Bečirovič novi športni direktor KK Cedevite Olimpije!

Liga ABA 13. Jun 201914:20 > 14:28
Petrol Olimpija

Upravna odbora KK Petrol Olimpija Ljubljana in KK Cedevita Zagreb sta potrdila imenovanje glavnega direktorja in športnega direktorja novo nastajajočega KK Cedevita Olimpija Ljubljana. Kot glavnega direktorja novega kluba sta potrdila Davorja Užbinca, za športnega direktorja pa Sanija Bečiroviča.

Davor Užbinec, dosedanji glavni direktor KK Cedevita Zagreb, je del zgodbe razvoja KK Cedevita Zagreb od samega začetka. Leta 2005 je bil imenovan za člana uprave kluba, 2015 pa je prevzel mesto glavnega direktorja. Na to mesto je prišel z bogatimi poslovnimi izkušnjami s področja logistike, transporta in distribucije, zasedal pa je vodilna mesta v družbah, kot so Lagos, Lura in Atlantic Grupa. Še pred nastopom profesionalne funkcije v KK Cedevita Zagreb je s prizadevnostjo razvijal klub, z največjim fokusom na mlajše kategorije in košarkarsko šolo, ki danes združuje več kot tisoč otrok. Kot glavni direktor kluba je omogočil vse potrebne organizacijske predpogoje za športne uspehe, ki so sledili. Pri tem se je naslanjal na klubsko tradicijo in ambicijo »fair-playa« ter poslovanja. Užbinec je eden izmed najzaslužnejših za izjemen ugled, ki ga KK Cedevita Zagreb uživa v mednarodnih in evropskih okvirjih.

Sani Bečirović, eden najuspešnejših slovenskih košarkarjev vseh časov, se je v svoji profesionalni karieri izkazal kot eden najboljših košarkarjev svoje generacije v evropskem merilu, saj je med drugim izjemno kariero igralca gradil v klubih Olimpija, Virtus Bologna, Lottomatico Roma, vrhunec kariere pa je dosegel kot igralec Panathinaikosa, s katerim je osvojil dva naslova grškega državnega in pokalnega prvaka ter naslov prvaka Evrolige. Barve Slovenije je kot član reprezentance zastopal na treh evropskih prvenstvih ter na dveh svetovnih prvenstvih. V kategoriji U20 je leta 2000 s slovensko reprezentanco osvojil zlato medaljo na evropskem prvenstvu. Preizkusil se je tudi v vlogi pomočnika glavnega trenerja pri Panathinaikosu. Po koncu profesionalne igralske in trenerske kariere se je posvetil razvoju mladih košarkarjev ter zastopanju profesionalnih igralcev.

S tem, ko sta prevzela funkciji glavnega direktorja in športnega direktorja novo nastajajočega kluba, sta Davor Užbinec in Sani Bečirović dokazala, da verjameta v nov projekt in vanj pristopata z vsem zanosom in predanostjo.

“V čast mi je, da lahko vodim projekt KK Cedevita Olimpija Ljubljana z nadaljevanjem poti, ki smo jo začeli kot KK Cedevita Zagreb. Ta je v preteklem desetletju postal drugi najuspešnejši klub v regiji jugovzhodne Evrope. Vesel sem, da so naši prijatelji iz KK Petrol Olimpija Ljubljana prepoznali naše ambicije ter da smo medsebojno prepoznali željo in pogum, da svojo perspektivo nadaljujemo skozi prihodnje delo in rezultate združenega kluba. Prepričan sem, da lahko skupaj košarko v Ljubljani vrnemo v sam vrh regionalne in evropske košarke. Ta naloga ni enostavna, pa vendar je vznemirljiva in realistična, saj vemo, da imamo vse predpogoje, da v naslednjih sezonah lahko postopno, a zanesljivo napredujemo proti temu cilju,” je poudaril glavni direktor KK Cedevita Olimpija Ljubljana, Davor Užbinec.

“Vrniti se v Ljubljano je kot priti domov. Če sem morda odšel še kot otrok, se vračam modrejši. Bogatejši z izkušnjami evropskega igralca, pomočnika trenerja, zastopnika profesionalnih igralcev in mentorja. Odločitev, da sprejmem mesto športnega direktorja v bistvu res ni bila težka. Ker verjamem v zgodbo, verjamem v to ekipo in verjamem, da bom s svojim znanjem doprinesel, da bomo postavili nove mejnike regionalne košarke. Tu imamo res priložnost, da naredimo nekaj izjemnega. In vem, da nam lahko s skupnim, ekipnim delom to uspe. Kaj zmore ekipa, ki kot eno diha med seboj, z navijači, z vodstvom, s podporniki, z mediji, so dokazale že mnoge ekipe. Želim si, da v Stožicah, v novem klubu KK Cedevita Olimpija Ljubljana ponovno nastane tista električna energija, ki nam vsem da poleta. Veselim se trdega dela in srca,” pa je vtise strnil Sani Bečirović, športni direktorKK Cedevita Olimpija Ljubljana

»Davor Užbinec in Sani Bečirović sta nedvomno dve izmed ključnih oseb, ki bodo soustvarjale Košarkarski klub Cedevita Olimpija Ljubljana na njegovi poti novega profesionalnega akterja evropske in regionalne košarke. Odločitev o izboru Davorja Užbinca in Sanija Bečirovića je bila lahka, a ne zgolj zaradi njunih dosedanjih dosežkov in izjemne strokovnosti ter znanja, temveč tudi zato, ker oba delita naše vrednote. ‘Fair-play’, srce, navdih in razvoj, ne samo članskih ekip, ampak predvsem mladih, h katerim smo zavezani. Prepričana sva, da bosta oblikovala pravo ekipo, ki bo navdih za vse, kar košarka predstavlja,« sta ob imenovanju dejala predsednik KK Petrol Olimpija Ljubljana Tomaž Berločnik in predsednik KK Cedevita Zagreb Emil Tedeschi.

Glavni direktor in športni direktor bosta upravnemu odboru novega kluba Cedevita Olimpija Ljubljana predlagala tudi novega glavnega trenerja. Temu bo sledil podpis pogodb z izbranimi igralci, s katerimi sicer že potekajo pogovori.

KK Cedevita Zagreb je že vložil zahtevo za prenos sedeža iz Zagreba v Ljubljano. Po potrditvi prenosa sedeža, ter potrditvi združitve s strani obeh skupščin, bosta KK Cedevita Zagreb in KK Petrol Olimpija Ljubljana izvedli združitev klubov. Pričakovati je, da bo proces združitve pravno zaključen do konca meseca julija.