REPORTAŽA: Cuban Dončiću čestital kar v slovenščini!

Liga NBA 29. Feb 20209:21 > 9:55
Twitter

Četrtkovo popoldne v centru Miamija je bilo obarvano v barve zelene, modre in bele, saj so floridsko velemesto preplavili slovenski navijači. Razlog je bila tekma med Miami Heat in dallas Mavericks, kjer sta bila tokrat v ospredju dva slovenska asa — Goran Dragić in Luka Dončić.

V okolici dvorane American Airlines Arena, kjer prebivajo Miami Heat, se je že od 16. ure zbrala nepopisna množica navijačev, ki so se ob slovenski glasbi in poskočni “Kdor ne skače, ni Sloven’c” ogrevali pred začetkom tekme. Miami Heat so večer poimenovila kar “Slovenian Heritage Night”, kar so počastili s tem, da je pred tekmo ameriško himno odpel Mariborčan Alen Kirbiš.

A je bila atmosfera pred dvorano veliko boljša kot med samo tekmo — na vhodu v dvorano so namreč številnim slovenskim navijačem odvzeli navijaške rekvizite, zato je bila navijaška atmosfera v dvorani bolj “ameriška” kot pa tista značilna slovenska, kateri so bili navijači Miamija priča pred 11 meseci.

Vendar Gorana Dragića in Luke Dončića to ni zmotilo. Kot je po tekmi dejal Dragić, ki je dobil še drugi medsebojni dvoboj v ligi NBA, je bila ta tekma nekaj posebnega že zato, ker se je toliko slovenskih odpravilo dobesedno na drugi konec sveta, da bi videlo ta obračun.

Bilo je super. Vsakič, ko igraš pred svojimi navijači, je nekaj, kar sem si že od malega želel. Mogoče je to po tem, ko sem se poslovil od reprezentance — zadnji dve leti nisem imel te priložnosti — tokrat pa sem spet lahko igral pred slovensko publiko, kar je bilo super,” je po tekmi dejal Dragić, ki je vknjižil 16 točk, štiri skoke in pet asistenc.

Zelo sem vesel, da prihaja do tega. Resda tako Luka kot jaz košarko igrava zato, ker jo imava rada, ampak nenazadnje jo igrava tudi zaradi navijačev. Nekaj posebnega je, če vidiš svoje navijače, Slovence, tako daleč od doma. Zavedamo se, da je pot dolga, finančno zahtevna, a veseli me, da so prav naši slovenski navijači tisti, ki tako dobro navijajo,” je še dodal.

Miami je zmago na tej tekmi močno potreboval, saj si v končnici želijo “prednost domačega terena, za kar je potrebna vsaka zmaga,” je že pred tekmo dejal Dragić, po tekmi pa dodal: “Upam, da bomo sezono nadaljevali v tem stilu. Da bomo energijo iz današnje tekme prenesli naprej, saj se je danes resnično videlo, da smo igrali kot ekipa. Nekako smo pokazali energijo, ki je na prejšnjih tekmah nismo. Sedaj nas čakajo štiri domače tekme, kar je vsekakor odlična možnost za niz nekaj zaporednih zmag,” je Dragić izpostavil pomemben uvod v zadnjo četrtino.

Naslednja možnost za zmago bo za Miami na vrsti že v soboto, ko bodo gostili Brooklyn Nets, a še prej se bosta tako Dragić kot Dončić družila na Lukovi rojstnodnevni večerji. “Za rojstni dan je dobil to tekmo,” je v smehu Dragić odgovoril na vprašanje, kaj bo poklonil Dončiću. “Malo šale. Nazdravila bova, to pa bo to.

V slačilnici gostov je bilo tokrat — kot že tolikokrat — največ gneče pred boksom Dončića. Njegov sosed, Boban Marjanović, je med preoblačenjem komentiral: “Uf, koliko vas je (slovenskih novinarjev).

Tokratni slavljenec je najprej spregovoril o tem, da so v zadnji četrtini močno popustili, potem ko so v drugem polčasu že zaostajali, se nato pobrali, a na koncu je zbranost padla.

Težko je bilo, nisem dobro ujel žoge. Danes nisem bil pravi, a iz tega se bo potrebno nekaj naučiti in naslednjič poskušati odigrati bolje,” je dejal Dončić, ki pa je kot razlog za slabšo predstavo ovrgel poškodbo roke, ki jo je utrpel na zadnji tekmi.

Včasih pride do tega. Moramo se malce bolj pripraviti na tekme, ampak tudi take pridejo,” je dejal 21-letnik, ki je tokrat v statistiko vpisal zanj skromnih 23 točk in 10 podaj, pri čemer v šestih poskusih ni zadel trojke.

A Mavericks so na čelu z Dončićem odločeni, da se vrnejo že v nedeljo proti Minnesoti: “Potrebno bo igrati tako, kot znamo. Miami je odlična ekipa, igrali so doma, pred tem so izgubili nekaj tekem. Imeli smo priložnost, ki je nismo izkoristili, zato bo potrebno le igrati tako kot znamo.”

Tako kot Dragić je bil tudi Dončič navdušen nad številčno slovensko publiko. “Zame je to odlično. Lepo je videti, kako vsi navijači podpiraju naju z Gogijem. To je vsekakor v čast obema nama, v čast slovenski košarki in upam, da se bo to še večkrat dogajalo. Vsekakor bi si želel, da bi bilo tako vsako tekmo. Res je izjemno videti, kako vneto Slovenci podpirajo svoje športnike in tega sem res vesel,” je še dodal Dončić.

Tako Dragić kot Dončić se bosta že v soboto osredotočila na prihodnost in na nadaljevanje rednega dela sezone, kjer se obe ekipi borita za končnico. Prav tako pa se bodo v domovino kmalu vrnili vsi slovenski navijači, ki bodo po videnem rajanju sredi Miamija zagreto odštevali do medsebojne tekme Dragića in Dončića v prihodnji sezoni …

P.s.: Sportklub je alfo in omego Dallasa naučil tudi nekaj slovenskih besed (v videu spodaj). Pa recite, da nismo koristni!

Izjavi:

Luka Dončić:
Oprostite izrazu, ampak igral sem za en dr**. Svoje soigralce poučujem o Sloveniji. Znajo tudi povedati že kar nekaj besed, sicer za zdaj predvsem grde stvari (smeh). Letos jih kar nekaj načrtuje poletne počitnice pri nas in bodo lahko spoznali lepote.

Goran Dragić:

Upam, da bomo do končnice igrali tako. Igrali smo eden za drugega, spodbujali smo se, pokazali energijo, ki je na prejšnjih tekmah nismo. Zdaj imamo serijo štirih tekem doma, kar je lepa priložnost da nanizamo nekaj zmag  … 
Všeč mi je predvsem današnji obisk mladih. Potrebno je graditi zunanja igrišča, pa ne samo košarkarska, tudi za ostale športe, da otroci ne bodo samo notri, na tablicah, računalnikih in telefonih. Z Luko spoštujeva izlet navijačev na drugi konec sveta, pot je dolga, ni poceni, ampak očitno imajo radi košarko in takšne navijače je lepo imeti. Če bom Luki dal kaj posebnega za 21 rojstni dan? Ne, saj že vse ima. Glede na to, da pa je sedaj polnoleten, bova verjetno nazdravila z alkoholom (smeh).”