Grozovit padec belgijskega zvezdnika slaba novica tudi za Pogačarja?

Kolesarstvo 28. Mar 202416:52 0 komentarjev
van Aert
Foto: zajem zaslona

Iz moštva Visma-Lease a Bike so sporočili najnovejše informacije glede nesrečnega Wouta van Aerta, ki je grdo padel na sredini dirki skozi Flandrijo. Belgijski zvezdnik si je zlomil ključnico, prsnico in sedem reber, danes pa je že uspešno prestal operacijo.

Iz nekdanje zasedbe Primoža Rogliča so po grozljivem padcu Wouta van Aerta na sredini dirki skozi Flandrijo sporočili najnovejše informacije glede nesrečnega Belgijca. Pri padcu si je zlomil sedem reber, ključnico in prsnico, v četrtek pa je že uspešno prestal operacijo. Kot so dodali pri Vismi-Lease a Bike, bo 29-letnik zanesljivo izpustil spomladanske klasike, načrtoval je nastope na sobotni dirki po Flandriji, Pariz-Roubaix in Amstel Gold Race.

Pod velikim vprašajem pa je tudi van Aertov nastop na dirki po Italiji. Izvrstni pomočnik na tritedenskih dirkah bi na Giru, ki se začne 4. maja, nastopil prvič. “Nejasno je, kdaj se bo lahko vrnil na kolo. Naslednji tedni bodo povsem posvečeni okrevanju. Njegov nastop v Italiji je posledično nejasen. Odločitev bomo skupaj sprejeli v naslednjih tednih glede na njegovo stanje,” so v sporočilu za javnost še zapisali pri nizozemskemu moštvu. “V Woutom imenu se zahvaljujemo za vso podporo. Zdaj pa mu pri rehabilitaciji želimo predvsem veliko miru,” so dodali.

Da bi bila prehitra vrnitev na kolo lahko zelo tvegana, je za portal Sporza dejal tudi belgijski zdravnik Kris Vandermieren. “Takšne stvari vidimo samo pri resnih prometnih nesrečah. Vidimo le zunanje poškodbe, lahko pa je kaj resno poškodovano tudi v notranjosti telesa. Zlomljena prsnica se zaceli sama, a to potrebuje čas. Gre za več mesecev. Poškodba na rebru pa potrebuje od 3 do 6 tednov, da se zaceli.”

Posledice so lahko izjemno nevarne

“V primeru novega padca lahko zlomljeno rebro predrejo skozi pljučno krilo, kar v najhujšem primeru lahko povzroči sesedenje pljuč. To je lahko tudi smrtno nevarno. Zdravnik je vedno zraven na dirkah, na treningih pa ne. Zato van Aerta čakajo treningi na sobnem kolesu in valjih, da se bo zagotovo izognil nesrečam,” je še dodal.

Glede na opisano je debitantski nastop na italijanski pentlji praktično izključen. Veliko pa je govora o tem, da bi Belgijec lahko spremenil svoje načrte in se namesto na Giro znova odpravil na Tour, kjer je lani in predlani odigral izjemno pomembno vlogo pomočnika ob dveh zmagah ekipnega kolega Jonasa Vingegaarda. Če bi se pri čebelah odločili za takšno potezo, pa to zagotovo ne bi bila najboljša novica za glavnega tekmeca Danca na dirki po Franciji Tadeja Pogačarja

Vingegaard van Aert
Foto: Profimedia

Da je bil padec res grd, so potrdile tudi besede njegovega moštvenega kolega Micka van Dijkeja, ki se je kmalu pripeljal do van Aerta. “Sedel je na tleh in jokal od bolečine. Res se nisem počutil dobro. Videl sem, kako si je strgal dres. Kolesarji imamo zelo malo zaščite. On je naš vodja, izgubili smo ga za nekaj časa. Da smo vseeno uspeli zmagati dirko, pa veliko pove o naši ekipi,” se je Nizozemec dotaknil končnega uspeha še enega člana rumeno-črnih Mattea Jorgensona.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!