Bojevniki še sedmič pokorili ligo NBA

Košarka 17. Jun 20226:53 > 8:47
nba
Foto: Kyle Terada/USA TODAY Sports/Guliverimage

Košarkarji Golden State Warriors so prvaki lige NBA, potem ko so v šesti tekmi finala v Bostonu premagali domače Celtics s 103:90. Za kalifornijsko moštvo je to sedmi naslov prvaka.

Kljub začetni nervozi in slabšemu vstopu v tekmo, ko so zaostajali z 2:14, so bojevniki še pred zaključkom uvodne četrtine ujeli ritem. Ključna je bila serija 21 zaporednih točk, na račun katerih so prešli v vodstvo, ki ga nato niso več izpustili iz svojih rok.

Ob polčasu so Bostončani zaostajali že za 15 točk, po trojki Stephena Curryja sredi tretje četrtine pa je vodstvo Golden Statea naraslo na plus 22, kar je bilo dovolj za miren zaključek tekme in sedmi naslov prvaka v ligi NBA. Pred tem so bili bojevniki najboljši še leta 1947, 1956, 1975, 2015, 2017 in 2018.

“Na začetku sezone ni nihče pričakoval, da bomo tu. Vse skupaj se zdi neresnično,” je priznal Stephen Curry, ki je odigral odločilno vlogo za slavje svoje ekipe s 4:2 v zmagah, saj je dosegel 34 točk ter po sedem skokov in podaj.

“Tokrat je drugače, zagotovo. Posebej, če se spomnim zadnjih dveh mesecev končnice, zadnjih treh let, pa zadnjih 48 ur. Zelo čustven del življenja tako na igrišču kot izven njega. Veliko je bilo vsega, tako na osebni ravni kot v okviru moštva. A nam je uspelo uresničiti sanje, ponosen sem na fante,” je pristavil Curry.

V finalni seriji proti Bostonu je imel povprečje 31,2 točke, šest skokov in pet podaj, najboljše v dosedanjih finalih. Na šesti tekmi je bilo praktično vse odločeno že v tretji četrtini, ko so bojevniki povedli za 22 točk. Boston se je nekajkrat sicer približal z znižanjem na enomestni številčni zaostanek, a preobrata ni zmogel.

Štiriintridesetletni Curry, ki je osvojil četrti naslov prvaka, je bil prvič izbran tudi za najkoristnejšega igralca finala.

Pri zmagovalcih so dvomestno število točk dosegli še Andrew Wiggins (18), Jordan Poole (15) in Draymond Green (12), Klay Thompson pa je poleg 12 točk dodal še 12 skokov in tako vpisal dvojnega dvojčka.

Do svojega že devetega prstana je prišel trener Warriors Steve Kerr. Štiri je osvojil kot trener, kar pet pa kot igralec. “Brez Curryja se vse to ne bi zgodilo. Zagotovo je bil tisti, ki je nosil našo igro. To je vrhunec njegove že tako izjemne kariere. Vesel sem za vse v ekipi, toda še posebej zanj,” je dejal Kerr.

V ekipi poražencev je bil s 34 točkami prvi strelec Jaylen Brown, slab dan pa je znova imel Jason Tatum, ki je vpisal le 13 točk (6/18).