Tekmec Dallasu ključnega igralca speljal s kršenjem pravil

Košarka 22. Dec 202217:00 0 komentarjev
Dončić brunson
Luka Dončić in Jalen Brunson sta bila soigralca štiri sezone. Foto: Kevin Jairaj-USA TODAY Sports via Guliver

Liga NBA je franšizi New York Knicks izrekla kazen, ker je minulo poletje kršila pravila pri dogovarjanju in podpisovanju prostih košarkarjev. Sporen je bil dogovor z Jalenom Brunsonom, ki so ga kratkohlačniki pripeljali iz moštva Dallas Mavericks.

Po pravilih lige NBA se klubi s košarkarji konkurenčnih ekip, ki se jim iztekajo pogodbe, ne smejo dogovarjati pred uradnim odprtjem tržnice. Pogajanja se vsako leto odprejo  30. junija, od 18. ure naprej po vzhodnoameriškem časovnem pasu (Eastern Standard Time).

Da je pri podpisu Jalena Bunsona prišlo do kršenja omenjenega pravila, je bilo jasno praktično prvi dan. Dobro obveščeni novinar The Athletica Shams Charania je namreč o dogovoru ameriškega organizatorja igre in franšize New York Knicks poročal že skoraj uro pred uradnim odprtjem tržnice. Jalen je podpisal za štiri leta, pogodba pa mu bo v tem obdobju navrgla 104 milijone dolarjev.

Preiskava potrdila sum kršitve

Liga NBA je sprožila preiskavo in sume potrdila. Knickse so kaznovali z odvzemom izbora v drugem krogu nabora leta 2025. Izjemno nizka cena za velik ulov košarkarja, ki se je v lanski sezoni uveljavil kot druga violina Dallasa ob slovenskemu zvezdniku Luki Dončiću.

Njegovega učinka Dallas (še) ni uspel nadomestiti. Foto: AP Photo/Tony Gutierrez via Guliver

Da za odhod Brunsona obstaja velika nevarnost, je bilo sicer jasno že več tednov pred odprtjem tržnice. V new Yorku so za pomočnika trenerja Tomu Thibodeauju najeli njegovega očeta Ricka Brunsona. Njegov zastopnik Leon Rose pa je medtem postal predsednik kluba.

Dallas je tako ostal brez odličnega branilca in zdrsel po lestvici, New York pa je z njim to sezono nasprotno precej izboljšal položaj na lestvici vzhodne konference. Lansko so sklenili na 11. mestu (37-45) in ostali tudi brez dodatnih kvalifikacij za končnico. Trenutno jim kaže precej bolje, če bi se sezona končala danes, bi se s 6. mesta (18-14) v končnico prebili neposredno. Brunson letos v povprečju na tekmo vpiše 20,4 točke in 6,3 asistence, kar je njegova daleč najboljša statistika v dosedanji karieri.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!