Podaljšana roka Steva Nasha brez ročne zavore

Košarka 26. Mar 20227:00 > 9:231 komentar
Foto: AP Photo/John Minchillo via Guliver

Mineva natanko en mesec od debija Gorana Dragića v dresu Brooklyn Nets. Dovolj, da si podrobneje pogledamo v kakšnem okolju se je znašel, kakšno vlogo mu je namenil glavni trener Steve Nash in kaj pravijo številke. Slednje so precej presenetljive glede na njegovo dosedanjo kariero. Kaj razkrivajo?

Priljubljeni “Gogi iz Kosez” si je službeno opravo kluba iz najštevilčnejšega mestnega okrožja New Yorka do danes nadel dvanajstkrat. Po minutah, ki jih preživi na parketu, se je vrnil v podobno vlogo, kot mu jo je v zadnjih treh sezonah v Miamiju namenjal Eric Spoelstra, a so njegove zadolžitve tokrat nekoliko drugačne.

Že po podpisu pogodbe, ki se je uradno zgodila 21. februarja, smo pisali, da bo Goran Dragić v Brooklynu podaljšana roka svojega nekdanjega mentorja. Čeprav imajo Netsi kopico organizatorjev igre, je edini, ki organizacijo prioritetno postavlja pred lasten met na koš, prav 35-letni slovenski veteran.

To je za njegovo vlogo ključna karakteristika. Dragić je namreč postal del ekipe, ki ima v svojih vrstah košarkarje s kar 37 nastopi na tekmi vseh zvezd, 27 izbori v eno od treh najboljših peterk sezone, štiri šampionske prstane, dva izbora za najkoristnejšega igralca finala in enega za MVP rednega dela lige NBA.

Izjemen je tudi podatek, da so bili kar trije novi soigralci slovenskega veterana na naboru izbrani kot prvi, še dva kot druga po vrsti. V moštvu s toliko talenta se še ni znašel, čeprav je imel tudi v Miamiju ob sebi vrhunske posameznike.

Prioriteta na organizaciji napada

Goran je že ob predstavitvi v Brooklynu povedal, da bo povsem podrejen ekipi. Prišel je po prstan in bo storil vse, da k dosegi cilja prispeva svoj delež. To se že odraža v številu metov iz igre. Na 12 tekmah v povprečju na koš vrže 7,6 žoge. Manj jih je le v prvih treh sezonah čez lužo, ko je pobiral še drobtinice. Če podatek preračunano na minute, pa manj žog kot letos na koš ni vrgel še nikdar prej.

Na drugi strani obratno velja za asistence. Brooklyn je potreboval klasično “enko” in jo tudi dobil. Na tekmo prispeva 5,2 asistence, v šestih sezonah je resda imel višje povprečje, a tudi višjo minutažo. Če znova podatek preračunamo na minute, je več asistenc kot letos prispeval le v sezoni 2012/13, ko je nosil še dres Phoenix Suns.

Oba podatka skupaj počasi že nakazujeta, da je bila “zveza” Dragić-Nets dobra odločitev za obe strani. Nash je dobil pravega organizatorja igre, ki omogoča boljše povezovanje vseh napadalnih orožij in Goran zajetno vlogo v ekipi, ki je sposobna iti do konca.

Na 12 tekmah je Dragić podelil 62 asistenc. Največja prejemnika njegovih podaj sta Kevin Durant in, nekoliko presenetljivo, Bruce Brown. Prvi zvezdnik Brooklyna je sicer prejel dobro četrtino vseh podaj, ki jih je do tega trenutka napravil Goran. Teh se je nabralo že 578, od tega jih je šlo 148 v roke Durantu. V 12 primerih se je akcija zaključila z asistenco za slovenskega organizatorja igre.

Brown je koš neposredno po podaji Dragića dosegel enajstkrat, sledijo Andre Drummond (8), James Johnson (7) in Seth Curry (5). Razporeditev podaj in asistenc si lahko podrobneje ogledate v naslednjem grafu.

Igral več kot je (bil) zmožen

Da bo Goran nemudoma igral toliko minut, v povprečju na parketu preživi slabih 26 minut, vendarle večina ni pričakovala. Prav tako je polovico obračunov začel v udarni peterki. A številke je treba postaviti še v kontekst.

Za večjo vlogo sta neposredno “kriva” tudi dva soigralca. Ben Simmons, glavna okrepitev v menjavi, ki je iz Brooklyna v Philadelphio poslala zvezdnika Jamesa Hardna, namreč zaradi težav s hrbtom še ni debitiral v novem klubu.

Prav tako na Dragićeve minute vpliva odsotnost Kyrieja Irvinga na domačih tekmah, kar v nadaljevanju sezone ne bo več težava. Mesto New York je namreč še dodatno omililo ukrepe, tako bo lahko Nash računal na njegovo pomoč tudi na tekmah v Barclays Centru.

“Če bi bili vsako tekmo v polni postavi, bi morda igral manj. A se dobro zavedam, česa je sposoben, prav tako se je na moštvo izjemno hitro prilagodil. Rad bi le, da bi morda na trenutke igral nekoliko bolj razumno, predvsem takrat, ko imamo v enem tednu štiri tekme,” je bil odkrit in tudi nekoliko šaljiv prvi mož stroke.

Za Dragića ni izgubljene žoge. Foto: AP Photo/Morry Gash via Guliver

Še vedno v iskanju ritma

Zadnja leta v Miamiju je bil Dragić v prvi vrsti strelec. V Brooklynu torej skrbi primarno za organizacijo igre. V povprečju na tekmo prispeva 7,5 točke, 2,8 skoka in 5,2 asistence. Met mu še ni stekel, iz igre namreč zadene le 37,4 odstotka metov, od tega za tri točke 27,8. Obe številki sta močno pod njegovim kariernim povprečjem (46,1% in 36,3%), a je Nash prepričan, da se mu bo z rednim igranjem kmalu odprlo tudi pri metu.

“Ni lahko, če tri mesece ne igraš in potem takoj dobiš 35 minut za igro. Moramo ga zaščititi, a trenutno smo že malce obupani,” še pravi Nash, ki seveda pri tem meri na trenutni položaj na lestvici.

Goran je tako na štirih od zadnjih petih tekem odigral vsaj 32 minut. Največ proti New York Knicks, ko je na parketu preživel dobrih 38 minut igre. Bilo je preveč, je potožil: “Fizično se počutim dobro, a mi še manjka ritem. Nashu sem povedal, da je 38 minut preveč, a mi je odvrnil, da enostavno nima druge izbire. Zato bom seveda igral, ker je to nujno za ekipo.”

Prevelika minutaža se je že odrazila v prvi njegovi odsotnosti. Zaradi manjših bolečin v kolenu je izpustil sredino gostovanje v Memphisu, a naj bi bil že kmalu znova v kadru, morda že v noči na nedeljo, ko bo Brooklyn obiskal njegov drugi dom, Miami.

V moštvu ima Dragić ob sebi še enega nekdanjega člana Vročice Jamesa Johnsona. Kemija s Floride se kaže tudi v New Yorku, saj je 35-letni Američan tretji po številu prejetih podaj s strani Gorana. “Isti je, kot ga poznam že od prej. Je mojster pick and rolla in zelo tekmovalen. Sposoben je doseči še višjo raven, vem, da se tega zaveda kot mi vsi.”

Najpogostejše peterke, v katerih je zaigral Goran:

25 minut: Dragić, Curry, Brown, Durant, Drummond
22 minut: Dragić, Mills, Brown, Durant, Drummond
17 minut: Dragić, Irving, Brown, Durant, Drummond

Med vsemi košarkarji v ekipi si je največ minut parket delil s prvim zvezdnikom Kevinom Durantom. Na devetih tekmah sta skupaj igrala 192 minut, Brooklyn pa je v tem obdobju tekmece nadigral za 42 točk (508:466).

Foto: AP Photo/Matt Slocum via Guliver

Igralec za velike tekme

Vloge se bodo v nadaljevanju, ko bo imel glavni trener moštva na voljo vse svoje varovance, bolje porazdelile. Tudi na podlagi dnevne forme in nasprotnikov. “Brez dvoma gre za igralca, ki je najboljši na najpomembnejših tekmah. Ko smo povsem zdravi, imamo na voljo še Curryja in Irvinga. Takrat je pomembno, da si delijo žogo. Veliko je odvisno tudi od poteka posamezne tekme,” je o Dragiću še dodal njegov nekdanji soigralec v Phoenixu.

Ni potrebno pogledati daleč v zgodovino, da ugotovimo, kako visoko je sposoben Goran dvigniti raven igre, ko je to najbolj potrebno. V sezoni 2019/20 je bil v končnici ključni člen in prvi strelec ekipe, ki se je uvrstila v veliki finale. Žal se je Dragić poškodoval že na prvi tekmi finala proti Los Angeles Lakersom in tako manjkal na najpomembnejših klubskih tekmah svoje kariere.

Z Goranom v kadru je Brooklyn vpisal sedem zmag in pet porazov. Izkupiček moštva v tej sezoni zdaj znaša 38-35, kar zadošča za 8. mesto v vzhodni konferenci. Skromen položaj ekipe, ki naj bi pred sezono sodila v najožji krog favoritov.

A z lajšanjem ukrepov, ki tudi na domačih tekmah v postavo vračajo Irvinga, vrnitvijo Duranta po težji poškodbi kolena in doprinosom Dragića je to povsem druga ekipa. Predvsem, ko se novim soigralcem pridruži še Simmons.

Trenutno je Brooklyn na mestu, ki vodi v dodatne kvalifikacije za končnico. Če bodo tam uspešni, bo ena od najboljših dveh ekip v vzhodni konferenci za “nagrado” igrala proti spečemu favoritu, ki je sposoben osvojiti naslov. Da je temu tako, pritrjujejo tudi stavnice, ki kljub številnim težavam Netse še naprej uvrščajo med tri glavne favorite za prstan. Najvišje kotira Phoenix, nato sledita že Milwaukee in Brooklyn.

Komentari

Vaš komentar