Luka enega osmešil, drugega osrečil in si podaljšal sezono

Košarka 31. Mar 202212:241 komentar
Razpored tekem Dallas Mavericks: Kdaj igra Luka Dončić
Luka Dončić in razpored tekem za sezono 2022/23. Foto: AP Photo/Tony Gutierrez via Guliver

Z Dallasovo zmago proti Clevelandu in porazom Minnesote proti Torontu so si Luka Dončić in soigralci zagotovili nastop v letošnji končnici. V izločilnih bojih bodo nastopili tretjič zapored.

Še 24. v zgodovini franšize se je Dallasu uspelo uvrstiti v končnico lige NBA. Na krilih Luke Dončića, ki je sezono po nekoliko slabšem začetku preobrnil v najuspešnejšo v zadnjih desetih letih, kar se rednega dela tiče, igrajo vedno bolje. Lani so končali na petem mestu, predlani na sedmem, tokrat se jim nasmiha celo tretja pozicija in prednost domačega igrišča.

Luka čara na igrišču:

Dallasovo razmerje zmag in porazov je trenutno 48-29, kar zadošča za tretje mesto na lestvici zahodne konference. Mavericks so slavili pet od zadnjih šestih tekem, 13 od zadnjih 17. Na zadnjih 43 tekmah so zmagali kar 32-krat. Tako visoko niso bili vse od šampionske sezone 2010/11, ko so po rednem delu zasedali prav tretje mesto, takrat so nabrali 57 zmag in 25 porazov.

Franšiza je bila vse od ustanovitve leta 1980 stalnica v izločilnih bojih. Tam so debitirali v sezoni 1983/84, nato pa še štirikrat zapovrstjo končali med najboljšimi osmimi ekipami v svoji konferenci. Po sezoni 1989/90 so morali na nov nastop v izločilnih bojih čakati vse do preloma tisočletja. Takrat se je začel najuspešnejši niz franšize do sedaj, trajal je vse do sezone 2011/12. V tem obdobju se je Dallas dvakrat uvrstil v veliki finale, enkrat tudi osvojil trofejo Larryja O’Briena.

Naslednji izziv napredovanje v drugi krog

Zgodovinskega vrhunca iz leta 2011, ko je v finalu s 4:2 v zmagah padel Miami, košarkarji Dallasa še niso uspeli nadgraditi. Še več: vse od takrat se telički niso uspeli prebiti iz prvega kroga končnice. V desetih letih so se šestkrat uvrstili v končnico, vsakič so izpadli na prvi stopnički. Tudi v zadnjih dveh izvedbah, ko so na čelu z Luko Dončićem padli proti Los Angeles Clippers.

Dončić je pokazal izjemne predstave tudi proti odličnima obrambnima košarkarjema, kot sta Kawhi Leonard in Paul George. Zdaj potrebuje narediti naslednji korak.

Kawhi Leonard Luka Dončić
Luka Dončić proti Kawhiju Leonardu. Foto: Kevin Jairaj-USA TODAY Sports

Kot vse kaže bodo imeli telički prvič v eri Luke Dončića prednost domačega igrišča v prvem krogu končnice. Dallas se bliža mejniku 50 zmag, ki ga je v zadnjih desetih letih presegel le v sezoni 2014/15. Tudi letos pa ne bodo niti blizu rekordu franšize: v sezoni 2006/07 so Dirk Nowitzki in soigralci zmagali 67-krat.

Dallas in končnica lige NBA v zadnjih desetih letih:

2011/12 Prvi krog: Dallas Mavericks – Oklahoma City Thunder 0:4
2013/14 Prvi krog: Dallas Mavericks – San Antonio Spurs 3:4
2014/15 Prvi krog: Dallas Mavericks – Houston Rockets 1:4
2015/16 Prvi krog: Dallas Mavericks – Oklahoma City Thunder 1:4
2019/20 Prvi krog: Dallas Mavericks – Los Angeles Clippers 2:4
2020/21 Prvi krog: Dallas Mavericks – Los Angeles Clippers 3:4

Več kot samo košarka

Luka Dončić je danes ponoči znova blestel. Dosegel je 35 točk, le en skok mu je zmanjkal do vnovičnega trojnega dvojčka. Ob tem si je vzel čas za svojega velikega navijača, ki ga je v Clevelandu spoznal že lani.

Joey Tromba, ki ima slovenske korenine, je bil lani diagnosticiran z rakom. Je velik navijač Luke Dončića, s katerim je stkal prav posebno vez. Slovenski zvezdnik je zanj izvedel že lani, skoraj leto dni po prestani kemoterapiji pa sta ostala v tesnih stikih. Dončić je tudi letos mlademu navijaču in njegovi družini priskrbel vstopnice za tekmo v Clevelandu, z druščino pa se je po ogrevanju tudi pogovoril.

Komentari

Vaš komentar