Miami za Dragića dobil mačka v žaklju

Košarka 31. Maj 202210:18
Foto: David Butler II-USA TODAY Sports via Guliver

Miami Heat so po sedmih tekmah trdega boja proti Bostonu z nastopi v letošnji končnici lige NBA končali v konferenčnem finalu vzhoda. Ni zmanjkalo veliko, da bi se po letu 2020, ko je bil med ključnimi v dresu Vročice tudi Goran Dragić, vrnili v veliki finale. Da bi si povečali možnosti, so lani v kader prav za ceno Slovenca dodali Kyla Lowryja, a to je bil račun brez krčmarja. 36-letni organizator igre je bil Miamijev daleč največji dolžnik te sezone in tisti manjkajoči jeziček na tehtnici.

Že pred začetkom lanske sezone smo se spraševali, če je Miami z menjavo Gorana Dragića za Kyla Lowryja sploh uspel nadgraditi položaj organizatorja igre. Še več, poleg Dragića je Vročica v Toronto poslala tudi centra Preciousa Achiuwo. A to še ni vse, Dragićeva pogodba se je iztekala, v minuli sezoni je zaslužil dobrih 19 milijonov dolarjev, medtem ko so Lowryju na mizo v podpis dali novo triletno in “težko” kar 85 milijonov ameriških zelencev.

Pod črto lahko danes ocenimo, da je bil to “strel v koleno” s strani športnega direktorja in ideologa franšize Miami Heat Pata Rileyja. Ne le, da je imel Lowry težave že v rednem delu sezone, v končnici, ko je bil vendarle na voljo – osem tekem je zaradi poškodbe izpustil -, je bil še bolj bleda senca samega sebe iz prejšnjih sezon. Leta so naredila svoje.

Napaka, ki jo bo zelo težko odpraviti, saj bo Američan, ki je sicer 42 dni starejši od Gorana, v naslednji sezoni zaslužil 28,3 milijona dolarjev, v sezoni 2023/24 pa kar 29,7 milijona. Njegove pogodbe se ne bo želel dotakniti nihče.

Če bi Miami v kadru zadržal Dragića, bi se mu to poletje pogodba iztekla, tako bi moštvo sprostilo zajeten delež sredstev v proračunu za plače igralcev. Tudi 22-letni Achiuwa pa je v Torontu storil korak naprej v razvoju in to sezono v povprečju prispeval 9,1 točke in 6,5 skoka na tekmo.

Lowry in Dragić sta dresa zamenjala avgusta 2021. Foto: AP Photo/Alan Diaz via Guliver

V končnici povsem odpovedal

Morda je v rednem delu še odigral solidno, v slabih 34 minutah je prispeval 13,4 točke in 7,5 asistence na tekmo. Zagotovo tega ne moremo trditi za končnico. Prvak s Torontom iz sezone 2018/19 je zaigral na zgolj desetih tekmah in v 30 minutah igre vpisal le 7,8 točke na tekmo ob katastrofalnem metu. Iz igre je zadel vsega 29,1 odstotka metov, izza črte 24,1 odstotka. Dodal je še 4,7 asistence.

Manj točk in podaj je v povprečju vpisal le ob svoji prvi uvrstitvi v končnico daljnega leta 2009, ko je štel komaj 22 let in bil še član Houstona. Medtem ko tako slabega odstotka meta iz igre še ni imel. “Father time is undefeated,” je znana fraza, ki jo radi uporabljajo v ZDA in v prevodu pomeni, da nihče ne ubeži staranju. Tudi Lowry mu ni.

“Želim si, da bi igral bolje, da bi dosegel višji nivo, a ga nisem,” si je po koncu sezone čistega vina nalil Lowry in dodal: “Ne vem, koliko bo še takšnih priložnosti, zato je to zame stran vrženo leto.”

Peta tekma proti Bostonu: Absolutno najslabšo predstavo v končnici je Lowry prikazal na peti tekmi proti Bostonu. V 24 minutah igre je dvoboj zaključil brez točke, iz igre zgrešil vseh pet metov, ostal brez asistence, a imel tri izgubljene žoge. Edini pozitiven vpisa v statistiko je bila ena pobrana odbita žoga.

Foto: Winslow Townson-USA TODAY Sports/Guliverimage

Ne le v napadu, še bolj je razočaral na obrambni strani parketa, kjer je Lowry nekdaj veljaj za nadpovprečnega. Temu pritrjuje tudi podatek Second Spectrum Tracking, podjetja, ki je specializirano za naprednejše statistične metrike. Izračunali so, da je bil Lowry v letošnji sezoni posebej slab v branjenju prodorov, nasprotni košarkar je mimo njega švignil v kar 43,8 odstotka vseh poskusov.

Prevladujoče mnenje ameriških medijev v času menjave je bilo, da je Miami iz dogovora s Torontom izšel kot zmagovalec. Danes, čeprav je Miami zaigral celo v konferenčnem finalu zahoda, temu ni več tako. Lowry je v ključnem trenutku zelo razočaral, njegova pogodba pa bo vsaj še dve leti precejšnja ovira Vročice v iskanju izboljšav.

Naposled sta sezono na nek način zapravila oba nekdanja soigralca v Houstonu. Dragić se v Torontu ni znašel, po dolgem čakanju na stranskem tiru je v novi menjavi pristal v San Antoniu, kjer se je dogovoril za prekinitev pogodbe. Februarja ja podpisal z Brooklynom, ki je kotiral visoko, a v prvem krogu končnice v seriji proti Bostonu izgubil s kar 0:4. Slovenski košarkarski as zdaj načrtuje celo vrnitev v slovensko reprezentanco, kjer je nazadnje zaigral septembra 2017, ko je Slovenijo popeljal do evropskega naslova.

Komentari

Vaš komentar