Kevin Durant ni edina zvezda na NBA tržnici

Košarka 22. Avg 202216:30 0 komentarjev
Kevin Durant. Foto: AP Photo/John Minchillo via Guliverimage

V ligi NBA se trenutno ne dogaja veliko. Prestopna tržnica je odprta od začetka julija, večina košarkarjev je že takrat podpisala pogodbe za naslednjo sezono. Kdo pa je še na voljo?

Prva dva sta košarkarja, ki imata za naslednjo sezono sicer podpisani pogodbi, a se ju močno povezuje z odhodom iz njunih trenutnih klubov. To sta Kevin Durant in Donovan Mitchell.

Durant je na začetku poletja podal zahtevo za menjavo sredine. 33-letnik ni zadovoljen s poslovanjem Brooklyna, s trenerjem Stevom Nashom in generalnim direktorjem Seanom Marksom. Kot Durantovi prvi izbiri sta se v medijih pojavljala Phoenix in Miami, ki pa za zdaj še nista poslala ponudb za zvezdnika mrežic. Vprašanje je, če imata ekipi sploh dovolj kapitala, da prepričata vodilne pri Brooklynu, ki so zavrnili ponudbo Bostona. Ta je ponudil tudi Jaylena Browna, a je Brooklyn poleg njega želel še Marcusa Smarta.

Durant še vedno ostaja član franšize Brooklyn Nets, ki je za eno leto podaljšala sodelovanje s Kyrijem Irvingom. Kako dolgo še oziroma katera ekipa bo v svoj kader dodala dvakratnega prvaka in najkoristnejšega košarkarja sezone 2013/14?

Foto: guliverimage

Drugi košarkar, ki je “dosegljiv”, čeprav ni prost igralec, je Donovan Mitchell. Skozi poletje naj bi bilo veliko pogovorov med Utahom in New Yorkom, ki si 25-letnika želi v svojih vrstah, a zaenkrat dogovor ni na vidiku.

Utah razdira svojo ekipo in se pripravlja na obnovo preko številnih izborov na prihajajočih naborih lige NBA. Francoskega reprezentanta Rudyja Goberta so tako Jazz poslali v Minnesoto. Prav zato je malo verjetno, da bo Mitchell v naslednji sezoni branil barve franšize iz Salt Lake Cityja. Najverjetnejša nova destinacija je “veliko jabolko,” New York po podpisu Jalena Brunsona znova napada končnico. Z Mitchllom bi bila ta še toliko bolj dosegljiva.

Tudi dozdajšnji trener Quin Snyder je že preteklost Utaha. Foto: guliverimage

Prosti igralci

Med košarkarji, ki še nimajo pogodbe za prihajajočo sezono, je kar nekaj velikih imen, ki pa so že konkretno čez najboljša košarkarska leta. Carmelo Anthony in LaMarcus Aldridge sta pri 38-ih oziroma 37-ih letih še lahko uporabna kot mentorja mlajšim košarkarjem, a vidnejše vloge na parketu ne bosta imela. Oba sta v lanski sezoni dosegala spoštljivih 13 točk na tekmo, nihče izmed njiju pa še v svoji zbirki nima šampionskega prstana. Najverjetneje ga bosta “lovila” pri kateri izmed ekip, ki letos kotirajo visoko (LA Lakers, Golden State, Boston, Phoenix, Milwaukee,…).

Še v sezoni 2019/20 sta bila Dennis Schröder in Montrezl Harrell kandidata za najboljšega šestega igralca sezone (nagrado je Harrell na koncu tudi osvojil), dve leti kasneje pa še nimata zagotovljene prihodnosti v ligi.

Trenutno najboljši posameznik brez ekipe pa je gotovo Collin Sexton. Košarkar, ki je v sezoni 2020/21 dosegal kar 24 točk na tekmo, v lanski pa bil večinoma poškodovan (zbral je le 11 nastopov), po izteku štiriletne pogodbe še ni podaljšal s Clevelandom. Najverjetneje se bo tja vrnil, Cleveland ima namreč pravice za podaljšanje pogodbe, a situacija ni rožnata. Z vzponom Dariusa Garlanda, ki je bil v lanski sezoni izbran celo na tekmo vseh zvezd, organizator igre ni prioriteta kavalirjev. Poleg tega imajo mlado ekipo s košarkarji, ki jim bo kmalu potrebno podaljšati pogodbe (te bodo najverjetneje dosegale visoke vsote), zato vseh Cleveland ne bo mogel obdržati.

Foto: AP Photo/David Zalubowski via Guliverimage

Sexton je za enkrat izvisel in se lahko le pod nosom obriše za več kot 20 milijonsko pogodbo, ki si jo je nadejal, a mu je Cleveland ni ponudil. Zanimanja zanj ni veliko: ne pozabimo, če mu katera ekipa ponudi pogodbo, bo imel Cleveland tudi možnost izenačitve. Pogovore s Sextonom naj bi imel Dallas, ki bi potreboval igralca njegovih karakteristik, a zaenkrat pogovori niso obrodili sadov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!