Košarkar zaradi policijske brutalnosti dobil milijone

Liga NBA 6. Apr 201717:05 > 17:16
Getty Images

Švicarski košarkar Thabo Sefolosha, ki igra v ligi NBA za Atlanto Hawkse, je pred dvema letoma v New Yorku pred nočnim klubom ob policijskem posredovanju utrpel zlom noge, zdaj pa je njegov račun težji za vek kot štiri milijone dolarjev.

Newyorška policija bo morala plačati štiri milijone ameriških dolarjev odškodnine edinemu švicarskemu košarkarskarju v ligi NBA,  Thabu Sefoloshi, potem ko je zaradi prekomerne uporabe sile med njegovo aretacijo pred dvema letoma v New Yorku utrpel zlom noge.

Poravnavo je dosegla franšiza Atlante, ki celo sezono ni uspela računati na svojega obrambnega specialista. Odškodnina je celo večja od njegove trenutne letne plače, saj so v odškodnino všteti tudi sodni stroški. Sefolosha bo ob koncu letošnje sezone, ki se bo za Atlanto najverjetneje potegnila še v končnico, na svoj račun prejel 3,850,000 ameriških dolarjev, poleg tega pa še delež odškodnine.

Incident se je zgodil 8. aprila 2015 pred priljubljenim trendovskim nočnim klubom v predelu Chelsea v New Yorku. Policija je posredovala po klicu, da je bil po prepiru z nožem zaboden košarkar Indiane Chris Copeland, njegova zaročenka Katrine Saltara ter še ena ženska. Pred lokalom je ob posredovanju ob tem ločenem incidentu aretiralA Sefolosho in Makedonca Pera Antića, ki sta bila pred lokalom.

Slednja naj bi po trditvah policije “ovirala preiskavo ter se upirala aretaciji”, a so Antića in Sefolosho kmalu po aretaciji izpustili brez varščine. Primer je prišel na sodišče, saj je Sefolosha želel oprati svoje ime ter je zavrnil ponudbo, da bi prekršek odslužil z družbeno-koristnim delom. Porota ga je na sojenju nato oprostila vseh obtožb.