Prigode muhastega zvezdnika: mladenič in pištola

Košarka 9. Mar 202312:20
Foto: AP Photo/David Zalubowski via Guliverimage

Kljub dobri sezoni se nad Memphisom zgrinjajo črni oblaki. Za krizo je poskrbel predvsem prvi zvezdnik Grizlijev Ja Morant.

Ja Morant ne olajšuje dela Memphisove službe za odnose z javnostmi. V zadnjem obdobju je zakuhal že marsikaj, na zadnje je v enega izmed nočnih klubov v Denverju, kjer je Memphis gostoval 29. januarja, prinesel pištolo. Ob tem se je posnel in posnetek v živo predvajal na svojem instagram računu.

Zadevo je pregledovala policija, ki pa se je odločila, da obtožbe ovrže, a liga NBA še ni zaključila s preiskovanjem. 23-letnik je nazadnje igral 3. marca ob porazu svoje ekipe prav v Denverju. Zadnji dve tekmi (proti obema ekipa iz Los Angelesa) je izpustil, saj ga je liga suspendirala, zdaj pa je jasno, da bo izpustil tudi naslednje štiri, poroča dobro obveščeni ameriški novinar Adrian Wojnarowski.

Morant se je za svoja dejanja opravičil, ob tem pa je zapisal, da se bo začasno oddaljil od ekipe, da poišče pomoč in dela na izboljšanju spopadanja s stresom. Zaradi ostrih odzivov na dejanja Moranta si je slednji izbrisal svoja družbena omrežja.

Grizljivi imajo precej težav tako ali tako tudi s poškodbami. Brandon Clarke je že končal sezono, še vedno se ni vrnil Steven Adams. Poleg tega je bil Dillon Brooks po svoji šestnajsti tehnični osebni napaki v sezoni suspendiran s tekmo prepovedi igranja. Težava je predvsem v tem, da bo Kanadčan za vsaki naslednji dve tehnični osebni napaki, ki jih bo prejel v letošnji sezoni, suspendiran z dodatno tekmo prepovedi nastopanja.

Še veliko več kot to

Mahanje s pištolo ni edina kontroverzna zadeva, s katero se je v zadnjem obdobju ubadal Morant. Septembra lani je bil namreč obtožen, da je udaril 17-letnika na rekreacijski košarkarski tekmi na svojem igrišču pred hišo, ga spravil na tla in mu nato namenil še nekaj udarcev. Nato je odšel v hišo in se vrnil s pištolo, ki jo je uperil v 17-letnika. Mati mladoletnika je zadevo prijavila na policijo, Morant pa je svoja dejanja upravičil kot samoobrambo.

Štiri dni pred tem naj bi v enem izmed nakupovalnih središč v Memphisu grozil varnostniku po tem, ko je z njim verbalno obračunala mati 23-letnega košarkarja. Morant je prihitel v nakupovalni center z vsaj devetimi “okrepitvami”. En izmed pomagačev naj bi varnostnika tudi porinil, ta pa je zadevo prijavil, saj se je počutil ogroženega. Predvsem zaradi Morantovih besed, ki mu jih naj bi namenil: “Sporočite mi, kdaj konča z delom.”

To še ni vse. 29. januarja letos je po tekmi v Indiani skupaj s svojimi pajdaši spravil na člane Indiana Pacersov. Med tekmo se je Andrew Nebhard znašel v verbalnem spopadu z očetom Ja Moranta, 23-letnik pa košarkarju Indiane ni ostal dolžan.

Besednemu spopadu so se pridružili ostali člani obeh ekip, po obračunu pa so Morantovi pajdaši agresivno pristopili do osebja Indiane. Kasneje naj bi iz terenskega vozila, v katerem je bil tudi Morant, v avtobus domačih usmerili še laser, ki naj bi bil (po besedah osebja Pacersov) na pištoli.

Po stopinjah Gilberta Arenasa

Decembra 2009 je Gilbert Arenas orožje prinesel celo v slačilnico v Washingtonu zaradi spora s soigralcem Javarisom Crittentonom, ki je trdil, da mu Arenas dolguje 1100 dolarjev zaradi igre s kartami. Ločiti ju je moral Antawn Jamison, a košarkarja sta se še naprej pričkala.

Oba petelina sta bila takrat suspendirana do konca sezone. Razlika z Morantovim primerom je v tem, da sta Arenas in Crittenton orožje prinesla v prostore svojega delodajalca, vseeno pa bo zanimivo videti, kakšna bo končna kazen za zvezdnika Memphisa.

Čeprav je pred nekaj dnevi partnerstvo z Morantom naznanil Powerade, ima podjetje, ki proizvaja energijsko pijačo, že pomisleke glede sodelovanja. S svojega instagram profila so že odstranili reklamo z zvezdnikom Memphisa. Nike, s katerim ima Morant sklenjeno dolgoročno pogodbo, pa na drugi strani podpira 23-letnika. “Cenimo Morantovo odgovornost in to, da si vzame čas, da se izboljša,” so zapisali.

Komentari

Vaš komentar