LeBron glede Dončića: Tega res ne razumem

Košarka 28. Mar 202418:01 0 komentarjev
Luka Dončić, LeBron James
Foto: Profimedia

LeBron James je v pogovoru z JJ Redickom razmišljal o nemogoči nalogi vsake obrambe lige NBA. Kako zaustaviti Luko Dončića? Pravilnega odgovora ni, sta se strinjala sogovornika v povsem novem košarkarskem podcastu.

V podcastu Mind the Game, ki sta ga pričela snemati nekdanji košarkar JJ Redick in superzvezdnik LA Lakers LeBron James, je beseda nanesla tudi na Luko Dončića in kako težko je proti njemu graditi obrambno taktiko. Redick je omenil seznam igralcev, ki so v igri pick and rolla največkrat podvrženi blitzem, ko mu je LeBron skočil v besedo in dejal: “Luka. Z naskokom.”

Redick je pritrdil in povedal, da je slovenski košarkarski as to sezono v ligi NBA več kot 200 blitzev pred drugim na seznamu, kar dovolj zgovorno priča o agresivnosti, s katero poskušajo obrambe omejiti njegov učinek.

Kaj je blitz?

Blitz je v košarki obrambna taktika, ki se jo najpogosteje uporablja prav v boju proti pick and rollu. Igralec, ki v obrambi pokriva košarkarja z žogo in igralec, ki sicer pokriva košarkarja v bloku, skupaj poskusita omejiti nasprotnika v posesti žoge s hitrim obrambnim pritiskom. Gre za nekakšno podvajanje, ki se odvije takoj, ko tekmec postavi blok.

Luka Dončić
Foto: Profimedia

Redick je nato LeBronu razkril, da v njegovi profesionalni karieri, ki traja že 21. leto, nikoli ni bil košarkar z največ blitzi v posamezni sezoni. “Ker se vedno pravilno odzovem. Tako preprosto je. Ekipe vedo, da me z blitzi ne morejo ustaviti,” je razlog izstrelil James.

Ob tem se nemudoma poraja vprašanje, zakaj torej obrambe enako ne razmišljajo pri Dončiću, ki prav tako vedno znova sprejme pravilno odločitev in podvajanja izkoristi v svoj prid, je razmišljal Redick: “V tej eri lahko na prste ene roke preštejemo igralce, ki so ob podvajanju v obrambi zmožni vseh mogočih podaj. Zakaj torej blitz?”

James je v podcastu, ki se spusti v drobovje košarkarske igre, ponudil svoje videnje: “Tega res ne razumem. Sploh ob strelcih s katerimi so ga obkrožili. To nima smisla, ker bo prebral vsako obrambo. Kyrie Irving bo prišel do svojega. Luka bo prišel do svojega. Ko ti nato Tim Hardaway zadene šest ali sedem trojk, ostaneš brez možnosti. Ko smo mi proti njemu uporabljali blitz, je pet ali šest trojk zadel Dante Exum,” se je v smehu spominjal LeBron.

Vse, da spravijo žogo iz rok Luke Dončića

Naposled sta se James in Redick strinjala, da ni pravega odgovora, a vendarle ponudila vpogled v razmišljanje trenerjev. Vrnila sta se na tekmo v Atlanti 26. januarja letos, kjer je domača obramba presenetila in ubrala taktiko, da Slovenca ne podvaja. Luka je Sokolom nasul 73 točk.

“Naposled gre za dilemo, kaj smo pripravljeni dovoliti in ne, kaj bomo zaustavili. Najboljših igralcev ne moreš zaustaviti, lahko le upaš, da bodo grešili,” je vsakodnevne težave vseh nasprotnikov Dallas Mavericks opisal LeBron. S tem je meril na prepričanje, da je bolje Dončića napasti z blitzem in ga prisiliti v podaje soigralcem, saj so le-ti manj zanesljivi in konstantni od 25-letnega Slovenca, kar v njihovih očeh poveča možnosti za zmago. Povedano preprosto, ekipe raje stavijo na zgrešene mete Dončićevih soigralcev.

Dallas je sicer trenutno skupaj z Bostonom in Houstonom najbolj vroča ekipa lige. Še nedolgo nazaj se je zdelo, da bodo imeli velike težave pri vmešavanju v boj za neposredno uvrstitev v končnico, zdaj pa je povsem realen celo skok vse do visokega 4. mesta v zahodni konferenci. Za LA Clippers zaostajajo le še dve zmagi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!