Iz karantene se je oglasil Luka Dončić

Liga NBA 28. Apr 202016:22 > 17:30
Hector Vivas/Getty Images

Slovenski košarkar Luka Dončić, ki igra v ligi NBA za Dallas, je za srbski medij Nova.rs dal ekskluziven intervju. Spregovoril je o primerjavah z Lebronom Jamesom in Brayntom, o srečanju z Jordanom, o tem kako pomaga otrokom razvijati talent in tudi o koronakrizi.

V tej sezoni ste podrli številne rekorde. Poudarili ste, da vam posamični uspehi ne pomenijo toliko kot ekipni uspehi. Kaj je vaša motivacija za naprej? Kako želite še izboljšati svojo igro?

Tako kot sedaj, me bo tudi v prihodnosti najbolj motiviralo to, da karseda veliko pripomorem k zadanemu cilju – da postanemo prvaki lige NBA. To mi daje dodaten zagon in dodatno moč, da na vsaki tekmi dam vse od sebe.

Strokovnjaki vas že primerjajo z Michaelom Jordanom, LeBronom Jamesom in nedavno preminulim Kobejem Bryantom. Kako se soočate s tem pritiskom, ki je po vsaki dobri oddigrani tekmi še večji?

Vem, da se od mene veliko pričakuje na vsaki tekmi in seveda sem zaradi teh primerjav počaščen. Odrastel sem ob spremljanju teh virtuozov. Bili so moji vzorniki in zaradi njih sem danes boljši igralec. Ne občutim veliko pritiska, želim le uživati na igrišču. Primerjave s temi igralci so zame dodaten izziv in motivacija, da postanem še boljši.

Pandemija koronavirusa je zaustavila športna tekmovanja širom sveta. Liga NBA je bila prekinjena marca. Kako vi občutite dogajanje? 

Tako kot za vse, je tudi zame vse skupaj velik šok. Da je sezona prekinjena, smo izvedeli med tekmo. Nikoli si nismo mislili, da bodo posledice virusa tako razsežne.

Kako ste v Dallasu preživljali obdobje izolacije?

Bil sem doma in imel sem ogromno energije. Dolgo sem bil zaprt, družbo mi je delal pes. Čas sem preživljal tako, da sem igral videoigrice, gledal serije in se po telefonu pogovarjal s prijatelji in družinskimi člani.

Čas ste si krajšali tudi s petjem?

Tako je. Vedno sem govoril, da bom pevec, v kolikor ne bom uspel v košarki (smeh). Ker svojih navijačev nisem mogel zabavati z žogo na parketu, sem za zabavo poskrbel s petjem na socialnih omrežjih.

Zakaj ste nato odpotovali v Slovenijo?

V Sloveniji imam boljše pogoje za trening. Poleg tega sem rad v svoji domovini. Srečen sem, ker sem se vrnil domov. Zaradi tega sem v boljšem fizičnem in tudi psihičnem stanju.

Kaj ste naredili, ko ste prišli v Slovenijo?

V roke sem prijel žogo in začel metati na koš, ki ga imam pred hišo. Zaradi utrujenosti sem šel nato spat, saj na letalu nisem mogel.

Na kakšen način vzdržujete pripravljenost?

Redno treniram, veliko delam tudi na moči.

Po prihodu v Slovenijo ste morali biti nekaj časa v popolni izolaciji. Stroga karantena se bo za vas kmalu končala. Kaj boste storili potem?

Želim si videti svoje prijatelje. Videli se bomo, ko bo to mogoče in dovoljeno.

Koliko pogrešate košarko?

Zelo. Imeli smo solidno sezono, ki bi jo morali nadgraditii v končnici. Konec meseca se bo vodstvo lige odločilo, kako naprej. Upam, da se bo sezona nadaljevala.

Po vaših reakcijah na twitterju lahko sklepamo, da vam je serija “Zadnji ples” Michaela Jordana zelo všeč. Ste se spoznali z njim, potem, ko ste podpisali pogodbo z njegovo znamko AIR?

Sem. Že pred sestankom sva se pogovarjala po telefonu. Spoznal sem ga na All-Star tekmi v Chicagu. Pogovor je bil kratek, saj je imel veliko opravkov, toda bilo je zelo prijetno. Srečanja ne bom nikoli pozabil.

Olimpijske igre so prestavljene na leto 2021. Boste nastopili v Tokiu?

Olimpijske igre so eden izmed največjih športnih dogodkov na svetu. Sem zelo motiviran. V kolikor bom zdrav, bom z velikim veseljem oblekel dres Slovenije.

Sodelujete v številnih dobrodelnih akcijah, ustvarili ste tudi fondacijo “Uresničimo sanje”?

Zagon tega projekta je bil moja velika želja. Ko sem bil majhen, sem imel odlične pogoje za treniranje. Vsak otrok si zasluži imeti priložnost, da uresniči sanje. Uresničevanje ciljev, razvijanje talentov in športne aktivnosti so zelo pomembne dejavnosti v svetu. Nažalost nimajo vsi enakih pogojev za razvijanje talenta. Fondacijo sem ustvaril skupaj s hokejistom Robertom Kristanom in nogometašem Jako Bijolom. Cilj je, da bi otrokom, katerih družine so v slabem finančnem stanju, omogočili treninge in razvoj. Sedaj se trudimo, da bi pomagali slovenskemu zdravstvu. 

Več si lahko preberete na tej povezavi:

https://nova.rs/kosarka/luka-doncic-ekskluzivno-dzordan-pamticu-zauvek/