Bobijevi milijoni, drobtinice in ljubezen v Dallasu

Košarka 17. Nov 202213:56 0 komentarjev
Boban Marjanović. Foto: AP Photo/David J. Phillip

Srbski center Boban Marjanović je bil v noči na četrtek ob vrnitvi v Dallas, tokrat v ogrevalnih oblačilih Houston Rockets, deležen toplega sprejema. Kot nov dokaz pečata, ki ga je pustil v ameriškem okolju Luke Dončića, pa čeprav ta ni bil igralsko zaznamovan.

“Hvala, Boban,” je ob pripisu, da bo vselej član Dallasove družine, pisalo ob koncu minutnega videa, ki se je zavrtel na velikem zaslonu American Airlines Centra. Sledil je topel aplavz, Boban Marjanović, ki se je pred tem objemal z nekdanjimi soigralci iz Dallasa, še posebej se mu je posvetil prav slovenski zvezdnik Luka Dončić, pa je proti tribunam pokazal značilni znak – s sklenjenimi komolci in konicami prstov oblikovano srce.

Tekmo, na kateri je Houston s pridom izkoristil večer Dončićevega počitek in kot najbolj skromna ekipa v ligi prišel šele do tretje zmage v sezoni, je nato Marjanović spremljal s klopi za rezervne igralce. Nič novega, takšnih tekem je bilo letos že devet – od skupno petnajstih. A tudi na preostalih šestih tekmah je bil 34-letni veteran deležen zgolj igralskih drobtinic. Skupno je namreč v celotni sezoni na parketu prebil vsega 19 minut (povprečje 3,2) ter dosegel sedem točk (1,2).

A ta statistika se ne razlikuje kaj prida od predhodnih sezon. Tudi v Dallasu, ki ga je ob strtih srcih navijačev in tudi njegovega velikega prijatelja Dončića, zapustil junija, se ni pretirano naigral. V skupno treh sezonah je igral na stotih tekmah, njegovo povprečje pa se je zmanjševalo – od 9,6 minute leta 2020 do 5,6 v pretekli sezoni. Ob tem je zanimivo, da tudi v dresu SA Spurs in Detroita njegovo igralsko povprečje ni preseglo desetih minut. Malce večje vloge je bil deležen le v krajšem obdobju pri LA Clippers in Philadelphii.

Stara znanca. Foto: Profimedia
Spomin na leta v Dallasu. Foto: AP Photo/David Zalubowsk

Minili so namreč časi, ko bi lahko centri zgolj z ekstremno višino (v njegovem primeru 224 cm) prihajali do vidnih vlog. Ob hitrejši košarki, izumiranju klasičnih “petic” in trendu prehodnosti med položajema krilnega in klasičnega centra, prostora za okornega in počasnega Boban Marjanović pravzaprav ni. To je uvidel tudi še pet centimetrov višji in osem let mlajši senegalski center Tacko Fall, ki se je preselil na Kitajsko.

Tako visoki košarkarji za preživetje potrebujejo drugačne odlike. Lep primer je gibčni, hitri in tehnično odlično podkovani najbolj pričakovani novinec Victor Wembanyama, ki naj bi se čez slabo leto iz Francije preselil v ZDA. Marjanović pa je do izjemne priljubljenosti prišel na drugačen način. Kot topla oseba, opora soigralcem, “maskota” s klopi, šaljivec iz filmov … Pa tudi igralske minute je dobrodušni velikan včasih znal obrniti sebi v prid.

Vse to pa se pozna tudi na Bobijevem računu. V novi sezoni bo v žep pospravil 3,5 milijona ameriških dolarjev. V celotni karieri že več kot 35 milijonov. Pa tudi v Evropi, predvsem v Rusiji, seveda ni igral brezplačno.