tehnico vnovič nagnil na domačo stran (25:16). Kockasta vrsta je z nekaj podajami zlahka prihajala do ugodnih položajev za mete, evropski prvaki pa so pogrešali moža, ki bi potegnil strelski voz.

Slovencem je igra stekla šele v zaključku druge četrtine. Po trojki Jake Blažiča v 19. minuti so sploh prvič na tekmi povedli (41:39). Prednost je kljub nihanju v igri držala tudi po osrednjem odmoru. Na sredini tretje četrtine je po dveh zadetih prostih metih Klemna Prepeliča vodila že s sedmimi točkami prednosti (52:45), a po nekaj napakah in izgubljenih skokih Hrvatom vnovič dovolila priključek (53:53 v 27. minuti) in s tem prvič prebudili tudi dotlej dokaj zaspano občinstvo.

Mož odločitve: Jakob Čebašek

Mršićeva četa ja začutila svojo priložnost, zato je Sekulić osem minut pred koncem pri izenačenem rezultatu v ogenj poslal najmočnejšo peterko (Nikolić, Prepelič, Blažič, Murić, Dimec). Ta kljub večjem energijskem vložku ni uspela ustvariti prednosti. Poskušala je predvsem s prodori branilcev, medtem ko pa so Hrvati z igrivo lahkoto žoge po globini spravljali do razpoloženih Roka Prkačina in Filipa Bundovića.

Mrtvi tek je 48 sekund pred koncem po Prepeličevi podaji prekinil Jakob Čebašek, ki je zadel trojko in ob tem še dodaten prosti met (72:69). Na drugi strani je po drugi akciji zadel Pavle Marčinković, v stiski s časom pa so nato Hrvati stavili na taktično igro osebnih napak. Pri tem je do izraza prišla mirna roka Alekseja Nikolića, za nameček pa je nato Bundović ob prodoru storil osebno napako v napadu. Piko na i je nato z zadetima prostima metoma postavil Prepelić, tako da tudi hrvaška trojka ob zvoku sireni ni spremenila zmagovite ekipe (76:74).

Alen Hodžić; foto: Fiba

Murić: Zdaj smo še močnejši

“Slovenci imamo zaradi olimpijskih iger na sebi posebno značko. Vsi nas želijo premagati. Tudi Hrvati. Odlično so igrali. Vsa čast. Tisto, kar je dolgo krasilo nas, je tokrat Hrvate. Res so bili agresivni. Težko je bilo,” je po tekmi dejal nenadejani junak Čebašek in si prislužil tudi pohvale kapetana Eda Murića. “Čebašek je bil ključ. Verjamem, da igralcem s klopi ni lahko. Predvsem ko storijo kakšno napako. A on se je boril. Vesel sem zanj. Pridno trenira. Bog ga je nadgradil. Še malo pa bo postal nepogrešljivi član ekipe,” je dejal kapetan.

“V Draženovi dvorani je težko zmagati. Ne glede na hrvaško postavo. Če bi prišli v Zagreb, misleč, da bomo gladko zmagali, bi izgubili z več kot dvajsetimi točkami zaostanka.  Mučili smo se. Res mučili. Dolgo ni šlo. A takšna zmaga nas lahko le še okrepi. Te kvalifikacije so specifične. Le poglejte ostale rezultate. V teh kvalifikacijskih oknih bodo zmagovali tisti, ki želijo več,” je dejal Murić in dodal, da je Slovenija po novi zmagi še močnejša.

Foto: Fiba

Večer presenečenj

Uvodni tekmovalni večer evropskega dela kvalifikacij za SP je sicer postregel s kar nekaj presenečenji, ki so zgolj vnovič osvetlili ponesrečen tekmovalni sistem. Britanci so tako na kolena spravili Grke (78:69), Estonija je bila boljša od Nemčije (69:66), Turki niso imeli možnosti za zmago proti Belorusiji (84:70) … Tekmeca pa je presenetila tudi Švedska, ki je v sosedskem obračunu strla odpor Finske (72:62). S tem je svojevrstno svarilo poslala tudi v slovenski tabor. Švedi bodo namreč v nedeljo gostovali v koprski Bonifiki.

Sofascore

Dvorana Dražen Petrović, gledalcev 2200, sodniki: Rosso (Francija), Calatrava (Španija), Kozlovskis (Latvija).
Hrvaška: Prkačin 15 (5:9), Gnjidić 2 (2:2), Gabrić 3, Marčinković 9, Badžim 11, Bundović 16 (6:7), Rogić 5, Marić 6, Rudan 7 (2:2).
Slovenija: Rupnik 11 (8:11), Nikolić 6 (4:4), Prepelič 16 (9:10), Murić 14 (4:4), Blažič 15 (7:9), M. Lapornik 2, Dimec 8 (2:4), Čebašek 4 (1:1).