Spregledani Luka Dončić in njegova pravica

Košarka 15. Mar 20227:00 > 9:40
Foto: AP Photo/Tony Gutierrez via Guliver

Luka Dončić je kljub slabšemu začetku sezone trenutno 6. strelec, 17. skakalec in 5. asistent lige NBA. Dallas Mavericks z njim v postavi slavijo na več kot dveh tretjinah tekem, medtem ko imajo brez njega negativen izkupiček. Od novega leta so več zmag nabrali le košarkarji Phoenixa in Bostona. Zakaj kljub temu slovenski zvezdnik ni med kandidati za najkoristnejšega košarkarja sezone?

Kdor sledi tudi ameriškim športnim medijem, je najverjetneje zasledil kakšno diskusijo o letošnjem najkoristnejšem košarkarju sezone, ki so proti koncu rednega dela tudi vse pogostejše. Če je temu tako, ste zagotovo opazili, da se Luka Dončić v teh pogovorih praktično ne omenja.

Ker so prav specifično določeni novinarji tisti, ki ob koncu sezone glasujejo o najprestižnejših individualnih nagradah, je v zadnjem mesecu pred končnico težko pričakovati preobrat. Zgodba letošnje sezone je boj treh velikanov Nikole Jokića, Joela Embiida in Giannisa Antetokounmpa, silovit vzpon Jaja Moranta med največje zvezdnike lige in strelska eksplozija Jaysona Tatuma. V tem vrstnem redu je trenutno peterica tudi na MVP lestvici na uradni spletni strani.

Jokić trenutno na uradni MVP lestvici kotira najbolje. Foto: Isaiah J. Downing-USA TODAY Sports

Sodbo podali že po dveh mesecih

Podobno kot nastajajo filmi v Hollywoodu, se zdi, da tudi v ligi NBA vse poteka po dogovorjenem scenariju. V letošnji pripovedi je bila Dončiću namenjena obrobna vloga z negativno konotacijo in mu režiserji ne dovolijo dodati svojega umetniškega vtisa.

In to kljub temu, da so taisti režiserji (beri: novinarji) v večjo vlogo sprejeli Moranta in Tatuma, ki prav tako s soigralci blestita šele v drugi polovici sezone. Dončić in Dallas medtem v preporodu ostajata spregledana.

Soigralca v bran Dončiću

Tudi dva Dončićeva soigralca sta javno izrazila začudenje, da Slovenca ni v diskusijah. “Mi lahko nekdo razloži, zakaj Luka ni v MVP pogovorih?” Se sprašuje Theo Pinson. Medtem ko je Reggie Bullock čivknil: “Pozabili ste na tistega fanta iz Dallasa.”

“Mediji so se odločili, da Luka ni v igri za MVP zaradi počasnejšega začetka. Lahko nekdo razloži, kdo ima boljšo sezono? Luka je boljši strelec in boljši asistent. Komu bi bolj zaupal v končnici? Dončiću,” se je pred dnevi prevladujočemu mnenju po robu postavil novinar Fox Sports Nick Wright in zvezdnika Dallasa primerjal z Jokićem.

Upravičeno ali ne? Poglejmo si nekaj argumentov, vas bralce pa pozivamo, da na dnu članka v anketi presodite, če si Luka zasluži resnejšo omembo v boju za MVP rednega dela sezone 2021/22.

Na nedeljskem obračunu težkokategornikov je Dončić pokazal precej več od Tatuma. Foto: AP Photo/Steven Senne via Guliver

Dončićeva sezona: Od pekla do raja?

Letošnja zgodba, iz katere slovenskega zvezdnika ne spustijo, je slabša forma v prvih dveh mesecih sezone, kar je posledica boja s kilogrami in pogoste odsotnosti s parketa. Letošnjo sezono bi tako lahko razdelili na tri dele. Uvodnih 13 tekem do poškodbe gležnja, naslednjih 22 tekem, od katerih jih je kar 14 izpustil, ter obračune od 2. januarja dalje, ko se je vrnil zdrav in znova zasijal v polnem sijaju.

Dejstvo je, da je imel Luka na začetku sezone nekaj kilogramov preveč. Da se je po napornem poletju s slovensko reprezentanco preveč sprostil, je priznal tudi sam in se zavezal, da bo težave odpravil.

Preglavice s poškodbo so se mu začele 15. novembra, ko si je na obračunu proti Denverju težje zvil levi gleženj. Do tekme, trinajste v letošnji sezoni za Dallas, je imel Luka povprečje 24,9 točke, 8,3 skoka in 7,9 asistence na tekmo. Odstotki meta so bili slabši od prejšnjih sezon, posebej je izstopal indeks +/-, ki je bil pri za Dončića nepojmljivih minus 86.

Sledilo je najslabše letošnje obdobje za Dallas Mavericks. Brez Dončića so na 14 tekmah vpisali le pet zmag. Z Dončićem na osmih, ko mu je še naprej ogromno težav povzročal boleči gleženj, le tri.

Odkar se je po novem letu povsem zdrav ter tudi bolje fizično pripravljen vrnil na parket, je Dallas skoraj nezaustavljiv in v tem obdobju tretja ekipa lige (25-8). Boljši izkupiček imata le Boston (24-9) in Phoenix (27-6). Na tej točki je pomembno poudariti, da so upoštevani podatki do vključno 13. marca, zato tekme v noči na torek niso upoštevane, a bistveno na podatke in argumente ne vplivajo.

Argument 1: izenačenost na lestvici

Mavericksi so se od Silvestrovega, ko so v leto 2022 vstopili celo z negativnim izkupičkom (17-18), dvignil že na 5. mesto Zahoda in imajo trenutno kar 16 zmag več kot porazov (42-26).

Če primerjamo trenutna razmerja med moštvi vseh šestih najresnejših kandidatov za najkoristnejšega igralca sezone, ki smo jih našteli na začetku, so razlike skoraj zanemarljive. Ekipe so večinoma odigrale od 68 do 69 tekem od skupno 82, kolikor jih odigrajo v rednem delu. Najbolje kaže Memphis Grizzlies (47-22), ki pa ima le sedem zmag več od najslabše ekipe s seznama – Denver Nuggets (40-28), ob predpostavki, da so imeli to sezono tudi precej manj težav s poškodovanimi košarkarji.

Argument 2: odsotnost in vpliv na zmage

Prav tako se proti Dončiću ne bi smel uporabljati podatek, da je to sezono izpustil preveč tekem. Kar štirje od šestih kandidatov so namreč izpustili vsaj 11 dvobojev, od tega največ res Luka in sicer 16, a razlike so majhne. Sledijo Morant s 14, Embiid 12 in Antetokounmpo 11 izpuščenih dvobojev. Le dva sta manjkala manj kot desetkrat, Jokić na sedmih in Tatum na štirih tekmah.

Hkrati podatki kažejo, da imajo vsi z izjemo Moranta tudi izjemno velik vpliv na uspeh ekipe. Kar pet moštev ima namreč brez prvega zvezdnika negativno razmerje zmag in porazov. Močno v nasprotno smer izstopa Memphis, ki ima brez mladega vodje moštva na 14 tekmah celo boljši izkupiček.

Najmočnejša korelacija med padcem uspešnosti in odsotnostjo posameznika je v Philadelphii, kjer brez Embiida izkupiček zdrsne za 35 odstotnih točk. Sledita Jokić s 34 in Dončić s 24 odstotnimi točkami slabšim razmerjem zmag in porazov.

Argument 3: osnovna in napredna statistika

Osebna statistika vseh šestih košarkarjev je navdušujoča, a tudi v tem pogledu so si razmeroma blizu. Težko je seveda primerjati visoke košarkarje, krila in branilce, zato so odstopanja v skokih, asistencah in metu z igre seveda pričakovana.

V skokih sicer izstopa predvsem Jokić, ki pobere kar 13,8 odbite žoge na tekmo. V tem pogledu je nadpovprečen tudi Dončić, ki za branilca vpiše zelo visoko število skokov, letos denimo 9,3 na tekmo.

Podobno kot Luka izstopa v pobiranju skokov zunaj tradicionalnega položaja, lahko podobno trdimo za Jokića, ki v vlogi centra podeli kar 8,1 asistence. Srbski orjak in lanski MVP izstopa tudi po učinkovitosti, iz igre namreč meče najbolje med vsemi, zelo spodoben je tudi njegov met izza črte.

Še največja razlika med vsemi se pokaže v primerjavi napredne statistike, kjer so vendarle trije visokorasli kandidati tudi najuspešnejši. Tako prednjačijo po statističnem indeksu PER ter čistem metu iz igre (TS%), ki upošteva tako met iz igre, trojke kot proste mete.

Tudi ocena prispevka deleža k zmagam moštva (WS) je na strani košarkarjev izpod obroča ter še nekaj ostalih naprednih metrik, kot sta BPM in VORP, ki merita indeks +/- na 100 posesti žoge, koliko točk je igralec prispeval v primerjavi s povprečjem lige oziroma v primerjavi z zamenjavo.

V napredni statistiki sicer najbolj izstopa Jokić, ki zaseda vrh v praktično vseh kategorijah, kar je sicer tudi posledica ogromnega razkoraka v kvaliteti med njim in preostalimi člani moštva. Denver je namreč že vso sezono brez druge violine Jamala Murrayja, kmalu po začetku sezone je ostal še brez tretjega najpomembnejšega igralca ekipe Michaela Porterja.

Argument 4: moč ekipe

Že sam podatek odstotka zmag moštva brez enega od šestih kandidatov za MVP dobro povzame, kako kvalitetna je njihova pomoč v garderobi. Najmanj je premoreta Dončić in Jokić.

Glede na velike težave s poškodbami bi lahko trdili, da ima najtežje delo to sezono kar srbski center in težko bi oporekali mnenju, da bi se zdravi Nuggetsi borili celo za vrh zahodne konference ali zdaj zasedali vsaj drugo mesto.

Podobno je tudi Dallas sestavljen iz enega zvezdnika in kopice podpornih članov moštva, kot t. i. ‘role playerjem’ pravijo v ZDA. Poskus s Kristapsom Porzingisom se je izjalovil, ostali so številni solidni posamezniki, ki jih boljše dela prav Luka. Med pomembnejšimi so Spencer Dinwiddie, Jalen Brunson, Dorian Finney-Smith in Dwight Powell.

Dinwiddie je s 17,5 točke na tekmo trenutno drugi strelec Dallasa, ki je na 11 tekmah z njih v kadru 9-krat slavil. Foto: AP Photo/Steven Senne via Guliver

Na drugi strani spektra je Memphis, ki ima zelo uravnoteženo moštvo. Morant ima v Stevenu Adamsu enega najboljših košarkarjev v postavljanju blokov za igro v ‘pick and rollu’, hkrati je tudi odličen branilec. Jaren Jackson ga odlično dopolnjuje. Desmond Bane in Dilion Brooks sta izvrstna strelca z razdalje. De’Anthony Melton in Tyus Jones pa odlični zamenjavi za Moranta.

Tudi Giannis ima močno podporo. Le redki imajo soigralca s kakovostjo, kakršno premoreta Khris Middleton in Jrue Holiday, ki sta tudi večkratna člana tekme zvezd. Med sezono so pod obroč dodali Serga Ibako, od prej sta tam še Brook Lopez in Bobby Portis.

V enem bolj kompletnih moštev je tudi Tatum, ki ima v Bostonu precej kvalitetne podpore. Od Jaylena Browna do Marcusa Smarta, Derricka Whita, Ala Horforda in Roberta Williamsa, predvsem pa je ekipa brez vidne luknje, kot je pogosto težava v Dallasu na položaju centra.

Koga ima ob sebi Embiid? Po 10. februarju kar Jamesa Hardna, enega najboljših posameznikov lige. Kdo je druga violina Luki Dončiću? Prav tako od zaprtja tržnice prišlek iz Washingtona Spencer Dinwiddie. Prvi je desetkratni član tekme vseh zvezd in MVP 2018, drugi še brez individualne nagrade iz lige NBA.

Joel Embiid v 76ersih tvori udarno navezo s Hardnom, foto: AP Photo/Chris Carlson via Guliver.

Kdo si zasluži MVP?

Pod črto torej ugotovimo, da Luka Dončić z manj pomoči, kot je premorejo Embiid, Giannis, Tatum in Morant z Mavsi beleži podoben izkupiček v ligi. Tatum ima na papirju najslabšo statistiko, Morant najmanjši vpliv na zmage moštva. Slednja bi glede na vse podatke najlažje izločili iz igre za MVP.

Najtežje delo vsaj na papirju to sezono opravljata Dončić in Jokić. Trenutno je Dallas mesto pred Denverjem, Dončić ima manjšo prednost v osnovnih, Jokić v naprednih statističnih podatkih. Povsem mogoče je, da bo naposled odločal prav pogled na lestvico. Le redko se namreč zgodi, da lovoriko odnese košarkar, ki z ekipo ni osvojil enega od prvih dveh mest v konferenci. V tem primeru vsaj trenutno višje kotirata Embiid in Antetokounmpo.

Glede na vse podatke torej Luka vsekakor ni le obstranski opazovalec boja za najkoristnejšega igralca sezone. Delite vaše mnenje in v priloženi anketi odgovorite na dve vprašanji. Si Luka zasluži, da se ga povsem enakovredno vključi v pogovore o nazivu MVP in kdo od šesterice si najbolj zasluži to prestižno nagrado?

Loading...

Komentari

Vaš komentar