Razkrito, zakaj je Dončić zasovražil trenerja Dallasa

Košarka 16. Dec 202116:57 > 17:16 4 komentarji
Dončić v pogovoru z Rickom Carlislom. Foto: AP Photo/LM Otero via Guliver

Iz ZDA prihajajo pretresljivi zapisi o hladnem odnosu med Rickom Carlislom in Luko Dončićem ter njegovimi soigralci, ki je naposled privedel do konca 13-letnega obdobja na klopi Dallas Mavericks. Vse se je začelo, ko je poskušal slovenskega zvezdnika obrniti proti njegovemu prijatelju in končalo, ko je zavrnil Rickov obisk v času priprav slovenske reprezentance na kvalifikacije za olimpijske igre.

Luka Dončić je prve tri sezone v ligi NBA igral pod budnim očesom trenerja Ricka Carlisla, ki že več let velja za enega večjih košarkarskih strokovnjakov. A v izčrpnem zapisu izpod prstov novinarja Tima MacMahona, ki za medijskega giganta ESPN podrobno spremlja Dallas Mavericks, naj bi bil daleč od človeka, ki bi v garderobo vnašal mir in sinergijo. To je na svoji koži že zelo hitro spoznal tudi slovenski superzvezdnik.

Trenerju, ki je bil član Dallasa vse od leta 2008 in se v sezoni 2010/11 podpisal pod edini naslov v zgodovini franšize, se je začel čas na klopi iztekati že zelo kmalu po naboru 2018, ko so Mavsi kot 3. po vrsti izbrali Dončića.

Dončić je sčasoma začel tudi preizkušati trenerjevo avtoriteto. Foto: Guliverimages.

Le leto dni prej je Dallas z 9. izborom izbral še enega organizatorja igre, Dennisa Smitha. Carlisle se z izborom ni strinjal, njegova želja je bil Donovan Mitchell, ki je zdaj eden glavnih zvezdnikov Utah Jazz. Čeprav lahko danes rečemo, da je imel Carlisle pri ocenjevanju talenta dober nos, to še zdaleč ne opravičuje njegovega takratnega ravnanja.

Ves čas je namreč dvomil, da bo Smith kadarkoli postal uporaben košarkar, poroča ESPN, ki se pri tem sklicuje na svoje vire znotraj kluba. Njegov odnos do mladega in eksplozivnega Američana se je povsem ohladil že med njegovo prvo sezono v ligi.

Prijatelja poskušal obrniti enega proti drugemu

Ko so leta 2018 v kader dodali Dončića, je bil Carlisle odločen, da Smithu zagreni življenje, kar je pri Slovencu naletelo na zgražanje. Dončić in Smith sta namreč od prvega dne stkala močno prijateljsko vez. Smith mu je razkazal mesto, živela sta v isti stavbi in skupaj preživljala prosti čas.

Dennis Smith in Luka Dončić. Foto: AP Photo/Brandon Wade via Guliver

Čeprav sta bila soigralca le sedem mesecev – Dennisa so v menjavi igralcev poslali v New York v zameno za Kristapsa Porzingisa in Tima Hardawayja -, je ravnanje glavnega trenerja Dallasa naposled vodilo v kopico težav tudi v njegovem odnosu z Luko.

“Ni šlo za to, kako je Rick ravnal z Luko, temveč je Luka sovražil kako Rick ravna z drugimi osebami.”

“Številni igralci so bili šokirani na sestanku moštva že zgodaj v sezoni, ko je Carlisle Smitha obtožil ljubosumja do Dončića. Soigralcem se je to zdelo izjemno nepošteno do Smitha, ki resda ni igral dobro, a vlagal ogromno truda v razvijanje kemije z Dončićem na parketu,” piše MacMahon. Dončić je še posebej zameril Carlislov poskus, da ga obrne proti svojemu prijatelju.

Na zapis na ESPN se je odzval tudi Dennis Smith in potrdil poročanje. “Ta članek o mojem času v klubu je povsem natančen. In to prihaja s strani osebja in igralcev! Ne poznate pa niti polovice vsega”, je zapisal na Twitterju.

Dončić sovražil njegovo ravnanje z drugimi

To je bil začetek konca Ricka Carlisla na čelu Dallas Mavericks, čeprav je na klopi zdržal še dve leti in pol. “Ni šlo za to, kako je Rick ravnal z Luko, temveč je Luka sovražil kako Rick ravna z drugimi osebami,” je dejal eden od članov Dallasa v sezoni 2018/19.

Dennis Smith ni bil edini član kluba, ki si ga je Carlisle vzel na piko. Pred soigralci naj bi večkrat poniževal Salaha Mejrija, še enega soigralca Dončića, ki je imel s Slovencem posebno vez. Bil mu je namreč kot veliki brat in ga pod svoje okrilje vzel že v Madridu, ko se je Luka prebijal v člansko moštvo Reala.

Ker je Carlisle uvidel, da je ekipa vse bolj razjarjena in se je bal upora, je večjo odgovornost v grajenju odnosov znotraj moštva namenil pomočniku Jamahlu Mosleyju. Slednji se je močno zbližal prav z Dončićem.

Luka Doncic, Kristaps Porzingis
Luka Dončić in Kristaps Porzingis. Foto: AP Photo/Tony Gutierrez via Guliver

Lansko sezono naj bi se močno ohladil odnos med Dončićem in Porzingisom, a je imel Carlisle z obema tako slaba razmerja, da ju ni uspel znova povezati. Latvijec naj bi se počutil pozabljen, po sezoni si je želel menjave v drugo sredino.

Spodleteli poskusi popravljanja nepopravljivega

Carlisle naj bi se na vse kriplje trudil zakrpati svoj odnos z Dončićem. V pogovorih z mediji ga je zelo hvalil, ga ščitil pred kritikami, a bilo je prepozno. Luka se mu je začel po robu postavljati pred soigralci in na tekmah.

“Nihče na klopi Dallasa ni več niti trznil. Igralci, osebje in trenerji so se že navadili, da Dončić odgovarja Carlislu, dinamika med generacijskim zvezdnikom in šampionskim trenerjem se je slabšala z vsakim njunim soočenjem,” poroča ESPN.

Prvotno so si v Dallasu želeli, da bi Carlisle na klopi ostal tudi v letošnji sezoni, a bilo je jasno, da bi bil na vročem stolu od prve tekme. Po izpadu iz končnice je lastnik Mark Cuban še zatrjeval, da ne bodo za vsako ceno menjavali trenerja. Vse se je spremenilo nekaj dni kasneje.

Delegacija Mavsov je prišla v Ljubljano, a Carlisle je bil takrat že zgodovina, foto: Guliverimage.

Zavrnil njegov obisk

62-letni strateg je junija letos načrtoval poleteti proti Sloveniji, obiskati priprave slovenske reprezentance in nekaj časa preživeti z Dončićem. Načrte je opustil na zahtevo slovenskega organizatorja igre, ki pred kvalifikacijami za olimpijske igre ni želel odvračanja pozornosti.

Kljub temu je Carlisle Cubanu omenil željo po podpisu nove pogodbe, a ga je lastnik kluba zavrnil. Še isti teden je trener, ki je bil na klopi že 13 let, podal odpoved.

Vzdušje znotraj moštva naj bi se čez noč precej izboljšalo, a vsaj za zdaj to ni vodilo v več zmag. Medtem ko se Dončić še naprej spopada z zdravljenjem poškodovanega gležnja, je Dallas po 28 tekmah sezone pri 50-odstotnem izkupičku.

Dončić naj bi po trditvah Jasona Kidda manjkal vsaj še kakšen teden.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje