Legendarni Schmidt: Luka upam, da izboljšaš moj rekord

Košarka 27. Jul. 20219:16 > 9:38
Delite:
Luka Dončić, foto: FIBA.

Po fantastični predstavi Luke Dončića proti Argentini, ko je z 48 točkami izenačil drugi najboljši strelski dosežek olimpijskih iger, se je iz Brazilije oglasil tudi rekorder Oscar Schmidt, čigar rekordnih 55 točk je nedotakljivih že 33 let.

“Upam, da izboljša moj rekord, sem oboževalec Luke,” je odziv legendarnega Brazilca, ki ga je s svetom delila tamkajšnja košarkarska zveza.

Luka Dončić je v ponedeljek ob debiju Slovenije na olimpijskih igrah močno pretresel svet športa. Z izjemno predstavo je povsem uničil Argentino, tudi gavči so po dvoboju hvalili slovenskega zvezdnika, za katerega pravijo, da je brez težav odgovoril na vse, kar so poskušali, da bi ga zaustavili. Njihov selektor Sergio Hernandez ga je označil za najboljšega košarkarja na svetu.

Z 48 točkami je Luka izenačil dosežek Avstralca Eddieja Palubinskasa iz leta 1976 proti Mehiki.

“Absolutno as. Sem navijač. Obožujem njegovo igro, sploh zato, ker za reprezentanco igra s takšno strastjo. Če je kdo, ki bo enkrat popravil moj rekord, boš to ti, Luka,” je Schmidt še zapisal na Instagramu, objavo pa je nato delil tudi Luka.

Scmidt
Oscar Schmidt je bil leta 2013 sprejet v Dvorano slavnih, foto: Guliverimage.

Tudi Schmidt je nekdaj veljal za izjemnega strelca. Čeprav je bil leta 1984 izbran tudi na naboru lige NBA, v severnoameriški ligi ni nikoli zaigral. Večji del kariere je preživel v Italiji, kjer je osem let nosil dres JuveCaserte in nato še tri leta dres Pavie. V 11 sezonah pri zahodnih sosedih Slovenije je kar sedemkrat osvojil naziv najboljšega strelca.

Točke Schmidta na OI 1988:
Proti Kanadi: 36 (zmaga)
Proti Kitajski: 44 (zmaga)
Proti ZDA: 31 (poraz)
Proti Egiptu: 39 (zmaga)
Proti Španiji: 55 (poraz)
Proti Sovjetski zvezi: 46 (poraz)
Proti Portoriku: 46 (zmaga)
Proti Kanadi: 41 (zmaga)

Izjemne predstave je kazal tudi v dresu reprezentance, najboljše prav na OI 1988 v Seulu, kjer je imel na osmih tekmah povprečje neverjetnih 42,3 točke na tekmo. Rekordnih 55 je vpisal proti Španiji, ko je na parketu preživel vseh 40 minut in zadel šest trojk ter proste mete izvajal 15/16. Kljub temu je parket zapustil sklonjene glave. Olimpijske igre je Brazilija zaključila na petem mestu.

Jaka Blažič je po zmagi proti Argentini razkril, da so si v zaključku tekme želeli, da bi selektor Aleksander Sekulić Dončića vrnil v igro in mu omogočil lov na nov rekord: “Na koncu Luke ni želel vrniti v igro. Tukaj ni, da dosega točke, temveč zmage. Dobro mu gre, z reprezentanco je še vedno neporažen.”

Komentari

Vaš komentar