Nejasna prihodnost Slovencev v ligi NBA

Košarka 1. Jun 202219:00
Foto: AP Photo/John Minchillo via Guliver

Z izpadom Dallas Mavericks iz končnice je z nastopi v letošnji sezoni najmočnejše košarkarske lige na svetu končal še zadnji od treh slovenskih predstavnikov, Luka Dončić. Kaj slovensko trojico čaka v prihodnje in ali je mogoče, da bi se čez lužo podal še kakšen košarkar s sončne strani Alp?

Še tretje leto zapored je imela Slovenija v ligi NBA tri košarkarje – Luko Dončića, Gorana Dragića in Vlatka Čančarja. Pogodbo za prihodnjo sezono ima zagotovljeno le superzvezdnik Teksašanov, medtem ko za druga dva v tem trenutku še ne moremo z gotovostjo trditi, če bosta v ZDA igrala tudi v prihodnji sezoni.

Dragić je v marsikaterem pogledu absolutni rekorder slovenskih košarkarjev v ligi NBA. Tam je preživel največ sezon (14), odigral največ tekem v rednem delu (888) in skupno, če prištejemo še končnico (948), dosegel največ točk (12.203) in podelil največ asistenc (4.254). Prav tako je na vrhu po zaslužku, v žep mu je namreč kapnilo že kar 150,8 milijona ameriških zelencev.

Dončić postaja eden bolje plačanih v NBA

Vsaj slednji rekord bo že kmalu sicer romal v roke Dončiću. Z letošnjo sezono se mu je iztekla štiriletna pogodba, ki jo je v podpis dobil kot novinec in je določena vnaprej v odvisnosti od izbora na naboru. Tako je v uvodnih štirih letih zaslužil 32 milijonov ameriških dolarjev, a že s 1. julijem bo v veljavo vstopila nova pogodba, ki mu bo večji znesek navrgla že zgolj v naslednji sezoni!

Delegacija Mavsov v Ljubljani lanskega avgusta na podpisu pogodbe z Dončićem, foto: Guliverimage.

Luka je že lani avgusta postal prvi Slovenec v zgodovini, ki je v NBA podpisal maksimalno možno pogodbo. Ker je bil v zadnjih treh sezonah vsaj dvakrat izbran v eno od najboljših peterk leta, je upravičen do 30 odstotkov od t.i. salary capa, kar pomeni, da bo v sezoni 2022/23 zaslužil 36,6 milijona dolarjev. Skupno v petih letih, kolikor traja nova pogodba (od 2022 do 2027), kar 212,3 milijona.

Torej bo predvidoma že leta 2025 Dragića prehitel tudi po zaslužku, do leta 2027, ko se mu bo iztekla omenjena pogodba, pa bo v karieri zaslužil že 244,3 milijona dolarjev bruto plače. Zagotovo ne pretiravamo, če trdimo, da bo kmalu lastnik večine rekordov slovenskih košarkarjev v ligi NBA.

V Dallasu torej ni vprašanje, če bo Luka ostal del franšize, temveč se tam v prvi vrsti ukvarjajo z vprašanjem, kako izboljšati kader okoli njega, da bi v prihodnosti šli še korak dlje od konferenčnega finala.

Za naslednji korak bodo morali Mavsi pripeljati še kakšno okrepitev. Foto: Guliverimages

Dragić še ni rekel zadnje

Luka ima pri komaj 23 letih torej prihodnost v ligi NBA zagotovljeno še vsaj za naslednjega pol desetletja. Čančar in Dragić sta v precej drugačnem položaju. Goran je že lani v pogovoru za Sportklub zatrdil, da si želi igrati še dve ali tri sezone. Lani se je poslovil od Miamija in nato v menjavi pristal v Torontu, kjer se ni znašel. Naposled je v želji po boju za šampionski prstan, ki je njegov glavni cilj v zenitu kariere, odšel v Brooklyn, kjer se jim sezona ni posrečila.

V nekaj tekmah v Netsih je sicer zdaj že 36-letni veteran dokazal, da je lahko v omejenih minutah še zelo koristen. Motivacije mu več kot očitno ne manjka, potem ko naj bi bil tudi tik pred vrnitvijo v slovensko izbrano vrsto. V prihodnji sezoni bo tako skoraj zagotovo še dobil novo, najverjetneje enoletno pogodbo za veteranski minimum.

Kje bo podpisal? Za zdaj lahko le ugibamo. Mogoča je vrnitev v Brooklyn, kjer naj bi si ga želeli zadržati. Vedno je možnost “njegov” Miami. Tudi želja, da zaigra z Dončićem v Dallasu zagotovo še gori, zanimanje pa bo brez dvoma pokazala še kakšna druga ekipa, ki se bo borila za sam vrh. Podpis z Dallasom bo zelo verjetno močno odvisen od njihovih poletnih potez, saj imajo trenutno Mavsi v kadru kar tri organizatorje igre, ob Luki sta tam še Spencer Dinwiddie in Jalen Brunson.

Goran Dragić se je v kratkem času izkazal za pomembnega člena mrežic. Foto: AP Photo/Matt Slocum via Guliver

Čančar brez zagotovila

V precej drugačnem položaju od obeh uveljavljenih slovenskih organizatorjev igre je 25-letni Koprčan Vlatko Čančar. V treh sezonah v ligi NBA se ni naigral. V prvi je bil na parketu na zgolj 14 obračunih, sezono kasneje je sodeloval na polovici tekem rednega dela (41).

Letos, ko so mu pot do večje priložnosti ponujale številne poškodbe v Denverju, pa mu je že kmalu po novem letu počila kost v stopalu. Izpustil je dobre tri mesece sezone in se vrnil šele na zadnji tekmi rednega dela. Tako je v minuli sezoni nastopil na zgolj 15 tekmah rednega dela in dveh končnice. Njegova povprečna minutaža je bila slabih 12 minut, kar je daleč največ v treh sezonah čez lužo. V povprečju je prispeval 4,1 točke, 2,1 skoka in 1,1 asistence.

Kot Dragić je tudi Čančar brez pogodbe za naslednjo sezono. Ker se mu je iztekla triletna pogodba za novinca, ima Denver zdaj možnost, da si njegove usluge zagotovi tudi v prihodnje. Nuggetsi namreč lahko slovenskega reprezentanta naredijo omejenega prostega košarkarja, kar jim daje možnost, da izenačijo vsako ponudbo, ki bi jo prejel in podpisal. Za zdaj iz ZDA ni informacij, kakšni so načrti kluba. Ne bi bilo presenetljivo, če bi Čančarja prihodnjo sezono znova gledali v Evropi.

Vlatko Čančar je imel v letošnji sezoni kopico nesreče. Foto: AP Photo/Michael Wyke via Guliver

Kdaj bo znanega več?

Tržnica za podpisovanje prostih košarkarjev se v ligi NBA odpre s 1. julijem. Predvidoma že v prvi polovici sedmega meseca bo znanega precej več. Naj dodamo, da bodo prve “jedle tiste večje ribe,” torej dražji košarkarji kot so denimo Bradley Beal, James Harden, Zach LaVine, Kyrie Irving … Šele nato moštva kadre dopolnjujejo tudi z manj ključnimi člani rotacije, zato bo potrebne tudi nekaj potrpežljivosti.

V primeru Čančarja bo prvi jasen indikator znan že do 29. junija, ko se izteče rok za odločitve glede t.i. kvalifikacijskih ponudb (ang. qualifying offer). Če si želi Denver Čančarja zadržati, bo do takrat z omenjeno ponudbo Slovenca lahko naredil t.i. omejenega prostega košarkarja in si s tem zagotovil že zgoraj omenjeno pravico izenačitve vsake ponudbe, ki bi jo prejel.

Novi Slovenci v NBA?

Na naslednjem naboru, ki je na sporedu že 23. junija v Brooklynu, bodo moštva znova izbirala naslednje talente okoli katerih bodo gradila prihodnost. Na nabor 2022 sta prijavljena tudi dva Slovenca, to sta Žiga Samar in Luka Ščuka.

Žiga Samar je navdušil tudi ob februarskem debiju v izbrani vrsti. Foto Aleš Fevžer

Precej več možnosti za izbor ima 21-letni organizator igre Fuenlabrade, ki se je letos v španski prvi ligi prebil v začetno peterko in izstopal predvsem po odličnih podajah. Sodi namreč med najboljše asistente lige ACB. S 197 centimetri ima tudi višino modernega organizatorja igre, a sodeč po projekcijah v ZDA obstaja precejšnja verjetnost, da ne bo eden od 60 izbranih košarkarjev.

Če si bo katera od ekip vendarle zagotovila njegove pravice, bo skoraj zagotovo izbran proti koncu drugega kroga, prav tako bi se pred selitvijo v NBA verjetno še vsaj eno sezono kalil v Evropi. Pogodba s Fuenlabrado se mu je sicer iztekla, zanj se močno zanima tudi Cedevita Olimpija.

Ščuka je bil (pre)pogosto prikovan na klop. Foto: Aleš Fevžer

Precej manj možnosti za izbor ima Ščuka, ki se minulo sezono v Ljubljani ni naigral in je pogosto obsedel na klopi. Atletsko nadarjeni krilni center, ki v višino meri 208 centimetrov in je maja upihnil šele 20. svečko, si bo zagotovo v prihodnji sezoni želel in pričakoval večjo vlogo. V Ljubljani ali kje drugje, če bo želel kariero vrniti na tirnice, ko so se zanj zanimali tudi ogledniki klubov iz lige NBA. Še lani smo namreč izvedeli, da naj bi jim bil zaradi odličnih fizičnih predispozicij morda celo najbolj zanimiv slovenski talent.

Nova sezona v ligi NBA se sicer začne predvidoma v drugi polovici oktobra. Po naboru in podpisovanju prostih košarkarjev sledi v ZDA še poletna liga, kjer prav tako svojo priložnost za preboj v eno od moštev išče kopica nadobudnih igralcev. Zagotovo bo med njimi tudi kakšen slovenski.

Komentari

Vaš komentar