Tesna zmaga C. Olimpije, junak znova Jaka Blažič

Liga ABA 29. Dec 201914:00 > 14:01
ABA liga/KK Cibona/Željko Baksaj&Gordan Laušić

Košarkarji Cedevite Olimpije so zmagoslavno sklenili koledarsko leto 2019. Na obračunu 13. kola Lige ABA so v nedeljo v Zagrebu s 84:82 premagali Cibono, leto pa bodo tako Zmaji sklenili na vrhu lestvice regionalnega tekmovanja.

Koledarsko leto 2019, ki je bilo na slovenski in hrvaške košarkarski sceni prelomno z združitvijo ljubljanske Petrol Olimpije in zagrebške Cedevite, je Cedevita Olimpija sklenila z deseto zmago v tej sezoni Lige ABA. Izbranci glavnega trenerja Slavena Rimca so v 13. kolu regionalnega tekmovanja v zagrebškem Športnem centru Dražena Petrovića s 84:82 premagali Cibono, v novo koledarsko leto pa bodo Zmaji tako zanesljivo krenili iz prvega mesta na lestvici. Edino vprašanje, ki pred preostalimi tekmami tega kola še ostaja odprto, je, ali bo Cedevita Olimpija na vrhu lestvice Lige ABA poravnana z Budućnostjo VOLI in Partizanom NIS, ali pa bo tam samevala do naslednjega kola.

Skozi večji del tekme se je jeziček na tehtnici nagibal tako na eno, kot na drugo stran, a vse do sklepnih trenutkov ni bilo jasno, kdo bo tokrat slavil osvajanje novih dveh točk v tej sezoni. Še nekaj več kot pol minute pred koncem so domači košarkarji vodili za tri točke (82:79), a je 35 sekund pred koncem Mikael Hopkins najprej iztržil osebno napako in s prostima metoma znižal zaostanek na le točko. Ko je bila Cibona neuspešna na nasprotni strani, pa so Zmaji zdrveli v protinapad, ki ga je z metom za tri točke zaključil Jaka Blažič. Met je zgrešil, a je ob tem izsilil osebno napako in nepazljivost domačih kaznoval s tremi uspešnimi prostimi meti.

Šest sekund pred koncem so zeleno-oranžni tako vodili s 84:82 in po dveh neuspešnih poskusih domačih pri metu za tri točke v izdihljajih srečanja, se je ta rezultat izkazal tudi za končnega.

Strelsko najbolj učinkovit je bil v ljubljanski zasedbi tokrat Ryan Boatright, ki je dosegel 17 točk, kapetansko predstavo pa je znova prikazal tudi Jaka Blažič, ki je ob odločilnih točkah, ki so njegovemu moštvu prinesle zmago, dosegel 14 točk, pet skokov in prav toliko podaj. V svojo statistiko je vpisal še eno blokado in najvišjo posamično valorizacijo srečanja – 18. Zelo dobro predstavo sta prikazala tudi Mikael Hopkins (13 točk, devet skokov) in Maik Zirbes (12 točk).

Koledarsko leto 2020 bodo košarkarji Cedevite Olimpije odprli prihodnjo nedeljo, ko ob 12.00 v Areno Stožice prihaja Igokea. Ljubljančani so na prvem medsebojnem obračunu za zmago potrebovali dva podaljška (95:90), zato nas zagotovo čaka sila zanimiva tekma, na kateri bodo ljubljanski košarkarji skušali zabeležiti še četrto zaporedno zmago v Ligi ABA.