Mega menjava: Kyrie v Bostonu, Thomas v Cleveland!

Liga NBA 23. Avg 20177:04 > 7:10
Patrick McDermott/Getty Images Sport

Ponoči se je v NBA ligi zgodila največja menjava igralcev v tej medsezoni. Cavaliersi so svojo drugo zvezdo Kyrieja Irvinga poslali v Celticse v zameno za Isaiaha Thomasa, Jaeja Crowderja in Anteja Žižića ter še eno izbiro v prvem krogu nabora2018.

Getty images/Elsa

Irving ima, kljub šestletnim izkušnjam v NBA ligi, ki vključuje tri finala, štiri nastope na tekmi zvezd in koš za naslov v sezoni 2015/2016, le 25 let in pričakuje, da bo dolgoletni zaščitni znak franšize.

Na začetku julija je od lastnika Cavaliersov Dana Gilberta zahteval “trade”, saj je bil nezadovoljen s statusom drugega človeka v ekipi, v katerem se za vse najprej povpraša LeBrona Jamesa. “Ta dan je bil za nas pravi čustveni vrtiljak,” je povedal športni direktor Celticsov, Danny Ainge, katerega dosedanje delo kaže, da točno ve, kaj počne.

Težko se je posloviti od Isaiaha, Jaeja in Anteja, zlasti od prvih dveh, ki sta bila pomemben člen, vodji ekipe. Hkrati smo vzhičeni, saj smo pripeljali enega izmed najboljših ofenzivnih igralcev lige.”

Ainge je dodal, da so Celticsi opravili domačo nalogo in dobro proučili Irvinga in da je slavni košarkar že pokazal veliko zadovoljstvo, da bo lahko igral za najtrofejnejši klub v zgodovini lige. Odločitev Aingeja, da v Cleveland pošlje tako močan “paket” igralcev, so mnogi že pospremili s kritikami, saj trojica pomeni veliko naložbo za prihodnost.

Thomas je v pretekli sezoni zrasel v eno izmed zvezd lige, na tekmo je v povprečju dosegal skoraj 29 točk in 6 asistenc ter bil gonilna sila mlade ekipe s potencialom prevzema primata na vzhodu. Crowder je bil v zadnjih dveh sezonah “starter” z močno obrambo, dosegal pa je 14 točk in 6 skokov na tekmo.

V Žižiću so številni strokovnjaki videli prihodnost Celticsov pod košem, potem ko se je v zelo kratkem obdobju v Evropi prebil do minutaže pod ameriškimi obroči. Še večjo vlogo predstavlja nezaščiteni “pick” Brooklyn Netsov, pridobljen v že legendarni menjavi iz leta 2013, ki je v Netse pripeljal veterana Paula Piercea in Kevina Garnetta, Bostonu pa omogočil sistematično gradnjo superiorne ekipe. Glede na to, kako igrajo Netsi, so Cavaliersi sedaj najresnejši kandidati, da v loterijo pridobijo eno od prvih pozicij na naboru prihodnje leto.

Strinjam se, da je bila Irvingova cena zelo visoka, toda pripeljati košarkarja s 25 leti, standardnega “All-Star” igralca, ki se po svojih letih in razvoju kariere točno vključuje v naš razvojni projekt, poleg tega pa je fantastični ofenzivni igralec, eden od boljših v ligi….za takšne pač morate plačati veliko,” dodaja Ainge.

Kyrieja Irvinga pogodba s Celticsi, vredna 60 milijonov dolarjev, veže za tri leta, ima pa pravico, da iz nje izstopi leta 2019. Thomasu se pogodba s Cavaliersi na drugi strani izteče ob koncu prihajajoče sezone.

Medtem ko je Kyrie zvezdnik postal že ob naboru, je Thomas ta status pridobil ob prihodu v Boston februarja 2015. V obeh polnih sezonah za Celticse, si je prislužil nastopa na tekmi “All-Star”.

Naj spomnimo- Thomas je zaradi poškodbe sezono končal predčasno, moral na operacijo kolka in je vprašanje, kako dobro pripravljen bo dočakal novo sezono 2017/2018.

Čeprav je bil eden izmed pomembnih igralcev novega Bostona, bo Crowder v prihodnjih treh sezonah Cavse stal 21.9 milijonov dolarjev, kar je zelo skromen znesek za igralca s takšnim statusom. Prost igralec bo postal šele leta 2020.

Žižića so Celticsi lani na naboru izbrali kot 23. košarkarja, v minuli sezoni pa se je iz Cibone preselil v Darušafako ter pokazal zavidljivo raven prilagajanja na višjo raven košarke. Pred njim je vsekakor še en velik korak v pogledu treniranja in igranja z najboljšimi košarkarji na svetu.

Ekipi Cavaliers in Celtics se bosta srečali že na prvi dan sezone, 17. oktobra v Clevelandu…