Dva Zorana Ljubljančanom vrnila smisel (VIDEO)

Košarka 8. Jan 202412:26 0 komentarjev
Zoran Dragić, Zoran Martić
Foto: Aleš Fevžer

Košarkarji Cedevite Olimpije so z novim letom vstopili v novo obdobje. Po slovesu Italijana Simoneja Pianigianija so prikazali najboljšo predstavo sezone, ki ji je piko na i postavil rekonvalescent Zoran Dragić. O prvem tednu na čelu zmajev je vtise strnil strateg Zoran Martić.

Dve tekmi in dve zmagi v letu 2024. Prva resda povsem pričakovana, ko je že v sredo v pokalu Spar zanesljivo padel Triglav. Druga precej manj, ko je bila v znamenitem Tivoliju na kolenih Crvena zvezda (96:86). Z izjemno slabšega začetka, so Ljubljančani odigrali odlično partijo, pred 4.000 navijači je svoj delež prispeval vsak, ki je prišel na parket.

Čeprav je bil brez dvoma prvi igralec tekme hrvaški center Karlo Matković, ki je bil izjemen na obeh straneh parketa, je bilo tokrat največ oči uprtih v Zorana Dragića. Štiri mesece je bil pod vodstvom Pianigianija odstranjen iz moštva in prisiljen trenirati individualno. Prva Martićeva poteza po imenovanju je bila, da ga znova priključi ekipi.

“Zoran je vsaki ekipi, kjer je igral, prinašal energijo. Zdajšnja Cedevita Olimpija ni izjema. To sem od njega tudi pričakoval. Rekel sem mu, da ne pričakujem čudežev. Za vse igralce velja, dokler delajo tisto, kar znajo, so učinkoviti. Ko od tega odstopijo, nastane kaos,” je po zmagi glede izkušenega reprezentanta dejal Martić.

Srce večje od telesa

“Pokazali smo, kako se mora igrati za Olimpijo, boriti na terenu in v obrambi delati eden za drugega. Čeprav štiri mesece nisem igral, sem dal vse od sebe. Premagali smo evroligaša, le to šteje. Vsi me poznajo, srce je večje od mojega telesa,” je bil po tekmi, ki jo je sklenil z 19 točkami, čustven Dragić.

Goran Dragić, Zoran Dragić
Brata Goran in Zoran Dragić. Foto: Aleš Fevžer

Podobno kot vsi v dvorani, vključno z Goranom Dragićem, ki si je v živo ogledal slovensko-srbski derbi, je bil tudi Martić presenečen, da je Zoran proste mete tokrat izvajal od table. Starejši brat in sveži upokojenec mu je podporo izkazal tudi z napisom na družbenem omrežju Instagram, kjer je zapisal: “Ponosen sem na svojega malega brata, kako se je odzval na sedenje večji del sezone. Ni bilo lahko, a borci se borijo.”

Ključne točke Gregorja Glasa

Ironično sta bila v zaključku sobotnega obračuna jeziček na tehtnici tako Dragić kot tudi Gregor Glas, ki naj bi bil ob “zamrznjenem” statusu starejšega kolega – uradno zaradi pomladitve – največji prejemnik dodatnih minut. Teh pogosto ni bilo, najboljšo predstavo sezone pa je pokazal na dvoboju, ko sta igrala z ramo ob rami.

“Grega se je po slabšem začetku vrnil nazaj in boljše delal. Nikoli ni bil specialist za obrambo, a je pokazal, da se trudi in je na igrišču dal tisto, česar je trenutno tudi sposoben,” je bil z videnim zadovoljen Martić. Glas je dobri dve minuti pred koncem zadel trojko in nato po skoku v napadu še položil za 91:80, kar je dvoboj dokončno prelomilo v korist domačih.

“Tudi če bi zgrešil, to je bil dober met. Pomembno je, da dela tisto, kar zna. Da se ne spušča v avanture, ki se predvsem proti ekipam, kot je Zvezda, hitro kaznujejo. Rekel sem mu, če boš tekel, skakal v napadu, se boril in držal nekih obrambnih principov, potem boš igral. Če tvoja igra bazira le na tem, če boš zadel met z razdalje ali ne, potem je to velik pritisk. Sploh za igralca z omejeno minutažo,” je dodal Martić.

Foto: Tine Ružič/Cedevita Olimpija

S pristopom vrnili smisel

58-letni strateg, ki je s klubom pogodbo podpisal do konca sezone, si je v nadaljevanju zaželel, da bodo njegovi varovanci ohranili enak pristop, kot so ga prikazali v soboto: “Energija je bila prava, dejstvo pa je, če ne bo tudi proti manj zvenečim nasprotnikom in pred manj gledalci, je to vse zastonj. Potem to izgubi smisel. Z vsemi se pogovarjam. Vsakemu sem razložil, kaj od njih pričakujem, zakaj določene stvari ne delujejo in česa so sposobni. Nimam čarobne palice, ne bom postavil kompliciranega sistema in bo vse delovalo. Moramo biti bolj agresivni v skoku in obrambi, igrati moramo hitreje.”

Dodal je, da sta v letu dva dneva, na katera nimajo vpliva, to sta včeraj in jutri. Medtem ko v ligi ABA ni težav, nenazadnje sta v Ljubljani padla celo oba beograjska evroligaša Zvezda in Partizan, je drugače v Evropi. Boj za končnico je že izgubljen, je pa po poraznih 0-13 čas, da se vsaj popravi vtis. Do konca skupinskega dela je še pet tekem, naslednje je na vrsti gostovanje pri Wolves iz Vilne, kjer bodo igrali v torek zvečer.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!